10/5/18

Προσέξτε αυτήν την εξέλιξη - Ξέσπασε… πόλεμος Ιράν – Ισραήλ επί συριακού εδάφους

Πόλεμος… ξέσπασε ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ επί συριακού εδάφους με ομοβροντία ρουκετών που εξαπέλυσαν ιρανικές δυνάμεις στα Υψίπεδα του Γκολάν κατά των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με μπαράζ αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων κατά στόχων στη Συρία.
Οι εχθροπραξίες αυτές καταγράφονται με φόντο την κλιμάκωση της ήδη μεγάλης έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο συριακό θέατρο, έπειτα από πολλές επιχειρήσεις που αποδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις εναντίον ιρανικών θέσεων στη Συρία.
Σημειώνονται επίσης ενώ αυξάνεται η αβεβαιότητα γύρω από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν, την οποία αποκήρυξε το βράδυ της Τρίτης ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Το μπαράζ των ισραηλινών επιθέσεων
Ισραηλινοί πύραυλοι κατέστρεψαν τουλάχιστον μια από τις εγκαταστάσεις ραντάρ του συριακού στρατού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (Πέμπτη), μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.
«Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αντιμετώπισαν δεκάδες ισραηλινούς πυραύλους», όμως «κάποιοι απ’ αυτούς έφθασαν στον στόχο τους και κατέστρεψαν μια από τις εγκαταστάσεις ραντάρ», ανέφερε η πηγή αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Οι ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν επίσης συστοιχίες των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, βάσεις στη Δαμασκό, στην πόλη Μπάαθ της επαρχίας Κουνέιτρα, αλλά και στη Χομς, καθώς και τουλάχιστον μία αποθήκη όπλων και πυρομαχικών, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.


Επιχείρηση ηλεκτρονικού πολέμου
Η κλίμακα των σημερινών ισραηλινών επιδρομών, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση περίπου 20 ρουκετών εναντίον του κατεχόμενου από το Ισραήλ τμήματος των Υψιπέδων του Γκολάν, περί τις 00:10, ενέργεια την οποία ο ισραηλινός στρατός απέδωσε σε ιρανικές δυνάμεις, μοιάζει να είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αυτή των – δεκάδων – προηγούμενων.
Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα «αντιμετωπίζει νέο κύμα πυραύλων (…) και τους καταρρίπτει τον ένα μετά τον άλλον», ανέφερε λίγο νωρίτερα το SANA.
Ερωτηθείσα, αν το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις κοντά στη συριακή πρωτεύουσα ή προχώρησε σε επιχείρηση ηλεκτρονικού πολέμου για να διακόψει τις στρατιωτικές επικοινωνίες και να πλήξει συστήματα ραδιοεντοπισμού στη Δαμασκό, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε ν’ απαντήσει, λέγοντας «δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο περί αυτού τούτη την στιγμή».
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κάτοικοι στη Μετούλα, στα σύνορα με τον Λίβανο, έλαβαν οδηγία να σπεύσουν στα καταφύγια, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.
Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο το επιτελείο, ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά πέταξαν στον λιβανέζικο εναέριο χώρο, ωστόσο βγήκαν κατόπιν απ’ αυτόν.


Η επίθεση των ιρανικών δυνάμεων
Iρανικές δυνάμεις στη Συρία εκτόξευσαν μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης περίπου είκοσι ρουκέτες εναντίον θέσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, ανακοίνωσε το ισραηλινό επιτελείο, διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξαν θύματα και ότι ανταπέδωσε τα πυρά.
Ορισμένες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, ανέφερε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας πως υπήρξαν μόνο περιορισμένες ζημιές και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τον τρόπο ανταπόδοσης.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από άνδρες της ιρανικής ταξιαρχίας Αλ Κουντς εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στο Γκολάν.
«Ξέρουμε ότι προήλθαν από τη δύναμη Αλ Κουντς», είπε ο Κόρνικους, χωρίς να δώσει στοιχεία που ν’ αποδεικνύουν τον ισχυρισμό ή περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ταξιαρχία Αλ Κουντς ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης, την επίλεκτη δύναμη του ιρανικού καθεστώτος, και θεωρείται ότι είναι επιφορτισμένη να δρα στο εξωτερικό.
«Ο ισραηλινός στρατός παίρνει πάρα πολύ σοβαρά αυτή την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ», είπε ο ισραηλινός αντισυνταγματάρχης, προσθέτοντας ότι «δεν ενημερωθήκαμε για τραυματίες».

«Στο στόχαστρο πολλές στρατιωτικές θέσεις»
Βρέθηκαν στο στόχαστρο πολλές στρατιωτικές θέσεις, αλλά οι ζημιές ήταν περιορισμένες, ενώ δεν απειλήθηκαν ισραηλινοί πολίτες, ανέφερε ο ίδιος.
«Ζητείται από τον πληθυσμό να δίνει προσοχή στις οδηγίες» της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει καμιά περαιτέρω οδηγία πέραν αυτών που είχαν δημοσιοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης, όταν ο στρατός ζήτησε από τις αρχές ν’ ανοίξουν ξανά και να προετοιμάσουν καταφύγια.
Το Ισραήλ προετοιμάζεται εδώ κι εβδομάδες για ενδεχόμενη ιρανική επίθεση από τη Συρία, πιθανόν με πυραύλους, σε αντίποινα για τις πρόσφατες επιδρομές στη συριακή επικράτεια, που αποδόθηκαν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί Ιρανοί.
Το βράδυ της Τρίτης, αποθήκη όπλων κοντά στη Δαμασκό έγινε στόχος πλήγματος με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 ξένοι μαχητές που πολεμούσαν στο πλευρό του συριακού καθεστώτος, ανάμεσά τους οκτώ Ιρανοί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η επιχείρηση – η τρίτη του είδους μέσα σ’ ένα μήνα – αποδόθηκε εκ νέου από τη Δαμασκό στο Ισραήλ.

Είχε ανακοινώσει «ασυνήθιστες» ιρανικές κινήσεις
Πριν απ’ αυτή την επιχείρηση, κι ενώ ο Τραμπ προετοιμαζόταν ν’ ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως κατέγραψε «ασυνήθιστες» ιρανικές κινήσεις στη Συρία και έθεσε τις δυνάμεις του στο Γκολάν σε κατάσταση συναγερμού, εν αναμονή ιρανικής επίθεσης.
Ο αντισυνταγματάρχης Κόρνικους είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν αυτές οι εκτοξεύσεις ρουκετών αποτελούσαν την ιρανική ανταπόδοση.
Ο στρατός του Ισραήλ, που θεωρεί ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ στήνουν μέτωπο στη Συρία και στον Λίβανο εναντίον του, πλήττει συχνά τις θέσεις τους.
Το Ισραήλ ανησυχεί για την επέκταση των δυνάμεων του Ιράν στην περιοχή και δεν σταματά να διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει στην Ισλαμική Δημοκρατία να χρησιμοποιήσει τη Συρία ως προγεφύρωμα για να του επιτεθεί.
Η ισραηλινή κυβέρνηση διατείνεται εξάλλου ότι το Ισραήλ θα είναι ο βασικός στόχος του Ιράν, εάν αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Εχει εξαπολύσει δεκάδες επιδρομές στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα διεξήγαγε εκστρατεία σ’ όλα τα μέτωπα εναντίον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Το Ισραήλ προσάρτησε το 1981 το τμήμα του Γκολάν (1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα) που είχε καταλάβει το 1967, στον πόλεμο των Εξι Ημερών.
Η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, που θεωρεί πάντα τμήμα της Συρίας την περιοχή αυτή. Περίπου 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό τον συριακό έλεγχο.
Η Συρία και το Ισραήλ παραμένουν μέχρι και σήμερα σε εμπόλεμη κατάσταση.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.