17/5/18

Μητσοτάκης: Παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης η Ίμβρος

Μητσοτάκης: Παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης η Ίμβρος
Πηγή: EUROKINISSI - ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΝΔ
Τη χαρά του και τη συγκίνησή του εξέφρασε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε στα Θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Ίμβρο, χοροστατούντος του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στο νησί επεσήμανε σε δήλωσή του πως «η ιστορία της Ίμβρου είναι συνυφασμένη με την κοινή μοίρα Ελλήνων και Τούρκων, και όπως είπε, είχε μάλιστα τη μεγάλη χαρά σήμερα, επισκεπτόμενος τα σχολεία της Ίμβρου, να διαπιστώσει ότι η ελληνική κοινότητα στην Ίμβρο αυξάνεται και ότι η Ίμβρος παραμένει ένα παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο λαών μας».
«Μία ειρηνική συνύπαρξη, η οποία», τόνισε, «θα πρέπει να είναι ο οδηγός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για το μέλλον».

«Έχουμε μόνο να κερδίσουμε από αυτή την ειρηνική συνύπαρξη, η οποία προϋποθέτει βέβαια το σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία σύντομα να επιστρέψω σε αυτό τον πολύ ιδιαίτερο τόπο», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

cnn.gr

11 σχόλια:

  1. Did he attend the same school with Tsipras? Tough to say who is more dangerous and stupid.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η καταπάτηση της Συνθήκης της Λωζάννης στην Ίμβρο! Κάποιος να το πει στον Ερντογάν

    Από Π. Καρβουνόπουλος -
    18/11/2016 | 00:01

    ...

    Η Μικρασιατική καταστροφή ανέτρεψε για άλλη μια φορά τα δεδομένα και με τη Συνθήκη της Λωζάννης, το 1923, τα δύο νησιά παραχωρήθηκαν στην Τουρκία. Το πλήρες κείμενο του άρθρου 14 της Συνθήκης έχει ως εξής:

    «Αι νήσοι Ίμβρος και Τένεδος, παραμένουσαι υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν, θα απολαύουν ειδικής διοικητικής οργανώσεως, αποτελουμένης υπό τοπικών στοιχείων και παρεχούσης πάσαν εγγύησιν εις τον αυτόχθονα μη μουσουλμανικόν πληθυσμόν όσον αφορά την τοπικήν αυτοδιοίκησιν και την προστασίαν των ατόμων και των αγαθών. Η τήρησις της τάξεως θα διασφαλίζεται υπό αστυνομίας στρατολογουμένης εκ του αυτόχθονος πληθυσμού, μερίμνη της ως άνω προβλεπομένης τοπικής διοικήσεως και υπό τας διαταγάς αυτής τιθεμένης».

    Επιπλέον τα άρθρα 38-43 της Συνθήκης αναφέρονταν στην προστασία της ζωής, της ελευθερίας, της γλώσσας, της εθνικότητας και της θρησκείας των Ελλήνων υπηκόων.

    Το Σεπτέμβριο του 1923, οι τουρκικές αρχές παρέλαβαν τη διοίκηση των νησιών. Τούρκοι αξιωματούχοι από τη Μικρά Ασία ανέλαβαν εξ ολοκλήρου τη διοικητική, δικαστική, αστυνομική, λιμενική και τελωνειακή εξουσία, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάννης πριν ακόμη αρχίσει να εφαρμόζεται.

    Η κίνηση αυτή αποτέλεσε την αρχή του συστηματικού διωγμού του ελληνικού στοιχείου στην Ίμβρο και στην Τένεδο, που εκδηλώθηκε με τον αποκλεισμό του από την τοπική διοίκηση των νησιών, από την καθιέρωση ως υποχρεωτικής της τουρκικής εκπαίδευσης και την περιθωριοποίηση και τελικά κατάργηση της ελληνικής, από τη δήμευση σημαντικού τμήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας και την καταστροφή μοναστηριών, ιερών ναών και εξωκκλησιών και από την παρεμπόδιση, άλλοτε με έμμεσο και άλλοτε με άμεσο και βίαιο τρόπο κάθε είδους οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των Ελλήνων αυτοχθόνων κατοίκων στα δύο νησιά.

    Το 1964, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, με την υπ’ αρ. 35 της 27 Μαΐου 1964 απόφαση της, θέτει σε εφαρμογή το γνωστό «Eritme Programi» ή «Πρόγραμμα Διάλυσης» (η τούρκικη λέξη «eritme» σημαίνει διάλυση, λιώσιμο, τήξη, αφομοίωση). Το Πρόγραμμα αυτό αλλά και ο τρόπος εφαρμογής του δεν ανακοινώθηκε ποτέ επισήμως στις αρχές της Ίμβρου, ακριβώς επειδή αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης.

    Ο βασικός στόχος του προγράμματος ήταν ο αφελληνισμός των δύο νησιών και προέβλεπε, μεταξύ άλλων:

    • την απαλλοτρίωση του 90% των καλλιεργήσιμων εδαφών στην Ίμβρο,
    • την ίδρυση συνοικισμών και χωριών Τούρκων εποίκων από τα βάθη της Ανατολίας στην Ίμβρο,
    • τη δημιουργία τεχνητού υδατοφράκτη με σκοπό την σχεδόν ολοσχερή εξαφάνιση του μεγαλύτερου ελαιώνα της Ίμβρου, βασικής πηγής εισοδήματος των κατοίκων του χωριού Άγιοι Θεόδωροι,
    • την ίδρυση Ανοικτών Αγροτικών Φυλακών στο Σχοινούδι, το μεγαλύτερο χωριό της Ίμβρου και τη μεταφορά σε αυτές βαρυποινιτών από την Ανατολή, οι οποίοι επιδόθηκαν σε εγκληματικές πράξεις εις βάρος των Ελλήνων κατοίκων, με την ανοχή των τουρκικών αρχών.Το «Πρόγραμμα Διάλυσης» περιελάμβανε 27 συνολικά άρθρα, τα οποία συνοψίζονται στις ακόλουθες 5 κατευθυντήριες γραμμές:
    • εξαναγκασμός των Ελλήνων αυτοχθόνων κατοίκων της Ίμβρου και της Τενέδου να μεταναστεύσουν, μέσω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της γης, που οδήγησε σταδιακά στην ολοσχερή καταστροφή των πόρων επιβίωσής τους,
    • κατάργηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του μειονοτικού εκπαιδευτικού συστήματος στα δυο νησιά,
    • «προσεκτική» επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούσαν στα δυο νησιά,
    • ανακαίνιση όλων των παλαιών τουρκικών κτισμάτων και κατασκευή νέων, με στόχο την επιβολή της τουρκικής κουλτούρας,
    • υιοθέτηση μέτρων για την καταστολή της λαθρεμπορίας, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο των συναλλαγών των Ιμβρίων και Τενεδίων με την Ελλάδα.

    (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

    https://www.militaire.gr/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CF%89%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

    Το πρόγραμμα αυτό τέθηκε σε εφαρμογή στις 31 Μαρτίου 1964 και σύντομα τα αποτελέσματά του κρίθηκαν από τις Τουρκικές αρχές, ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Μια δεκαετία αργότερα, ωστόσο, οι Τουρκικές αρχές έκριναν ότι η συνολική αύξηση του τουρκικού πληθυσμού στο νησί δεν ήταν ικανοποιητική και αποφάσισαν την αλλαγή της μεθοδολογίας στο «Πρόγραμμα Διάλυσης», με την υπ’ αρ. 206 απόφαση της 28 Ιανουαρίου 1975.

    Μεταξύ των νέων μέτρων ήταν και τα εξής:

    • Ίδρυση αγροκτήματος Τουρκικών κρατικών συμφερόντων στην Ίμβρο,
    • κλείσιμο των Ανοικτών Αγροτικών Φυλακών στο χωριό Σχοινούδι της Ίμβρου, αφού είχαν επιτελέσει το σκοπό της ύπαρξής τους (οι Έλληνές κάτοικοί του το είχαν εγκαταλείψει…),
    • δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους Τούρκους εποίκους, με σκοπό την παράταση της διαμονής τους στο νησί και τη μόνιμη τελικά εγκατάστασή τους στις απαλλοτριωθείσες ελληνικές περιουσίες,
    • πλήρης εξόντωση της εναπομείνασας, ισχυρής ακόμη, ελληνικής εμπορικής τάξης στην Ίμβρο και την Τένεδο.

    Η υιοθέτηση και η εφαρμογή των συμπληρωματικών αυτών μέτρων οδήγησε στην πλήρη οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική συρρίκνωση του ελληνισμού της Ίμβρου και της Τενέδου και -κατά συνέπεια- στη δραματική μείωση του πληθυσμού του. Το 1974, χρονιά της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου υπέστησαν διώξεις, καταστροφές, προπηλακισμούς και τρομοκρατία, με αποκορύφωμα την οριστική εκκένωση του χωριού Κάστρο στην Ίμβρο από τους κατοίκους του.

    Το Τουρκικό “Πρόγραμμα Διάλυσης” των Ελλήνων στην Ίμβρο και την Τένεδο είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική φυγή 6.500 Ιμβρίων και 2.500 περίπου Τενεδίων από τις πατρογονικές τους εστίες και τη διασπορά τους στην Ελλάδα και σε όλες σχεδόν της ηπείρους της υφηλίου, Αμερική, Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης.

    Αναλυτική παρουσίαση των παραβιάσεων στην Ίμβρο 1923-1990

    Το 1988, η Τουρκία ήρε το καθεστώς απαγόρευσης εισόδου που ίσχυε για την Ίμβρο και την Τένεδο, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί «στρατιωτικές περιοχές». Μέχρι τότε, όλοι οι μη Τούρκοι υπήκοοι έπρεπε να προμηθευτούν ειδική άδεια από τη Νομαρχία του Τσανάκκαλε για να τις επισκεφθούν.

    Έτσι, το 1989 άρχισε μία επιφυλακτική στην αρχή, αλλά όλο και μαζικότερη στη συνέχεια προσέλευση των εκπατρισθέντων Ιμβρίων στον τόπο τους, για τις καλοκαιρινές διακοπές.

    Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν απογοητευτική: σπίτια μισογκρεμισμένα από την εγκατάλειψη, δημευμένες περιουσίες, στρατοκρατούμενο περιβάλλον, έποικοι χαμηλότατου μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου που δεν κατόρθωσαν ποτέ να εγκλιματιστούν στο νησιωτικό περιβάλλον, σοβαρότατες καταστροφές από άκριτες και συχνά ανώφελες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Μετά την έντονη συγκινησιακή φόρτιση, ωστόσο, τη σκυτάλη πήρε η ανοικοδόμηση, η προσπάθεια ρεαλιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης, η συνέχιση της ζωής…

    Κάθε Δεκαπενταύγουστο, ο αριθμός των Ιμβρίων που παραθερίζουν στο νησί αναβιώνοντας τις «παλιές καλές μέρες» με νέους πλέον όρους, ανέρχεται σε 2.000 περίπου άτομα, που καταφθάνουν με τις οικογένειές τους και με την ίδια πάντα λαχτάρα ν΄ανταμώσουν στην πατρίδα τους, από κάθε γωνιά της γης!

    (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

    Το Ιμβριακό Ζήτημα σήμερα

    Ο μόνιμος πληθυσμός της Ίμβρου σήμερα ανέρχεται σε 200 περίπου Έλληνες, uπερήλικες στην πλειοψηφία τους και σε 7.000 περίπου Τούρκους εποίκους.

    Η αναλογία, πριν το 1964, ήταν περίπου 6.100 Έλληνες και 200 Τούρκοι.

    Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν ότι το «Πρόγραμμα Διάλυσης» που υιοθέτησε η Τουρκική κυβέρνηση από το 1964, πέτυχε το στόχο του.

    ...

    ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΜΒΡΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

    Άμεση και αποτελεσματική αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως υπηκοότητας.

    Απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας στους γηγενείς κατοίκους των νησιών που εκδιώχθηκαν και στους απογόνους τους.

    Απόδοση στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν, αλλά δεν χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς.

    Επαναλειτουργία ενός τουλάχιστον ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο.

    Αναστολή της διαδικασίας καταγραφής του Κτηματολογίου για μια δεκαετία, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που οδήγησαν σε δημεύσεις περιουσιών.

    Συγκεκριμένα άμεσα μέτρα για την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο νησιών.

    Ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο νησιών, καθώς και με λιμάνια στην Ελλάδα.

    Βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης στα ελληνικά παραδοσιακά χωριά της Ίμβρου.

    Επιστροφή των σχολικών κτηρίων και των λοιπών ακινήτων των ελληνικών κοινοτήτων που δημεύθηκαν και χρήση τους προς κοινωφελείς σκοπούς.

    Καθιέρωση τακτικού διαλόγου μεταξύ των τουρκικών αρχών και των εκπροσώπων των Ιμβρίων και Τενεδίων για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    Ανάληψη πρωτοβουλιών για την υλοποίηση των προτάσεων του Ψηφίσματος για την Ίμβρο και την Τένεδο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Κυβέρνηση.

    ΠΗΓΗ: www.imvrosisland.org

    https://www.militaire.gr/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CF%89%CE%B6%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κούλη παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης δέν είναι μόνο η Ίμβρος αλλά είναι ΠΧ και η Κων/πολη, η Σμύρνη, ο Β. Κύπρος χάρη στην τουρκική μεγαλοθυμία. ΒΛΑΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δέν εἶναι ἠλίθιος ὁ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
    Γνωρίζει ὅτι ἡ ἱστορία τῆς Ίμβρου εἶναι ἱστορία ἐκδιώξεως τοῦ Ἑλληνικοῦ πληθυσμοῦ της ἀπό τούς Τούρκους, οἱ ὁποῖοι
    παρά τίς ὑποχρεώσεις τους κατά το διεθνές δίκαιο, να σέβονται τήν Ἑλληνκή μειονότητα Ιμβρου καί Τενέδου-
    ἀμόλησαν στό Ἑλληνικό αὐτό νησί (κατοικούμενο ἀπό ΄Ἕλληνες ἀπό 3.500 τουλάχιστον χρόνια,
    τους βαρυποινίτες τους, τῶν Τουρκικῶν φυλακῶν τῆς Μικρᾶς Ασίας. Μέ φυσικο ἀποτέλεσμα, τήν διά ἐγκλημάτων τους, ἐκδίωξη τῶν Ἑλλἠνων.

    Μέ αὐτήν τήν ἔννοια λοιπόν, εἶπε ὁ Κυριάκος Μητσοτάκης, ὅτι ἡ ἱστορία τῆς Ίμβρου εἶναι συνυφασμένη με την "κοινή μοίρα Ελλήνων και Τούρκων":

    Οἱ Τοῦρκοι νά καταπατοῦν διεθνεῖς συνθῆκες καί ὑποχρεώσεις τους προκειμένου νά ἐξαφνίσουν τούς Ἕλληνες μέ γενοκτονία, καί ἐπιβοηθητικῶς μέ ἐθνοκαθάρσεις ὡς προστάδιο κάθε ἑπομενης γενοκτονίας,
    καί οἱ Ἕλληνες νά ἀφίνουμε πολιτικούς μας,
    να δέχονται δουλοπρεπῶς ὑποδείξες ἀπό τούς Ἄγγλους (-Ἀμερικανούς) ἤ τούς Γερμανούς,
    γιά τό πῶς θά τά βρίσκουν ἐκεῖνοι (οἱ πολιοτικοι μας) κάθε λίγο,
    μέ νέες ὑποχωρήσεις ἑκάστοτε στά ἐθνικά μας θέματα κατά τίς ὑποδείξες τῶν "τρίτων" καλοθελητῶν,
    μέ τούς γενοκτόνους δολοφόνους μας.

    Αὐτή εἶναι ἡ "κονή μοίρα" τῶν Τούρκων καί τῶν "πρόθυμων" πολιτικῶν τῆς Ἑλλάδος,
    αὐτῶν δηλαδή πού ξεχειλιζουν ἀπό διπλωματική "ἀγάπη" πρός τούς ἐχθρούς μας
    [πολιτικῶν τύπου Μητσοτάκη, Τσίπρα-Θεοδωράκη, Γιώργ. Παπανδρέου-Φώφης Γεννηματά-Λαλιώτη, Βενιζέλου κ.ο.κ.].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μήπως τελικά ο Κούλης είναι στο Επικρατείας του Ερντογάν και δεν το προσέξαμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και οι εναπομείναντες στην βόρειο κυπρο και αυτοι ειρηνικα συνυπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Oι Τουρκοι παντα παλευουν για την ειρηνη. Την απολυτη ειρηνη του νεκροταφειου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επρεπε να τον καλεσουν στην Ιαπωνια στην Χιροσιμα....να πει το ...ιδιο...να τον πανε....γαμ......μεχρι την ακρη του του ...Γαλαξια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.