12/5/18

Επικίνδυνα παιχνίδια για να εξαπατήσουν τους Έλληνες πολίτες στο "Σκοπιανό" - Να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση

Αντιγράφουμε από την Καθημερινή:
 «Παράθυρο» για συμφωνία σε βάθος χρόνου με ΠΓΔΜ
Αναμνηστική φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Βίσεγκραντ και των βαλκανικών χωρών της Ε.Ε. στη 2η Υπουργική Συνάντηση «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus», χθες, στο Σούνιο.
Σενάριο συμφωνίας σε βάθος χρόνου, ώστε να δοθεί επαρκής χώρος στην ΠΓΔΜ να εγκρίνει το «erga omnes» και να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, συζητείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Με βάση αυτό το σενάριο, όταν η ΠΓΔΜ εγκρίνει αυτές τις δύο –ουσιαστικής σημασίας για την Αθήνα– προβλέψεις, τότε αυτομάτως η γειτονική χώρα εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και ξεκινάει τις σχετικές προενταξιακές συζητήσεις με την Ε.Ε. (εφόσον, βεβαίως, οι Βρυξέλλες απευθύνουν τη σχετική πρόσκληση).
Χθες, πάντως, τα χαμόγελα ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο Σούνιο, ήταν πηγαία. Μάλιστα, ο κ. Ντιμιτρόφ, απευθυνόμενος στον Eλληνα ομόλογό του, τον χαρακτήρισε «σκληρό διαπραγματευτή, αλλά καλό οικοδεσπότη». Οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί τους τελευταίους δύο μήνες περισσότερες φορές από οποιονδήποτε προκάτοχό τους τα προηγούμενα 20 χρόνια.
Ωστόσο, σήμερα, στη νέα συνάντησή τους υπό τον προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα πρέπει να βρουν όχι μόνο τη δεδομένη καλή διάθεση, αλλά και ένα πλαίσιο που να μπορεί να οδηγεί σε συμφωνία. Για την πλευρά της Ελλάδας κάτι τέτοιο δεν είναι μονόδρομος και περνάει αναγκαστικά από την υιοθέτηση του «erga omnes».
Εν ολίγοις, για την Αθήνα δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα «παράθυρο», ακόμη και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, στο οποίο η χώρα θα χρησιμοποιεί απομονωμένο τον όρο «Μακεδονία». Oλα θα πρέπει να παραπέμπουν στη νέα ονομασία, είτε θα είναι τελικά η «Aνω Μακεδονία» (Γκόρνα Ματσεντόνια) είτε κάποια άλλη.
Η υιοθέτηση της ελληνικής θέσης περί «erga omnes» ουσιαστικά οδηγεί και σε ανάγκη για αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί αρκετές δυσκολίες για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Εφόσον οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ βρουν ένα σημείο σύγκλισης που θα επιτρέπει τη συνέχιση της συζήτησης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τότε την ερχόμενη Τετάρτη είναι εξόχως πιθανό να συναντηθούν και οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει πολλές ελπίδες σε αυτή τη σύνοδο, όχι μόνο για την περίπτωση της ΠΓΔΜ, αλλά και για την προοπτική άλλων, μεγαλύτερων χωρών στην περιοχή, όπως η Σερβία.
Συνάντηση V4 - B4 plus
Ο κ. Ντιμιτρόφ βρέθηκε χθες στην Αθήνα με αφορμή τις εργασίες της 2ης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus – Balkan-4 plus», στην οποία, πέρα από τις χώρες της Ε.Ε., συμμετέχουν και κράτη της περιοχής των Βαλκανίων όπως η ΠΓΔΜ. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς μίλησε, μεταξύ άλλων, για την «ανάγκη να εργαστούμε για μια νέα αιτιολόγηση της Ε.Ε., να δώσουμε όραμα και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό της σύστημα, να αναπτύξουμε τη θεματολογία της με μέτρο». Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό θέμα τα χρονοδιαγράμματα για την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα πρέπει να φανεί αν τελικά η σχέση Aγκυρας - Ε.Ε. θα εξελιχθεί σε ειδική, όπως αυτή της Ε.Ε. με τη Ρωσία.

2 σχόλια:

  1. Χωρίς να θέλω και είμαι μάντης κακών, η Ε.Ε. πρόσφατα είπε και ελάλησε και όταν λαλούν οι Βρυξέλλες, η Αθήνα συνήθως σπεύδει να συμμορφωθεί...

    Στον ιταλικό τύπο, το κλίμα υπέρ ένταξης Σκοπίων και Αλβανίας (και τα 2 στην επίδοξη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας), είναι θετικότατο. Όπως έγραφε η RAInews στις 17 Απριλίου : "Η Κομισιόν προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης Αλβανίας και Μακεδονίας (sic)...Tα εύσημα στη Μακεδονία (sic) φτάνουν και για τη διαχείρηση του μεταναστευτικού, την περιφερειακή συνεργασία και την πρόοδο που υπήρξε με την Ελλάδα για την επίληση της ονομαστικής διαφοράς. Το πρόβλημα με το όνομα, πρέπει να επιλυθεί επειγόντως, γράφει η Κομισιόν, που αξιολογεί ως στιβαρά βήματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τις αρχικές συμφωνίες που έγιναν για την μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου Ε75".

    http://www.rainews.it/dl/rainews/articoli/Commissione-Ue-propone-negoziati-adesione-Albania-e-Macedonia-3b4aff71-a8a8-41bd-9725-56e631c9ae47.html?refresh_ce

    Όταν ακούτε η Κομισιόν να λέει "πρέπει να επιλυθεί επειγόντως", μετά ούτε να απορείτε με τη ζέση του Κοτζιά ούτε με το ότι τελικά θα επιλυθεί... Για τον ίδιο λόγο τον έπιασαν τον Κοτζιά ξαφνικές "αγάπες" με την Αλβανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ και μήνες όλοι μιλούσαν για λύση μέσα στον Μάιο, ώστε τον Ιούνιο στην συνάντηση κορυφής να αρχίσει η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ. Όλα τα άλλα είναι υποσχέσεις Τσίπρα και Κοτζιά που απλά υλοποιούνται με τον Ελληνικό λαό να παρακολουθεί άφωνος και ανήμπορος όσα του φοράνε. Αν δείτε εσείς σε δύο χρόνια να αλλάξει το σύνταγμα των Σκοπίων να μου σφυρίξετε κλέφτικα...Και όλα αυτά για ένα ΝΑΤΟ που δεν μπορεί να λύσει το θέμα της αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από άλλο κράτος μέλος 15 μέτρα μέσα στο έδαφος του κατά την διάρκεια περιπολίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.