10/5/18

Η Συρία ορίζει νέους κανόνες εμπλοκής για τις ισραηλινές επιδρομές

Moon of Alabama (USA)
Όταν ο Τράμπ σκότωσε την πυρηνική συμφωνία  με το Ιράν, έδωσε στο Ισραήλ την ευκαιρία να ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Συρία. Μία προγενέστερη ισραηλινή προσομοίωση της κατάστασης είχε καταλήξει στο συμπέρασμα :
Η κρίση που δημιούργησε η διοίκηση σχετικά με τις ατέλειες της πυρηνικής συμφωνίας μπορεί να αξιοποιηθεί η προώθηση ζητημάτων που είναι πιο επείγοντα για το Ισραήλ (κυρίως το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και η παρουσία του στη Συρία).
Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η υποστήριξη του Ιράν στη Συρία αποτελεί απειλή για τη χώρα της. Αυτός είναι ένας ψευδής ισχυρισμός. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου χρησιμοποιεί την «ιρανική απειλή» ως μπαμπούλα για να εκτρέψει την προσοχή  από άλλα θέματα όπως τις διάφορες υποθέσεις διαφθοράς εναντίον του.

Κατά τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ  επιτέθηκε σε θέσεις του συριακού στρατού  περισσότερες από 100 φορές, συχνά  για να υποστηρίξει τους «Σύρους αντάρτες» της Αλ Κάιντα . Η Συρία δεν ανταπόδωσε, καθώς ήταν απασχολημένη με την καταπολέμηση της εισβολής των τακφίρι εντός της χώρας. Τον Απρίλιο, το Ισραήλ κλιμάκωσε όταν επιτέθηκε στη βάση T4 στη μέση της Συρίας, από όπου οι ρωσικές και ιρανικές δυνάμεις υποστήριζαν την μάχη της Συρίας εναντίον του Ντάες/ISIS. Ιρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση. Η αεροπορική άμυνα της Συρίας κατέρριψε τουλάχιστον έναν από τα επιτιθέμενα ισραηλινά αεροπλάνα F-16. Αυτή η κατάρρευση των ισραηλινών αεροπλάνων θεωρήθηκε ότι δημιούργησε νέα ισορροπία, αλλά το Ισραήλ συνέχισε να προκαλεί. 

Την Τρίτη, μόλις ο Τραμπ ανακοίνωσε το σπάσιμο της πυρηνικής συμφωνίας, το Ισραήλ ξεκίνησε άλλη μια επιδρομή κατά, ισχυριζόταν, ιρανικών πυραύλων στη Συρία που στόχευαν το Ισραήλ. Η επίθεση έπληξε μια συριακή αποθήκη του στρατού. Δεκαπέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν, μερικοί από τους οποίους υποτιθέμενοι Ιρανοί. Ακόμα και τα ισραηλινά ΜΜΕ δυσκολεύτηκαν να  βρουν μια δικαιολογία  για την παράνομη «προληπτική» επίθεση:

Ακόμη και αν το Ιράν δεν είχε πρόθεση να εκτοξεύσει πυραύλους κατά του Ισραήλ την Τρίτη, η εικαζόμενη ισραηλινή επίθεση έγινε και έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στους Ιρανούς: Εκφράσατε μια πιθανότητα επίθεσης κατά του Ισραήλ, έτσι αυξάνουμε το επίπεδο απειλής, παρά τις εντάσεις.

Δεν είναι δουλειά του Ιράν να ανταποδώσει τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία. Η συριακή κυβέρνηση θέλησε να ανταποδώσει αμέσως την επίθεση της Τρίτης, αλλά αναβλήθηκε μετά από ρωσικές πιέσεις. Η Ρωσία είδε αυτές τις προκλήσεις ως ισραηλινή παγίδα. Χθες ο Νετανιάχου  επισκέφθηκε τη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος τον προειδοποίησε να σταματήσει τις προκλήσεις. Ο Νετανιάχου δεν άκουσε.

Χθες το βράδυ, το Ισραήλ επιτέθηκε και πάλι σε στρατιωτικές θέσεις στη Συρία στην αλ-Κουνιίτρα στη νοτιοδυτική Συρία. Αυτή τη φορά οι συριακές δυνάμεις πυραύλων ανταπάντησαν με ένα φράγμα άνω των 20 πυραύλων κατά ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα ύψη του Γκολάν. Το Ισραήλ κλιμάκωσε περαιτέρω με  70 επιθέσεις  κατά συριακών θέσεων. Εικόνες και βίντεο από τη Δαμασκό δείχνουν ότι η αεράμυνα της Συρίας κατέρριψε πολλούς από αυτούς (εικόνα παραπάνω).

Το Ισραήλ ισχυρίζεται τώρα ότι εξόντωσε την «ιρανική απειλή» στη Συρία:
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν «σχεδόν όλη την ιρανική υποδομή στη Συρία» και είπε ότι δεν επλήγησαν αντικείμενα στο έδαφος του Ισραήλ.
Ο ισχυρισμός της επιτυχίας είναι ένα μήνυμα ότι δεν θέλει να προχωρήσει περαιτέρω:
«Ελπίζω να έχουμε τελειώσει με αυτό το επεισόδιο και ο καθείς κατάλαβε», πρόσθεσε ο Lieberman, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θέλει κλιμάκωση, αλλά «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιτεθεί ή να χτίσει υποδομή για να μας επιτεθεί στο μέλλον».
Ο  προφητικός έπαινος  μιας ισραηλινής επιτυχίας θυμίζει μία από τις προηγούμενες παρόμοιες αξιώσεις.

Τη δεύτερη ημέρα του πολέμου του 2006 στο Λίβανο, το Ισραήλ ισχυρίστηκε δυνατά ότι είχε καταστρέψει «όλους τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της Χεζμπολάχ» σε μια αεροπορική εκστρατεία διάρκειας 34 λεπτών. Ωστόσο, περισσότεροι από 100 πυραύλους την ημέρα συνέχιζαν να πλήττουν το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων στόχων εντός του Τελ Αβίβ, μακριά από τα σύνορα με το Λιβάνο. Τριάντα μία μέρες αργότερα το Ισραήλ ζήτησε ειρήνη. Η εισβολή του στο Λίβανο είχε ηττηθεί. Η «επιτυχημένη» επιδρομή του ενάντια στους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας της Χεζμπολάχ είχε χτυπήσει κυρίως κενές θέσεις.

Η στόχευση του Ισραήλ στη Συρία δεν είναι πολύ καλύτερη από τη στόχευση του στο Λίβανο πριν από δώδεκα χρόνια.

Η Συρία θα συνεχίσει τώρα να απαντήσει στις ισραηλινές επιθέσεις. Αυτή τη φορά περιορίστηκε σε επιθέσεις κατά στρατιωτικών θέσεων στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν. Οι επόμενες επιθέσεις θα είναι πιο μακριά. Αυτή τη φορά το Ισραήλ έστειλε τον πληθυσμό του στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν σε μπούνκερ-καταφύγια. Την επόμενη φορά το μισό Ισραήλ ίσως χρειαστεί να κρυφτεί υπόγεια. Πόσο καιρό θα μπορούσε το Ισραήλ να αντέξει μια τέτοια κατάσταση;

Το Ιράν θα απαντήσει επίσης στις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών του στη Συρία. Αλλά δεν χρειάζεται να το πράξει από τη Συρία. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι και μέσα από το να εκτοξεύσεις πυραύλους.

Αυτή η Συρία, μετά από πολλά βάσανα, η οποία σήμερα έπραξε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις, τραβάει μια νέα γραμμή στην άμμο. Εάν το Ισραήλ  θέλει έναν ευρύτερο πόλεμο, θα το πάρει . Η καταστροφή στις εμπλεκόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, θα μπορούσε να τους αποτινάξει 100 χρόνια πίσω. Η Συρία, ο Λίβανος και το Ιράν μπορούν να ζήσουν με αυτό. Πριν από 100 χρόνια, το Ισραήλ δεν υπήρχε.


Μετάφραση από αγγλικά: Κριστιάν Ακκυριά
Καταχωρήθηκε από b στις 10 Μαΐου 2018 στις 07:41 πμ | Permalink


8 σχόλια:

  1. Η Ρωσία που είναι σε όλα αυτά?
    ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία και τώρα Ισραήλ βομβαρδίζουν κατά βούληση τους στενούς συμμάχους (προστατευόμενους) του Πούτιν. Ο Πούτιν το παίζει τώρα κινέζος. Τα «υπεροπλα» Πούτιν είναι μόνο για τις παρελάσεις μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ισραήλ δεν έχει τις δυνατότητες να επιβάλλει τα θέλω του στην Συρία, και κυρίως δεν μπορεί να σταματήσει την πολλαπλή στρατιωτική διείσδυση του Ιράν στην περιοχή, δηλαδή στην Συρία και στο Ιράκ.

    Κάνει το κοκοράκι στην Συρία, αλλά την κότα στο Ιράκ. Η Συρία είναι ήδη υπερεξοπλισμένη, και η Ρωσσία είναι εμφανώς στρατιωτικά παρούσα και ενεργή. Αυτά είναι άσχημα νέα.

    Η πολιτική Τράμπ, μετά την απόσυρση από την συμφωνία του 2014, ουσιαστικά αφήνει ξεβράκωτο το Ισραήλ, που οφείλει σύμφωνα με τα μυαλά του πάντα ή να κάνει πόλεμο ή να κάτσει στα αυγά του.

    Όμως ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει πλέον τις μυθικές ικανότητες του 1967 ή του 1973, όπως έχει αποδειχθεί. Συνεπώς θα συνεχίσει να φταρνίζεται χωρίς να κρατάει μαντήλι και απλώς θα ενοχλεί τους γείτονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Η πολιτική Τράμπ, μετά την απόσυρση από την συμφωνία του 2014, ουσιαστικά αφήνει ξεβράκωτο το Ισραήλ, που οφείλει σύμφωνα με τα μυαλά του πάντα ή να κάνει πόλεμο ή να κάτσει στα αυγά του. "

      Ακριβεστατος!!

      Λιγοι εχουν αντιληφθει τον απωτερο σκοπο του Αμερικανου Προεδρου στην αποφαση του να απεμπλακει απο την συμφωνια με την Περσια και γενικως να αποσυρθει απο την ευρυτερη περιοχη στρατιωτικα & πολιτικα.

      Το ισραηλ πλεον εχει ξεμεινει απο πληρεξουσιες πολεμικες δυναμεις και θα αναγκαστει να βγει απο την ασφαλεια των buffer zones, ωστε να υπερασπιστει τα συμφεροντα του.

      Δηλαδη θα αναγκαστει η idf να διαξαγει ΑΠΟ.ΜΟΝΗ ΤΗΣ εναν παραδοσιακο πολεμο προς διαφορα γεωγραφικα σημεια.

      Κατι που δεν εχει γινει μετα τον πολεμο των 6 ημερων. Με την κυριως διαφορα, πως τωρα η idf εχει σοβαρους αντιπαλους και μια υπερδυναμη εναντιον της.

      Διαγραφή
  3. Τρομερές κοσμοϊστορικές εξελίξεις στη ΜΑ ! Πρώτη φορά επιτίθεται η Συρία κατα του Ισραήλ.Βεβαια τεχνικά δεν ξερω ποιος νίκησε χθες.οι Ισραηλινοί λένε οτι απάντησαν σε επίθεση του Ιράν με πλήρως επιτυχημένη επιχείρηση κατα ιρανικών στόχων και η Συρία και το Ιράν λεει οτι εδεχθησαν αποτυχημένη σποτ ο Ισραήλ επίθεση καθώς το 70% των πυραύλων αναχαι5στηκαν ενώ δεν επλήγη καμια ιρανική βάση στη Συρία καθώς τέτοιες δεν υπάρχουν ! Ποιος εχει δίκιο ? Στον πόλεμο η αλήθεια πεθαινει πρώτη.Κατ τη γνώμη μου σε πρεστίζ χάνει ο Πούτιν και ο Ασσαντ εχθές ! Αλλά και οι δυο εχουν πλήρως επιτύχει μεγάλους στόχους στο έδαφος κατα των τρομοκρατών οπότε κρατούν την ουσία.
    Παντα μετα απο στρατηγικές νίκες Ασσαντ και Πούτιν βομβαρδίζει το Ισραήλ η η Δύση παιρνωντας λίγη δοξα απο τους «νικητές» ,οι οποίοι βέβαια εδο6 επιτύχει Πύρρειο νικη καθώς εχουν απωλέσει το 30% των εδαφών της μέχρι προτεινος κραταιάς και με χημικό οπλοστάσιο Συρίας ... Μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο οι Ιρανοί να εχουν οργανωμένα σώματα στη Συρία οταν εχουν ολόκληρο στρατό στο Λίβανο ! Συμβούλους ειμαι σίγουρος οτι εχουν παντού σ5ην κυβερνηση Ασσαντ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eυσεβείς πόθοι...Το Ισραήλ αισθάνεται ισχυρό, οσο σύσσωμη η "Δύση"(και οι...παραφυάδες αυτής οπως ημείς) "ευχονται ειρηνική επίλυση των διαφορών", "διάλογο" κλπ ΑΛΛΑ αντιλαμβάνονται το "πρόβλημα ασφάλειας του Ισραήλ"...
    Το θέμα είναι οτι μάλλον το αντιλαμβάνεται και ο Πούτιν ο οποίος ακολουθεί την πεπατημένη της ΕΣΣΔ να μήν "τραβά το σχοινί"...
    Ετσι οι Εβραίοι θα φτερνίζονται, θα ενοχλούν, θα δημιουργούν αίσθηση παντοδυναμίας στην Μ. Ανατολή, οι δυτικοί σφουγγοκωλάριοι θα αποκαλούν "αντισημίτη" κάθε αντιδρώντα στην Εβραική επιθετικότητα και οι ημέτεροι ηλίθιοι θα "συνεκπαιδεύονται" και θα βαυκαλίζονται με τριμερείς "συμμαχίες"... Οπου ο ενας σύμμαχος είναι η ...Κύπρος ! Τρέμε Τουρκιά !
    Οσο για τις μυθικές ικανότητες των Εβραίων δεν είναι καθόλου μυθικές : Πανταχού παρούσα Πέμπτη φάλαγγα, πανίσχυρη Μοσσάντ με πράκτορες σε κάθε κρατική υπηρεσία και θεσμό Δύσεως και Ανατολής, αρτια εκπαίδευση, πολεμικό πνεύμα σφυρηλατημένο απο το "ποτέ ξανά" του "ολοκαυτώματος" (συγγνώμη, Shoa !), "ελβετικό" σύστημα επιστρατεύσεως, εμπιστοσύνη στον ενοπλο Πολίτη - Οπλίτη, εγχώρια πολεμική βιομηχανία, ερευνα και ανάπτυξη...
    Οτι και να κάμουν οι Ρώσσοι, η Αραπιά είναι ακόμη ΒΑΘΙΑ νυχτωμένη εν σχέση με αυτήν την πολεμική μηχανή. Οι αναμετρήσεις δεν κερδίζονται με "συμβούλους" και ξένους πιλότους και πληρώματα αντιαεροπορικών συστοιχιών...Το κατάλαβαν οι Αιγύπτιοι μετά το πρώτο σόκ του 73, το κατάλαβαν και οι Αμερικανοί στο Βιετ - Νάμ και εφθασαν σε 500.000 εκστρατευτικό σώμα... Στα χρόνια μας η Ρωσσία δεν εχει τέτοιες δυνατότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν το βρήκα στο έγκυρο “Moon of Alabama” ή όπως αλλιώς λέγεται, αλλά το βρήκα στο εξίσου σοβαρό και φιλορωσικό "μακελειό" του Χίου: «Στη δημοσιότητα έδωσε το Αρχηγείο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων βίντεο με την προσβολή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir S-1, το σύστημα για το οποίο υπερηφανευόταν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, πριν λίγες ημέρες διότι είχε σχεδόν το απόλυτο κατά των αμερικανικών βομβαρδισμών!» Μάλλον πρόκειται για το ίδιο 'υπερόπλο' που σταμάτησε και τους tomahawk σύμφωνα με το πολύ αγαπητό σας “Moon of Alabama”. Εδώ γελάνε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοσμα κατι εχει το μυαλο σου....οχι βλαβη....παιδικο φανατισμο...δηλαδη ...δεν επρεπε να ...χτυπηθει ...κανενα παντσιρ ...??...Κι αν χτυπηθει ενα ...ολα ειναι...αχρηστα....Οκ....αρα ...αν χτυπηθει οτιδηποτε Αμερικανικο....οπλο...στο εξης....θελω να βγεις να πεις το ιδιο....Χα χα...ειναι αχρηστο.....Οκ ?? Προχθες κατεριφθει ενα ισραηλινο Φ-16...απο ..αρχαιο πυραυλο Σ-200...συριακο...του 1970....βγες λοιπον και πες ...το Φ-16 ειναι
    αχρηστο....πες το και στο υπουργ. Αμυνης της χωρας....που τα κανει κι αναβαθμιση...!! Υπαρχει βιντεο επισης Αμερικανικο που δειχνει Φ-35...σε προσγειωση...οπου ο πιλοτος σπαει το κεφαλι του στην ...καλυπτρα απ την κακη εργονομια του πιλοτηριου και την βιαιοτητα ...της προσγειωσης...πες λοιπον ειναι αχρηστο....Τι ηλικια εχεις ???Δεκα τριων ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στον πολεμο του Λιβανου το ισραηλ εχασε 100 τανκς Μερκαβα...και οι τουρκοι στο Αφριν 40 Λεοπαρντ.....Συμπερασμα....ειναι ...αχρηστα... Στην Συρια δυο αρματα Τ-72...σε βιντεο...αντεξαν πληγμα αντιαρματικου....συμπερασμα...τα ...τσνκς της Ρωσιας ειναι...ακαταμαχητα...ειναι....θεικα....
    Πεντε κρικοι....ενα ...ταληρο...μπορει να κερδισουμε ...μπουκαλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.