2/5/18

Αθώα η Σώτη Τριανταφύλλου που είχε κατηγορηθεί για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου

Η κατηγορία αφορούσε άρθρο της στην Athens Voice
Στην αθώωση της γνωστής συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλου από κατηγορία που της είχε απαγγελθεί για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου, κατέληξε με απόφαση του το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.Της απόφασης του δικαστηρίου είχε προηγηθεί απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία στην αγόρευσή της τόνισε πως «οι απόψεις που εξέφρασε η κατηγορούμενη, εκφράζουν τις απόψεις που πέρασαν από το μυαλό όλων μας μετά την επίθεση στο Μπατακλάν», η οποία είχε σημειωθεί στις 13 Νοεμβρίου του 2015 στη Γαλλία, από τον ISIS με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άτομα. Κατά την εισαγγελέα μάλιστα το κείμενο της κυρίας Τριανταφύλλου «αποτελεί έκφραση άποψης και δεν στοιχειοθετείται ούτε καν η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος».Ειδικότερα, η συγκεκριμένη υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης μετά από αναφορά που είχε καταθέσει το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, το οποίο είχε συμπεριλάβει διάφορες περιπτώσεις φερομένων ως εγκλημάτων ρατσιστικής βίας.

Στις αναφορές αυτές είχε συμπεριληφθεί και άρθρο της κυρίας Τριανταφύλλου στην εφημερίδα Αthens Voice, τον Νοέμβριο του 2015 , αμέσως μετά την επίθεση στο Μπατακλάν με τίτλο Rock and Roll Will Never Die.

Κατά την σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης οι συνήγοροι υπεράσπισης της συγγραφέως κ.κ Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος και Κωνσταντίνος Καλλίρης υπέβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας του νόμου με βάση τον οποίο κινήθηκε η ποινική δίωξη. Βασικό επιχείρημα των συνηγόρων της συγγραφέως ήταν πως οι συγκεκριμένες διατάξεις παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Στη συνέχεια στο δικαστήριο ως μάρτυρες υπεράσπισης της κυρίας Τριανταφύλλου κατέθεσαν η κυρία Βασιλική Γεωργιάδου, η οποία έχει μελετήσει και ασχοληθεί επί χρόνια με θέματα ρατσισμού και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Στις καταθέσεις τους οι δυο μάρτυρες επιχειρηματολόγησαν γιατί το περιεχόμενο του επίδικου άρθρου όχι μόνο δεν παραβιάζει τον ρατσιστικό νόμο, αλλά όπως είπαν αποτελεί ένα κείμενο γνώμης που συνιστά κραυγή στο όνομα της αντιρατσιστικής βίας. Ο κ. Δοξιάδης μάλιστα αναφερόμενος στην προσωπικότητα της συγγραφέως επισήμανε ότι με τα κείμενά της έχει δείξει πως δεν φοβάται την πολιτική ορθότητα, ακόμα κι αυτή ποινικοποιείται.
Πρώτο θέμα

4 σχόλια:

  1. πιο ρατσιστές απο αυτά τα δικαστήρια και δικαστικούς καθώς και απο τις κυβερνήσεις δεν υπάρχουν. Όλα τα άλλα είναι για τα μάτια του κόσμου , έτσι για να λένε οτι ντεμεκ εκσυχρονιστηκαν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α) Τό εἴδαμε λοιπόν κι αὐτό ! Ἀθώωσαν οἱ δικαστικοί ἀρθρογράφο, ἐπικαλούμενοι τήν ἐλευθερία ἐκφράσεως; Ρατσιστές!!!
      Μήπως ἐννοεῖτε, κε "Νίκο", ὅτι πρίν μιλήσουμε δημόσια, ἤ ἀκόμη καί στό σπίτι μας, πρέπει νά ζητᾶμε ἐγγράφως τήν ἄδεια ἀπό εσᾶς, ἤ ἀπό λογοκριτές τοῦ ...."ἀντιρατσισμοῦ";

      Β) Ἤ ἀρκεῖσθε στόν φόβο πού πρέπει νά ἔχουμε μήπως διωχθοῦμε ποινικῶς, ὅταν μιλᾶμε οὐσιαστικά γιά ὁ,τιδήποτε;
      Διότι, ρατσισμός ἔτσι που πάει τό πράγμα, θά μπορεῖ νά χαρακτηρισθῆ κάθε ἐπικριτικός λόγος, ἤ ὕποπτος ...ὑποκειμενικῶς (!!) γιά ἐπίκριση λόγος, που ἀναφέρεται σέ ὁποιαδήποτε συγκεκριμένη κατηγορία ἀνθρώπων!

      Π.χ., ἄν πῶ ὅτι οἱ κάτοικοι τοῦ τάδε χωριοῦ, ἤ οἱ δημοσιογράφοι τῶν τάδε ΜΜΕ, λένε τήν δεῖνα συγκεκριμένη βλακεία, βλακεία γιά 2-3 συγκεκριμένους λόγους,..., γίνομαι ρατσιστής σέ βάρος τους!
      Τό ἴδιο, καί ἄν πῶ σέ μιά παρέα, "οἱ ἀκροδεξιοί εἶναι ἐπικίνδυνοι" ἤ "οἱ ἀκροαριστεροί εἶναι ἐπικίνδυνοι", ἤ οἱ "πάντα κυβερνητικοί", φταῖνε γιά πολλά κακά.
      Ἄν αὐτοί νομίζουν ὅτι τούς θίγω, φέρνουν 2-3-μάρτυρες πού λένε ὅτι αἰσθανθηκαν φόβο ἀπό τόν περίγυρό τους μετά τίς κουβέντες μας, καί χαρακτηρίζομαι ὡς ρατσιστής!

      Διαγραφή
    2. Δεν διαφωνώ μαζί σου , ίσως δεν το ανέλυσα καλύτερα, με παραδείγματα.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.