15/5/18

Παγκόσμιος διπλωματικός «πυρετός» για Γάζα - Ιερουσαλήμ

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδίκασε τη «φρικτή φονική βία» από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα και εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί στη Γάζα αργότερα, ενώ κάλεσε σε διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.
Ο εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά του, αλλά η θανατηφόρα βία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τελευταίο μέσο και η χρήση της δεν δικαιολογείται από την προσέγγιση των Παλαιστινίων στον φράχτη της Γάζας.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να επανεξετάσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ, μία ημέρα αφότου ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους στη διάρκεια των διαδηλώσεων στα σύνορα Ισραήλ - Λωρίδας της Γάζας.
Η Τουρκία κάλεσε συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στον οποίο ανήκουν 57 χώρες, την Παρασκευή. Η Άγκυρα είναι από τους πιο έντονους επικριτές της βίας στη Γάζα, καθώς και της απόφασης των ΗΠΑ να ανοίξουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, η οποία προκάλεσε τις παλαιστινιακές διαμαρτυρίες.
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, κάλεσε όλες τις χώρες, ιδιαίτερα τις χώρες που ανήκουν στο κουαρτέτο των μεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη ότι η Μόσχα είναι πολύ ανήσυχη για τους θανάτους δεκάδων Παλαιστινίων και είπε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.
Από το 2002 το κουαρτέτο των διαπραγματευτών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη) έχει επιφορτιστεί με την προώθηση των ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει οποιαδήποτε αποτέλεσμα.
Κίνα: Αυτοσυγκράτηση, κυρίως από το Ισραήλ
Η Κίνα κάλεσε εξάλλου σε αυτοσυγκράτηση, «κυρίως το Ισραήλ», την επομένη των αιματηρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στην μεθόριο μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, κατά τα οποία Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τουλάχιστον 59 Παλαιστίνιους που διαδήλωναν διαμαρτυρόμενοι για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
«Καλούμε την παλαιστινιακή και την ισραηλινή πλευρά, κυρίως το Ισραήλ, να δείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνέλθει αργότερα για να συζητήσει για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. If we had the guts to do the same across our borders we wouldnt have issues with Turkey, FYROM or Albania.
    Maybe its time to rethink how borders are protected.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.