15/5/18

Ναταλία Καρντάς: Oι Ρώσοι ήρθαν για να... μείνουν στην Κύπρο

Παρά την πρόσφατη οικονομική κρίση και την απώλεια χρημάτων από το κούρεμα καταθέσεων, οι Ρώσοι όχι μόνο δεν εγκατέλειψαν το νησί μας, αλλά συνεχίζουν να εδραιώνουν δυναμικά την παρουσία τους. Η ρωσόφωνη κοινότητα αναπτύσσεται ταχέως τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, διεκδικώντας να γίνει σημαντικό μέρος της ζωής μας. Τι είναι αυτό, λοιπόν, που τους οδήγησε στο να παραμείνουν στην Κύπρο; Ποιοι είναι οι παράγοντες για τους οποίους επιλέγουν να εγκατασταθούν στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ε.Ε.; Πώς δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και με ποιο τρόπο επωφελείται η Κύπρος από αυτό; Πώς είναι ο τρόπος ζωής τους;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα δίνει απαντήσεις η Ναταλία Καρντάς, μία από τις πιο δραστήριες γυναίκες της ρωσόφωνης κοινότητας στην Κύπρο εδώ και 18 χρόνια. Μεταξύ άλλων, η κ. Καρντάς αποτελεί την εκδότρια και διευθύντρια της ρωσικής εφημερίδας «Βέστνικ Κίπρα», είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ρωσόφωνων Κατοίκων της Κύπρου και εμπνεύστρια του Κυπρορωσικού Φεστιβάλ.
Η ίδια, μάλιστα, δηλώνει πλήρως πεπεισμένη ότι Κύπρος και Ρωσία συνδέονται, πέραν από οικονομικούς λόγους, με βαθύτερους πολιτιστικούς και κοινωνικούς δεσμούς, γεγονός που δημιουργεί μια σχέση με ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον.
Πόσοι Ρώσοι ζουν μόνιμα επί του παρόντος στην Κύπρο;
Δυστυχώς κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς. Προσπάθησα να βρω αυτή την πληροφορία εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν κατέστη εφικτό. Λογικά θα έπρεπε να γνωρίζει το Υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου, αλλά δυστυχώς δε διαθέτει τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία. Προηγουμένως, επί Σοβιετικής Ένωσης, κάθε πολίτης στο εξωτερικό έπρεπε να εγγραφεί στην πρεσβεία της χώρας. Τώρα δεν υπάρχει τέτοιου είδους «υποχρέωση», ως εκ τούτου η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό. Υπολογίζουμε ότι διαμένουν γύρω στις 40 χιλιάδες ρωσόφωνοι στην Κύπρο. Με τον όρο «ρωσόφωνοι» εννοούμε τους πολίτες που μπορεί να μη διαθέτουν διαβατήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά γεννήθηκαν και έζησαν μέρος της ζωής τους σε κάποια χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και, ως εκ τούτου, κατέχουν την ίδια γλώσσα, τρόπο σκέψης και κουλτούρα.

Ποιοι είναι κυρίως οι λόγοι για τους οποίους οι Ρώσοι επιλέγουν να εγκατασταθούν στην Κύπρο;
Η πλειονότητα των ρωσόφωνων που ζουν στην Κύπρο είναι Ρώσοι επιχειρηματίες, οι οποίοι διαμένουν στην Κύπρο αλλά εργάζονται αλλού, επειδή η Κύπρος είναι μικρή χώρα γι’ αυτούς, ενώ οι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να αποκτήσουν ειδική άδεια για να εργαστούν στις επιχειρήσεις τους. Οι μεγάλοι Ρώσοι επιχειρηματίες διαθέτουν διεθνείς επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει πολλές φορές ότι η Κύπρος λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. ή μεταξύ Ρωσίας και Ασίας. Η Κύπρος συνηθιζόταν να χρησιμοποιείται ως χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά όχι πια, καθώς οι Ρώσοι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν πλέον τα χρήματά τους στην Κύπρο. Εντούτοις συνεχίζει να αποτελεί επιχειρηματικό κέντρο, καθώς οι Ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες διατηρούν την έδρα πολυεθνικών εταιρειών ή τη μητρική εταιρεία, αφού τo νομικό πλαίσιο στην Κύπρο προστατεύει τις επιχειρήσεις. Η εγγύτητα της Κύπρου από τη Ρωσία (μόνο 3 ώρες από Μόσχα), το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και η φιλοξενία των Κυπρίων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους Ρώσους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποτελούν τους λόγους που οδηγούν τη ρωσική επαγγελματική κοινότητα να επιλέξει την Κύπρο.

Η ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές στην Κύπρο που είναι εγκαταστημένοι;
H πλειονότητα των Ρωσόφωνων επιλέγει να εγκατασταθεί στη Λεμεσό επειδή η πόλη προσφέρει έναν συνδυασμό πολύ σημαντικών παραγόντων. Κατ’ αρχάς αποτελεί ένα καλά ανεπτυγμένο κέντρο διεθνών επιχειρήσεων. Για τους επιχειρηματίες, αυτό που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Λεμεσός αποτελεί την οικονομική και επιχειρηματική πρωτεύουσα της Κύπρου. Υπάρχουν πολύ καλές νομικές εταιρείες εδώ, ελεγκτικά γραφεία “big four”, λογιστές που μιλούν Αγγλικά και Ρωσικά. Παράλληλα είναι ένα μέρος όπου μπορεί να συνδυάσει κανείς τις επιχειρηματικές δραστηριότητες με την αναψυχή. Η Λεμεσός, ούσα κοσμοπολίτικη πόλη, προσφέρει στους Ρώσους κατοίκους τη δυνατότητα να ζήσουν μιαν άνετη και ενδιαφέρουσα ζωή, γεμάτη με εκδηλώσεις και χαρές. Για τους οικογενειάρχες, από την άλλη, το γεγονός ότι η Λεμεσός διαθέτει περισσότερα από 15 μεγάλα και αξιόπιστα ιδιωτικά σχολεία και νηπιαγωγεία (τα 3 από αυτά Ρωσικά) παίζει σημαντικό ρόλο. Επιπρόσθετα το ότι υπάρχουν τουλάχιστον 50 ρωσόφωνοι γιατροί στη Λεμεσό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τους Ρώσους. Στη Λεμεσό, επίσης, μπορείς να βρεις ρωσόφωνο προσωπικό παντού: σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, υπεραγορές, καταστήματα, κομμωτήρια, φαρμακεία.
 
ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Οι Ρώσοι διαθέτουν επιχειρήσεις που να απευθύνονται στην τοπική αγορά της Κύπρου;
Oι Ρώσοι δεν διαθέτουν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που να απευθύνονται στην τοπική αγορά για τους εξής λόγους. Κατ’ αρχάς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με τους Κυπρίους όσον αφορά τις τοπικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν Κύπριοι πελάτες που πάντα επιλέγουν κυπριακές επιχειρήσεις και παροχές υπηρεσιών, π.χ επιλέγουν να επισκεφθούν μια Κύπρια κομμώτρια που γνωρίζει τη γλώσσα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρειάζονται ειδική άδεια από το Υπουργείο Εργασίας, η οποία είναι πολύ δύσκολο να ληφθεί.
Επίσης οι Ρώσοι επιχειρηματίες δεν ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο άνοιγμα επιχειρήσεων που να απευθύνονται στην τοπική αγορά, γιατί είναι μικρή αγορά με περιορισμένες ευκαιρίες. Yπάρχουν, εντούτοις, περιορισμένες ρωσικές επιχειρήσεις για τη ρωσόφωνη κοινότητα. Για παράδειγμα λειτουργούν ρωσικά σχολεία, που είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση των παιδιών των Ρώσων που έρχονται προσωρινά στην Κύπρο και κάποια στιγμή θα επιτρέψουν πίσω στη Ρωσία. Ακόμη έχουν ανοίξει καταστήματα τοπικών παραδοσιακών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την προετοιμασία παραδοσιακών γευμάτων, καθώς και κάποιες μικρές τοπικές επιχειρήσεις, όπως ινστιτούτα ομορφιάς, των οποίων ιδιοκτήτριες είναι Ρωσίδες, σύζυγοι Κυπρίων, οι όποιες έχουν αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα.

ΜΑΣ ΣΥΝΔΕΕΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ
Πώς επωφελείται οικονομικά η Κύπρος από την άφιξη των Ρώσων;
 Η κυπριακή οικονομία επωφελείται κυρίως από τους φόρους που πληρώνουν οι ρωσόφωνοι εδώ. Παρόλο που λίγοι από αυτούς εργάζονται σε τοπικές επιχειρήσεις, εντούτοις πληρώνουν φόρους εδώ, καθώς διαθέτουν στην Κύπρο την έδρα πολυεθνικών εταιρειών. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Wargaming (με «ρίζες» από τη Λευκορωσία) στη Λευκωσία.

Πώς κρίνετε την πολιτική της κυπριακής Κυβέρνησης για παροχή υπηκοοτήτων σε ξένους επενδυτές;
H πολιτική της κυπριακής Κυβέρνησης είναι πολύ έξυπνη, αλλά δεν μου αρέσει ο τρόπος που χρησιμοποιείται από κάποιες εταιρείες πώλησης ακινήτων, που διαφημίζουν ότι πωλούν υπηκοότητες. Είμαι χαρούμενη για το γεγονός, ότι έχει θεσπιστεί συγκεκριμένη ρύθμιση που αντιμετωπίζει αυτό τα πρόβλημα, περιορίζοντας τις παράνομες διαφημίσεις. Κάθε κράτος επιλέγει τους πολίτες που θέλει να προσελκύσει. Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει μια αποτελεσματική στρατηγική προσέλκυσης ευκατάστατων πολιτών που μπορούν να συνεισφέρουν στην κυπριακή κοινωνία και οικονομία. Η Κύπρος προσελκύει Ρώσους, Κινέζους, Άραβες, που φέρνουν επενδύσεις και χρήματα στην οικονομία. Κοιτάξετε τη Λεμεσό. Τα μεγάλα επενδυτικά έργα δίνουν ευκαιρίες εργοδότησης σε πολλούς εργαζόμενους. Οι επενδυτές χρειάζονται αρχιτέκτονες, λογιστές, δικηγόρους. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ψωνίζουν, πηγαίνουν σε εστιατόρια. Το χρήμα, λοιπόν, κινείται.

Μετά το κούρεμα καταθέσεων το 2013 και την πρόσφατη οικονομική κρίση, πολλοί θεώρησαν ότι οι Ρώσοι θα εγκατέλειπαν την Κύπρο. Εντούτοις δεν είδαμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Πώς το εξηγείτε αυτό;
Kάποιοι άνθρωποι θεώρησαν ότι η παρουσία των Ρώσων στην Κύπρο εξηγείται μόνο από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και πίστεψαν ότι καταστρέφοντας το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα κατέστρεφαν και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες είναι βαθύτερες. Έχουμε κοινή θρησκεία, κοινές αξίες, εκτιμάμε τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ακόμη είναι πολύ ευνοϊκό το γεγονός ότι πολλοί Κύπριοι μιλούν ρωσικά, άλλοι θέλουν να μάθουν τη γλώσσα, ενώ παρέχουν υπηρεσίες στους Ρώσους με τον καλύτερο τρόπο. Οι Ρώσοι και οι Κύπριοι είναι φίλοι. Παρά την οικονομική κρίση που υπήρξε, οι Ρώσοι έμειναν εδώ επειδή πιστεύουν ότι κάτι περισσότερο από το χρήμα συνδέει τις χώρες μεταξύ τους.
Πώς είναι ο τρόπος ζωής των Ρώσων;
Oι Ρώσοι ταξιδεύουν πολύ, προτιμούν να πραγματοποιούν τις διακοπές τους στο εξωτερικό. Ακόμη διαβάζουν πολλά βιβλία, ενώ ενδιαφέρονται πολύ για τον υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς συχνάζουν σε γυμναστήρια και σε spa. Θα δεις πολλούς Ρώσους να περπατούν τη μέρα και τη νύχτα στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Θεωρούν επίσης ότι είναι σημαντικό να βγαίνουν έξω με τα παιδιά, αλλά γνωρίζουν ότι είναι επικίνδυνο να είναι κανείς έξω το μεσημέρι, γι’ αυτό δεν θα δεις ποτέ μια μαμά με ένα παιδί το μεσημέρι στον δρόμο, αλλά θα τη δεις το πρωί ή το βράδυ σε παιδότοπο, καθώς θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα στην καθημερινότητα.
ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟ 13ο ΚΥΠΡΟΡΩΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ποια είναι τα σημαντικότερα ρωσικά φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα στο νησί μας;
Τον Ιούνιο πραγματοποιείται στον Δημοτικό Κήπο Λεμεσού το Κυπρορωσικό Φεστιβάλ, ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στη χώρα, στο οποίο λαμβάνουν μέρος γύρω στις 12 - 14 χιλιάδες άνθρωποι. Αυτή τη χρονιά αποτελεί επίσης το μεγαλύτερο event στην Ευρωπαϊκή Ένωση που γιορτάζει τη σχέση της χώρας με τη Ρωσία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει ότι η Κύπρος και η Ρωσία είναι φίλες χώρες σε όλους τους τομείς, στον κοινωνικό, τον οικονομικό και πολιτιστικό. Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους αναγνώστες στο 13ο Κυπρορωσικό Φεστιβάλ, που θα λάβει χώρα στις 2 - 3 Ιουνίου στον Δημοτικό Κήπο Λεμεσού. 
  Νικολέττα Κουρούσιη  
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.