13/5/18

Το Ισραήλ θα χάσει με ή χωρίς S-300

Israël perdra avec ou sans les S-300
Οι Ισραηλινοί στρατηγοί που συγκροτήθηκαν στην Herzliya θα πρέπει να ξοδέψουν χρόνια για να αναλύσουν το τι συνέβη στο Γκολάν, στις 10 Μαΐου, μεταξύ μεσάνυχτας και 2 π.μ.: η ήττα τους υπερβαίνει απλά την κατανόησή τους.
Από της ισραηλινής επίθεσης κατά της συριακής βάσης Τ4, στις 9 Απριλίου,  που στοίχισε τη ζωή σε επτά Ιρανούς στρατιωτικούς συμβούλους, το Ισραήλ ανέμενε την ανταπάντηση: είχε ήδη θέσει το στρατό του σε υψηλή επιφυλακή σε μια ευρεία περιοχή από την Χάιφα, το Βόρειο Ισραήλ, περνώντας και συμπεριλαμβάνοντας τη Nahariya, το Safed και το Γκολάν.
Οι άδειες των στρατιωτών είχαν ακυρωθεί και οι σειρήνες συναργερμού ήταν έτοιμες να ηχούν ανά πάσα στιγμή. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, τόσο οι στρατιωτικές όσο και  οι πολιτικές, δεν είχαν μειώσει ούτε για μια στιγμή την επιφυλακή, παρακολουθώντας με πλήρη έλεγχο τους ουρανούς στο βορρά της Παλαιστίνης, στα νότια του Λίβανου και της νότιο-ανατολικής Συρίας μέσω των αδιάκοπων περιπολίων για να αποφευχθεί οποιαδήποτε «δυσάρεστη έκπληξη». Ωστόσο, αυτή η έκπληξη έπεσε από τον ουρανό στις 10 Μαΐου, χωρίς το Ισραήλ να είναι σε θέση να προβλέψει την ώρα της, ούτε τη κλίμακα της ούτε ακόμα και τον τόπο.

Η αντίδραση της Αντίστασης διήρκεσε, σε όρους ωρών, πολύ περισσότερο από τις ισραηλινές επιδρομές της 9ης Απριλίου κατά της βάσης Τ4 ή ακόμα από τις τριμερείς επιθέσεις με πυραύλους των ΗΠΑ / Γαλλίας / Βρετανίας στις 14 Απριλίου ενάντια σους στόχους στη Συρία. Ήταν ταυτόχρονα "σύντομη", "αποτελεσματική" και "εστιασμένη". Αν ο Ισραηλινός στρατός είναι αυτός που ισχυρίζεται ότι είναι, η επιχείρηση στο Γκολάν δεν έπρεπε να είχε λάβει χώρα, ούτε θα έπρεπε να διαρκέσει για ώρες. Αυτό σημαίνει ότι ο Άξονας της Αντίστασης έχει εξαιρετικά καταφέρει να εκτρέψει την επαγρύπνηση των ισραηλινών συσκευών παρακολούθησης, ενεργώντας βάσει της αρχής της τόσης αποφασιστικής έκπληξης και σε μια τόση μεγάλη έκταση όσο είναι το κατεχόμενο Γκολάν.
Αλλά η απάντηση δεν ήταν μόνο μια ήττα των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών: τα τελευταία χρόνια, το Τελ Αβίβ έχει δαπανήσει δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, δισεκατομμύρια δολάρια για να οχυρώσει το Γκολάν, αυτό το τόσο συμβολικό μέρος όπου ο αραβικός στρατός παραχώρησε τη θέση του στο Ισραήλ το 1967. Οι 67 πύραυλοι που εκτοξευτήκαν εναντίον των δέκα ισραηλινών στόχων δεν καταρρίφτηκαν ή ελάχιστοι, οι Σιδηρούς Θόλος, Σφεντόνα του Δαβίδ και άλλα γκατζέτ  της διάσημής ασπίδας έχοντας αποτύχει παταγωδώς.
Ανίκανο να αναχαιτίσει το κατακλυσμό πυραύλων που άφησε ένα βαρύ απολογισμό στην ισραηλινή πλευρά, το Τελ Αβίβ περίμενε, ζαλισμένο, το τέλος της επίθεσης για να απογειώσει τα 28 «F-15» και «F-16» και να βομβαρδίσει τις «ιρανικές βάσεις» σε συριακό έδαφος. Το Τελ Αβίβ λέει ότι έκανε στάχτη αυτές τις "βάσεις" σε ένα πεδίο δράσης όχι μεγαλύτερο από περίπου 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δεν υπάρχει ωστόσο ούτε μία δορυφορική εικόνα των υποτιθέμενων καταστραμμένων ιρανικών βάσεων από βόμβες και πυραύλους, ενώ το Ισραήλ έχει συνηθίσει τον κόσμο να υπερηφανεύεται για "κατορθώματα" δέκα φορές λιγότερο σημαντικά. Όλα όσα δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός είναι ένα τραγελαφικό βίντεο που το Τελαβίβ ισχυρίζεται ότι γύρισε σε μια συριακή βάση συστοιχιών "Pantsir": 
Περίεργη εξακρίβωση γνησιότητας για ένα ισραηλινό καθεστώς που ισχυρίζεται ότι ήταν σε θέση να σπάσει το ιρανικό μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα, ακόμη και να αποκαλύψει 55.000 αρχεία ταυτόχρονα και σε μια αξέχαστη παράσταση του "Bibi Show".  
Η πραγματικότητα είναι ότι οι ισραηλινές επιδρομές στις 10 Μαΐου, οι οποίες πυροδοτήθηκαν βιαστικά και μετά την επίθεση στο Γκολάν, δεν επηρέασαν ούτε το Ιράν ούτε τη Χεζμπολάχ. Ούτε ο απολογισμός των ζημιών που επέστησε ο συριακός στρατός στη Quneitra δεν παρέχει περισσότερους λόγους υπερηφάνειας για το Ισραήλ: τρεις Σύροι στρατιώτες νεκροί και πέντε Σύροι στρατιώτες τραυματίες.
Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι στα πρώτα λεπτά που ακολούθησαν την ανταπάντηση της Αντίστασης, ο Netanyahu έσπευσε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο τηλέφωνο, για να καλέσει τη Μόσχα και μετά το Λονδίνο, τη Βέρνη, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον, καθώς πίστευε ότι είχε να αντιμετωπίσει τη "Μεγάλη Μάχη" Ισραήλ / Αντίσταση. Προσπάθησε έτσι να σταματήσει τη κλιμάκωση  πριν είναι πολύ αργά. Αλλά η πυρκαγιά της 10ης Μάιου στο Γκολάν δεν ήταν ο «Μεγάλος Πόλεμος», αλλά μια «μάχη» που δίνει κάποια ιδέα για το τι θα μπορεί να είναι ο πραγματικός Μεγάλος Πόλεμος.
Από τη Μόσχα στην Ουάσιγκτον περνώντας από το Λονδίνο και το Παρίσι, οι «φίλοι» του Ισραήλ περιορίστηκαν καλέσουν για αποκλιμάκωση, ένα σημάδι του ότι το Τελ Αβίβ έκανε μεγάλο λάθος να ωθήσει μακριά τη πολεμοχαρή ρητορική και τη σχιζοφρένια του να παίζει με τη φωτιά, λογαριάζοντας την υποστήριξη της Δύσης ... Για την ώρα, η 10η Μαΐου ήταν πλούσια σε μαθήματα: στη Μέση Ανατολή, τίποτα δεν θα γίνει πλέον χωρίς να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας «Αντίσταση» και αυτό, με ή χωρίς τα S-300.


Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


12 σχόλια:

  1. Είχα γράψει οταν μάθαμε για την επίθεση οτι στον πόλεμο πεθαίνει πρώτη η αλήθεια και οτι δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος κέρδισε και ποιος έχασε εφόσον δεν ξέρουμε ουτε καν τους στόχους που επλήγησαν, ποιος άρχισε την επίθεση της 10 Μαΐου άλλοι λένε οτι άρχισαν οι Σύριοι άλλοι οι Ισραηλινοί ,διαβάζω στον παγκόσμιο ιστό συγκεχυμένες πληροφορίες..Ειχα γράψει οτι κου φαίνεται περίεργο να εχουν οι Πέρσες βάση οργανωμένη στη Συρία ! Το modus operandi τους δεν ειναι αυτο.Κυριως δρουν μέσω εγχώριων σωμάτων στρατού όπου πανε κι οχι με δικά τους εξ ολοκλήρου.Και στο Ιράκ και στην Υεμενη αναμειγνύονται με παραστρατιωτικά και στρατιωτικά σώματα.Πουθενα δεν παρουσιάζονται ως Ιράν.Για πολλούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα είναι το κυρίαρχο δίδαγμα, σε σχέση με το ποιό πρέπει να είναι το κατάλληλο δόγμα ισχύος μιας έξυπνης και κυρίως, υπό απειλή, χώρας. Αντί να αιμορραγεί, δαπανώντας δις, (μόνο) σε εξοπλιστικά προγράμματα που προσπαθούν να ακολουθήσουν τον εχθρό σε κούρσα εξοπλισμών, στην ξηρά, τον αέρα και την θάλασσα, επενδύει στην ανάπτυξη όσο πιο ισχυρών πυραυλικών συστημάτων, μπορούν να σχεδιάσουν τα παιδιά της, τα αναπτύσσει σε οικονομία κλίμακος και εγχώρια, τα διατηρεί με μικρό κόστος συντήρησης και όταν έρθει η κακιά η ώρα (για τον αντίπαλο), ανταποδίδει με μαζικά χτυπήματα κορεσμού στις υποδομές, στα στρατιωτικά μέσα και αν χρειαστεί, γιατί όχι, στις πόλεις του εχθρού, μεταφέροντας και μοιράζοντας έως και 1 GWh ισχύος (~860 tTNT) στις υποδομές του, (όνειρα για ένα πολύ καλό ανταποδοτικό/επετειακό δωράκι στην φίλη και νατοϊκή σύμμαχο, για την καταστροφή της Ελληνικής Σμύρνης). Τα πυραυλικά συστήματα, (πρέπει να) αποτελούν την φθηνότερη λύση μεταφοράς ενέργειας, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αν σήμερα πληρώνουμε χρυσάφι τους πυραύλους με τους οποίους θα δώσουν την μάχη τους τα όπλα μας, είναι γιατί αγοράζουμε ξένη τεχνολογία/τεχνογνωσία, που επιπροσθέτως μας δίνεται με επιχειρησιακούς περιορισμούς και επειδή δεν κάθισαν τα επιτελεία να βάλουν μπροστά την ανάπτυξη εγχώριων πυραυλικών συστημάτων με βεληνεκές μη-με-πας-απ'-το-σπίτι-τ'ακούς-στον-Θεό-να-με-πας. Ο λόγος ενός κράτους έχει τόση βαρύτητα όση είναι η στρατιωτική του ισχύς και στο φινάλε, η γροθιά ενός Κράτους είναι οι πύραυλοι του. Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, αλλά, ακόμη και στους καυγάδες του δρόμου νικάει όποιος χτυπήσει ίσια, δυνατά και πρώτος στο πρόσωπο του αντίπαλου του.
    Αν θέλουμε λοιπόν να κερδίσουμε πολέμους, χωρίς να διακινδυνεύουμε έμψυχο δυναμικό και ακριβό εξοπλισμό, ας τρέξουμε (με πατερίτσες και στραβές σαγιονάρες αν χρειαστεί) προς τα εκεί μπας και προλάβουμε να καλύψουμε το στρατηγικό κενό(ολίγον χλωμό). Θα μου πείτε, υπάρχουν επάκτιες συστοιχίες πυραύλων, στα νησιά μας για να αποκρούσουν το αντίπαλο ναυτικό. Υπάρχουν αλλά δεν επαρκούν για ένα ραγδαίο αμυντικό και επιθετικό χτύπημα που να τσακίσει και ψυχολογικά, τον αντίπαλο λαό. Χρειαζόμαστε μεγάλο στοκ πυραύλων ικανού βεληνεκούς με διακριτό επίπεδο διοίκησης (σιγά μη και αφήσουν να γίνει οι καραβανελ και οι δρακουμελ). Αυτό όμως πρέπει να γίνει και μάλιστα άμεσα κι ας πηγαίνουν και στραβά στην αρχή οι πύραυλοι μας. Μπαμ να κάνουν γερό όπου πέσουν φτηνοί να είναι και να τους παράγουμε κατά εκατοντάδες. Και αν πέσει και καμμιά εκατοστή από τους πυραύλους μας, σε κατοικημένη περιοχή, δεν πειράζει, ας πρόσεχαν. Πρέπει να πονέσει κι ο απλός τουρκικός λαός που ψηφίζει και να ματώσει για να μάθει το μάθημα του. Γι' αυτό πρέπει να σπεύσουμε να αποκτήσουμε τους δικούς μας κατιούσα, ανιούσα, Αθήνα-Σούσα, μπόρα-μπόρα, μπόρατ-ο-μουστακαλής, Σεβάχ-ο-θαλασσινός κ.ο.κ.
    Οι απέναντι, έχουν ξεκινήσει την κούρσα, κάποιοι από τους πρωτεργάτες του προγράμματος τους έχουν δολοφονηθεί, (δόξα στην καλή υπηρεσία που τους έστειλε στον Αλλάχ) αλλά οι τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι. Το γνωρίζουμε από το '60, καλό είναι να μην διαπιστώσουμε το αποτέλεσμα στο θέατρο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Ακόμη και την αεράμυνα μας να μας ρίξουν αν αρχίσουμε πλήρους κλίμακας πυραυλική επίθεση από παντού για παντού απέναντι, όσο χάλια και να πάει, είναι βέβαιο ότι οι τούρκοι θα μαζευτούν άμεσα.
    Ακολουθεί αναλυτικό βίντεο παρουσίασης του θέματος.
    https://www.youtube.com/watch?v=LY4eNsZcvZA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπραβο Εκτροπε....90 τα εκατο σωστος...πολυ δικιο στο επιστημονικο ιδιως μερος.( ομως δεν εχει ...μιζα ετσι...αρα οι ...τενεκεδες δεν νιαζονται...για επιστημες...τα παιρνουν ολα ετοιμα απ εξω...διοτι οπως λενε ...και δεν τους πυροβολει κανεις....δεν ...μπορουμε εμεις....ειμαστε ανικανοι...αρα χεσε επιστημη...δεν εχει μιζα...) Κι ομως μπορουμε...αλλα η μαιμου θελει ...μπανανα....συνηθως μια αγραμματη μαιμου μονο την μπανανα ξερει...

      Διαγραφή
    2. «Μπαμ να κάνουν γερό όπου πέσουν φτηνοί να είναι και να τους παράγουμε κατά εκατοντάδες. Και αν πέσει και καμμιά εκατοστή από τους πυραύλους μας, σε κατοικημένη περιοχή, δεν πειράζει, ας πρόσεχαν.»

      Συμφωνώ· άλλωστε οι Βρονταδούσhοι έχουσhιν το ''Know-How'' τζιαι οι παράλιοι (*) Τούρτζοι πολλά φοούνται το...

      ΠΗΓΗ

      (*) καμία σχέση με τον Πεισίστρατον

      Διαγραφή
    3. Συμφωνω απολυτως,Ειδικα στηνπαρουσα φαση. Θα κινηθουμε προς τα εκει και θα επετυχωμεν. Ειναι ΕΦΙΚΤΟΝ .
      Θα επετυχωμεν,ισως λιγο αργοτερα.

      Διαγραφή
  3. οσα δεν φτάνει η αλεπού τα λέει κρεμαστάρια - για μία ακόμα φορά οι Ρώσοι αφησαν αμανάτι τους συμμάχους τους Σύρους/Ιρανούς ... what else is new?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μισεις πολυ τους Ρωσους εεε ?? Περιεργο....Εγω μισω Γερμανους και....Αγγλοσαξωνες...αλλα δεν σκιζω και τα ρουχα μου οπως εσυ καθε φορα που ακουστει η λεξη Ρωσος...

      Διαγραφή
    2. Δεν μισώ κανέναν, αντιθέτως σέβομαι και εκτιμώ τους Ρώσους. Το σχόλιο μου όμως έχει να κάνει περισσότερο με την επιλεκτική προπαγάνδα του άρθρου και όχι με την Ρωσία per se.

      Δεν φταίνε οι Ρώσοι αν ορισμένοι Ελληνες νομίζουν ότι η Ρωσία θα τούς σώσει ή ότι το χιλίαρμενο έρχεται να τους χαρίσει την Κων/Πόλη. Αντιθέτως φταίνε οι ντόπιοι προπαγανδιστές που βαφτίζουν το κρέας ψάρι.

      ΥΓ: ΔΚ το μίσος είναι κακός σύμβουλος γιατί σε κάνει να απαντάς συναισθηματικά και σε προσωπικό επίπεδο αντί επιχειρημάτων.

      Διαγραφή
    3. Ναι το μίσος είναι κακός σύμβουλος συν το γεγονός ότι με το μίσος καρφώνεσε.
      Έξαλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι επαγγελματίες του χώρου που ασχολούνται με την επιλεκτική προπαγάνδα χρησιμοποιούν αντί του μίσους την εκτίμηση, τον σεβασμό (στον χάρτη των εννοιών) και την Γκρίζα Προπαγάνδα.

      Διαγραφή
  4. Οπως λενε και οι Αυστραλοι... "when you're right, you are right!"


    Πριν δυο ημερες τι ειχα δηλωσει;;

    Μηπως αυτο;;;
    ".
    Το ισραηλ πλεον εχει ξεμεινει απο πληρεξουσιες πολεμικες δυναμεις και θα αναγκαστει να βγει απο την ασφαλεια των buffer zones, ωστε να υπερασπιστει τα συμφεροντα του.

    Δηλαδη θα αναγκαστει η idf να διαξαγει ΑΠΟ.ΜΟΝΗ ΤΗΣ εναν παραδοσιακο πολεμο προς διαφορα γεωγραφικα σημεια.

    Κατι που δεν εχει γινει μετα τον πολεμο των 6 ημερων. Με την κυριως διαφορα, πως τωρα η idf εχει σοβαρους αντιπαλους και μια υπερδυναμη εναντιον της."


    Ροδα ειναι και γυριζει "αγαπητοι" μου ιουδαιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αμανατι που το βλεπεις; Ρωσσικη στρατιωτικη αστυνομια περιπολει τις πολεις που προσφατα απελευθερωθησαν νοτιως τη Δαμασκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. I have said it before. I will say it one more time. Israel is the winner, and it will continue to win with or without S 300. It is clear that the Russian anti-aircraft and anti-missile weapon systems are pure junk and waste of money. Simply, they do not work. Another thing, no matter who is fighting against Israel, the United States is behind Israel to defend it and defeat its enemies, and behind the United States is the powerful Pro-Israel Lobby. This is the reality. Parakalo, xipniste tora.
    The Greek Lion

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.