15/5/18

SOS για την κάνναβη από τα κέντρα απεξάρτησης: Δεν υπάρχει «ψυχαγωγική» χρήση, οι εξαρτημένοι είναι σαν ηρωινομανείς!

Συναγερμός από τους υπευθύνους του «18 ΑΝΩ», το ΚΕΘΕΑ και την «ΟΑΣΗ»: Παλαιότερα ζητούσε βοήθεια το 4% των χρηστών κάνναβης και ήταν κυρίως έφηβοι, τώρα ζητούν βοήθεια για απεξάρτηση το 12% και είναι ενήλικες
Τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξητική τάση που παρουσιάζει η χρήση κάνναβης ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες κρούουν οι επικεφαλής των κέντρων απεξάρτησης στην Βουλή, την ώρα που η κυβέρνηση αποποινικοποιεί την χρήση του φυτού για φαρμακευτικούς σκοπούς και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση.
Κατά την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των Ναρκωτικών της Βουλής ο επιστημονικός υπεύθυνος του «18 ΑΝΩ» Δημήτρης Υφαντής εξήγησε στους βουλευτές πως «η χρήση κάνναβης είναι ένα φαινόμενο που μας προβληματίζει. Πριν χρόνια στην κοινότητα μας είχαμε ένα 4% χρηστών κάνναβης που είχε να κάνει κυρίως με εφήβους και εντασσόταν κυρίως στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον και όχι ως εξάρτηση» για να επισημάνει «σήμερα όμως στη δική μας κοινότητα το ποσοστό που ζητά βοήθεια για την κάνναβη είναι 12% και έχει να κάνει με ενήλικες. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τους βρίσκουμε σε μια ψυχική κατάσταση που μας θυμίζουν ηρωινομανείς». Σε άλλο σημείο ο κ. Υφαντής εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τον όρο «ψυχαγωγική χρήση» που αρκετοί επιχειρούν αν δώσουν στην κάνναβη. «Υπάρχει ψυχαγωγική χρήση; Και μόνο ο όρος λέει κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του κέντρου απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».

Την αύξηση χρήσης κάνναβης επισήμανε και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γιώργος Μπαρδάνης ενώ ο διευθυντής του κέντρου Βασίλης Γκιοτάκος πρόσθεσε: «Υπάρχει έλλειψη σχεδίου δράσης. Ενας στους πέντε μας ζητά θεραπεία απεξάρτησης από την κάνναβη. Καλό είναι να προετοιμαστούμε για το μέλλον και για τις ψυχοδραστικές ουσίες».

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του Διαμαντή Δουίτση, προέδρου της «ΟΑΣΗΣ» που σημείωσε «μας έρχονται πιο συχνά νέα παιδιά χρήστες κάνναβης. Είναι ανησυχητικό».

Πέραν αυτών, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Λιβανίου αναφέρθηκε στις τραγικές συνθήκες που διαμορφώνονται για τους τοξικομανείς και της οικογένειές τους επικαλούμενη παράδειγμα από το ευρύτερο οικογενειακό της περιβάλλον.

Η κυρία ϊβανίου σημείωσε πως «βρήκαμε ένα από τα παιδιά σε κατάσταση που δεν πήγαινε άλλο και χρειαζόταν εντατική. Πήραμε περισσότερα από 20 νοσοκομεία και κανένα απο αυτά δεν δέχονταν να μπει στην εντατική ένας τέτοιος ασθενής ηλικίας 24 ετών».
Πρώτο Θέμα

7 σχόλια:

  1. "Τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξητική τάση που παρουσιάζει η χρήση κάνναβης ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας"

    Φυσικά και αυξάνεται η χρήση κάνναβης. Μια βόλτα στην παραλία θεσσαλονίκης και το "λιβάνι" σε ορισμένα σημεία κάνει αισθητή την παρουσία του.
    Και τι ειρωνεία...κοντά στο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου, 9 το βράδυ βόλτα και να βλέπεις άτομα 19-22 ετών με το "λιβάνι" στο χέρι. Η μυρωδιά χαρακτηριστική.
    Πριν δυο βδομάδες μια φίλη που τελειώνει το φυσικό είχαμε συνάντηση μεγάλη παρέα, μας ήρθε και την κρατούσε η φίλη της. Τι έχει τι έχει...πριν ήταν στην παραλία βόλτα οι δυο τους και από εκεί που πέρασαν(κάνανε το..."λάθος" να περπατήσουν στην ωραία παραλία μας) μια παρέα κάπνιζε..."χόρτο".

    Την πείραξε μόνο που έτυχε να το μυρίσει ενώ περνούσαν. Σαν αλλεργική αντίδραση.Βασικά χωρίς το "σαν". Κάποια άτομα έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία. Την
    είχαμε στον καναπέ, ήπιε νερό, ηρέμησε περίπου ένα τέταρτο και ευτυχώς συνήλθε. Δεν χρειάστηκε τίποτα άλλο.

    Οι ουσίες που περιέχει μπορούν να προκαλέσουν ψυχωτικά επεισόδια, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις(σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα όπως η συγκεκριμένη φίλη, χωρίς καν να καπνίσουν), καρκίνο πνεύμονος. 2 Βρετανικές έρευνες υποστηρίζουν ότι περιέχει τουλάχιστον 50% περισσότερες τοξίνες από τα απλά τσιγάρα ενώ άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρακτικά 2 τσιγάρα "χόρτου" κάνουν ίση ή και μεγαλύτερη ζημιά από ένα ολόκληρο πακέτο απλών τσιγάρων.

    Κατά μέσο όρο 10-20% των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν δοκιμάσει έστω και μία φορά "χόρτο". Πρακτικά, αν κυκλοφορείς σε νεανικά στέκια παρατηρείς όντως ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια ειδικά σε ηλικίες 18-22 υπάρχει αυξητική τάση. Θέλει προσοχή και επαγρύπνηση.

    Από παλαιότερο σχόλιο μου (το 2011, σε άρθρο της Ελίνας Γαληνού) προσθέτω τα εξής:

    Βασίλειο: Φυτά
    Υποδιαίρεση: Αγγειόσπερμα
    Κλάση: Δικοτυλήδονα
    Τάξη: Urticales
    Οικογένεια: Cannabaceae
    Γένος: Cannabis
    Είδη: Διάφορα. Τα τρία πιο γνωστά είναι Cannabis indica, Cannabis sativa και Cannabis ruderalis

    Φυσιολογία φυτού: Περιέχει περίπου 75 ουσίες που ανήκουν στα κανναβινοειδή. Μερικές (οι 4 πιο) σημαντικές εξ αυτών είναι οι εξής:
    1)CBD(κανναβιδιόλη)
    2)CBN(κανναβινόλη)
    3)THC(Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη)
    4)THCV(τετραϋδροκανναβιβαρίνη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά όλα απλώς να προσθέσω ότι οι χρήστες κάνναβης έχουν επίσης πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σχιζοφρένεια. Η κάνναβη δεν έχει αντικαρκινική δράση επίσης όπως ισχυρίζονται κάποιοι παντελώς άσχετοι με το θέμα απλώς χρησιμοποιείται ως αναλγητικό σε καρκινοπαθείς στο τελικό στάδιο. Όλα τα υπόλοιπα είναι μπούρδες οι συριζαιοι επιχειρούν να ξεκινήσουν εμπόριο ναρκωτικών προς ίδιον όφελος

      Διαγραφή
    2. Αλέξανδρε,

      Σε αυτό που συμπλήρωσες σχετικά με την κάνναβη και την σχιζοφρένεια έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Χρησιμοποίησαν ποντίκια και Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη. Τα αποτελέσματα της έρευνας τους τα δημοσίευσαν στο Human Molecular Genetics.

      Διαγραφή
    3. Έχει δουλέψει και η γυναίκα μου πάνω σε αυτόν τον τομέα όποιος έχει έχει ασχοληθεί με νευροεπιστημες το γνωρίζει

      Διαγραφή
    4. Απ' ότι θυμάμαι(αν δεν σε μπερδεύω με άλλο σχολιαστή) είσαι βιολόγος οπότε έχεις μία από τις 4 επιστημονικές ειδικότητες που τα ξέρουμε καλά σχετικά με τα ναρκωτικά φυτά.

      Να συμπληρώσω και κάτι που δεν έχει ακουστεί ποτέ ή ίσως έχει ακουστεί ελάχιστα. Έναν θάνατο ενός πολύ γνωστού ανθρώπου που οφείλεται σε χρήση κάνναβης. Υπήρξε περιστασιακός χρήστης της τα τελευταία 5 χρόνια της ζωής του και σχεδόν εξαρτημένος κατά το τελευταίο έτος, υπέφερε από έντονο άγχος εκείνη τη περίοδο και είχε βρει “καταφύγιο” στη χρήση της.

      Όλοι γνωρίζουν τον Μπρους Λη. Μεγαλύτεροι και μικρότεροι σε ηλικία. Είτε ασχολούνται με πολεμικές τέχνες είτε δεν ασχολούνται. Αν και πέθανε δεκαετία του 70, το όνομα του μέχρι και σήμερα(2018) παραμένει θρύλος όσοι κι αν ακολούθησαν μετά τον θάνατο του. Πέθανε σε ηλικία μόλις 32,5 ετών το 1973.

      Ο άνθρωπος αυτός επισήμως πέθανε "υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες"(κάποια ερωμένη του σε ένα βιβλίο της μίλησε για...θερμοπληξία κατά τη διάρκεια προπόνηση σε συνθήκες έντονης ζέστης, τι άλλο θα ακούσουμε) και το επίσημο ιατρικό πόρισμα άφηνε να εννοηθεί ότι ήταν αλλεργική αντίδραση στο φάρμακο Equagesic (φάρμακο που περιέχει τη γνωστή ασπιρίνη μαζί με μυοχαλαρωτική ουσία, ουσιαστικά ήπιο αγχολυτικό-χαλαρωτικό).

      Την περίοδο (1973) που πέθανε υπέφερε από έντονο άγχος και δούλευε πολύ (είχε αδυνατίσει από 68 κιλά είχε φτάσει στα 62-63, με ύψος 1.71). Είχε φύγει από το Χόλιγουντ, γύρισε Χονγκ Κονγκ, δούλεψε σκληρά και έκανε μερικές από τις μεγαλύτερες ταινίες-επιτυχίες του ωστόσο ένιωθε μεγάλη πίεση και οι σχέσεις με την Λίντα, την Αμερικανίδα γυναίκα του εκείνο το διάστημα ήταν "μια τους ύψους, μια τους βάθους" που λένε. Είχε γίνει αρκετά νευρικός. Έπαιζε τον ρόλο της η κάνναβη που τη βρήκε ως... “λύση” και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό...άγχος-κάνναβη-άγχος-κάνναβη...φαύλος κύκλος.

      Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι στη νεκροψία βρέθηκαν και ίχνη κάνναβης. Συγκεκριμένοι ασιάτες γιατροί προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα και να μην το αναφέρουν καν στην ιατροδικαστική έκθεση(Μπρους Λη γαρ...”ντροπή”) τους σε αντίθεση με άλλους όπως ο Δρ Ντόνατ Λάνγκφορντ που επέμενε για την αλλεργική αντίδραση στην κάνναβη. Αυτοί που δεν θέλανε να το αναφέρουν στην έκθεση το υποστήριζαν με την “λογική” ότι τα επίπεδα ήταν λέει κάτω από τα επίπεδα υπερβολικής δόσης. Λες και όλοι οι οργανισμοί είναι ίδιοι.
      Οπότε επισήμως έφταιγε η αλλεργική αντίδραση στο φάρμακο που πήρε και όχι η κάνναβη. Αυτό γράψανε στο πόρισμα.

      Η κάνναβη όμως με τις ουσίες που περιέχει μπορεί (μεταξύ άλλων) να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση(σε διαφορετικό βαθμό, μικρό, μέτριο, πολύ σοβαρό) ανάλογα την ευαισθησία του ατόμου τη συγκεκριμένη στιγμή, είτε καπνίσεις είτε απλά μυρίσεις τον καπνό της τυχαία(όπως η φίλη που ανέφερα χθες).

      Διαγραφή
    5. Ο Μπρους Λη λοιπόν, αυτός ο καταπληκτικός άνθρωπος (που το όνομα του δεν θα σβήσει ποτέ), πέθανε από συνδυασμό κάνναβης και παυσίπονου φαρμάκου μετά από επαφή με την τότε ερωμένη του, ηθοποιό Μπέτι Τινγκ Πέι στο σπίτι της. Πιθανότατα κάπνισε την κάνναβη μετά την επαφή και...τέλος.
      Το είχε ξαναπάθει από κάνναβη πιο ελαφρά (σε γυρίσματα τελευταίας ταινίας και πάλι επισήμως έφταιγε λέει άλλη αιτία). Το φάρμακο το είχε πάρει μερικές ώρες πιο πριν(πάνω από 6) ενώ τα ίχνη κάνναβης βρέθηκαν και στο στομάχι του κατά την νεκροψία. Άρα την είχε καταναλώσει τις τελευταίες 1-3 ώρες της ζωή του.
      Αυτό εξηγεί γιατί η άλλη έπαθε κρίση πανικού(μάλλον κάπνισε και εκείνη μαζί του), πήρε τηλέφωνο το φίλο-παραγωγό ταινιών του Λη, τον Ρέιμοντ Τσόου εκεί που βρισκόταν με παρέα, εκείνος κατάλαβε ότι έφταιγε το “χόρτο” και πήγε σπίτι της τρέχοντας με το αυτοκίνητο του στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ. Είδε τον Λη στο κρεβάτι να μην αντιδρά ούτε σε σφαλιάρες, κατάλαβε ότι έφταιγε η κάνναβη, τηλεφώνησε εκείνος σε φίλο του γιατρό, ήρθε ο γιατρός, κατάλαβε αμέσως ως ειδικός ότι ήταν κάτι πάρα πολύ σοβαρό και τότε ήρθε ασθενοφόρο. Είχε περάσει περίπου μισή ώρα - 45 λεπτά μέχρι να γίνουν όλα αυτά
      Αν δεν κάπνιζε κάνναβη θα μπορούσε μέχρι τα 50-60 του να γυρίζει ταινίες και σήμερα θα ήταν χαρούμενος, αθλητικός για την ηλικία του, καλοδιατηρημένος 70 αρης παππούς με εγγόνια να βλέπει μαζί τους τις ταινίες του και να του κάνουν πάρτι έκπληξη για τα γενέθλια του.
      Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος(απλώς αυτός πέθανε).
      Ο Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ υπήρξε εξαρτημένος στην κοκαϊνη(έφτασε στο σημείο να κάνει χρήση 10 γραμμαρίων ημερησίως) και ευτυχώς ζει ακόμα γιατί έκοψε. Τίποτα λοιπόν δεν είναι όπως φαίνεται στη βιτρίνα.

      Τα ναρκωτικά καταστρέφουν τους ανθρώπους(γνωστούς και άγνωστους) και δεν υπάρχουν μαλακά και σκληρά ναρκωτικά. Υπάρχουν ναρκωτικά σκέτο. Μηδενική ανοχή.

      Διαγραφή
  2. Για πλακα παλαιότερα στα πανεπιστήμια είχε ενα σύνθημα η ΚΝΕ , μακρυά απο το ΣΥΡΙΖΑ και απο τα ναρκωτικά ! Για να μπούμε στο ζουμί ειμαι αναφανδόν υπερ της ΙΑΤΡΙΚΗΣ χρήσης της κάνναβης και πιο σκληρών ναρκωτικών ακομα π.χ. κεταμίνης ΜΟΝΟ σε ανίατες ψυχιατρικές ασθενείς και νευρολογικές που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ προσφέρουν ίαση εκει που τα αλλά μη ναρκωτικά φάρμακα εχουν χρησιμοποιηθεί και δεν λειτουργούν.Υπαρχει περίπτωση Αμερικάνου που θεραπεύτηκε με κεταμίνη απο βαρύτατη μορφή κατάθλιψης και αυπνιας δημοσίευμα Scientific American.Για την ψυχαγωγική χρήση ειμαι ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ ΚΑΤΑ διότι ειναι άκρως επικίνδυνη ειδικως για τη χώρα μας.Χρειαζεται έτη ακομα και μελέτες για να αποδείχθει οτι η κανναβη ειναι ως ουσία εφάμιλλη του αλκοόλ σε επικινδυνότητα οπως λέγουν οι θιασώτες της.Τουλαχιστον 10. Χρονια.Και για να έχουμε το καλο ερώτημα γιατι πρέπει αν ειμαστε στην πρωτοπορία ? Ας αφήσουμε τις άλλες χώρες ΗΠΑ,ΕΕ και λοιπά που κάνουν μελέτες και εξετάζουν τα θέματα ιατρικά και νομικά να προηγηθούν και επόμεθα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.