5/6/18

Η τραγική ιστορία δυο αγνοουμένων της Κύπρου από το 1964 - «Επιάσαν τους οι Τούρκοι, επιάσαν τον Χρίστο μας»

  Βάσος Βασιλείου   
Υπήρχε μια κρυφή ελπίδα, ότι παντρεύτηκαν Τουρκοκύπριες και ότι ήταν ζωντανοί και αυτό παρηγορούσε τις δύο μάνες, έστω και αν αυτό θα τους στερούσε για πάντα τα παιδιά τους. Ο λόγος για τις μητέρες των αγνοουμένων του 1964 Χρίστου Σωκράτους και Ανδρέα Πέτρου που απήχθησαν από Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές και δολοφονήθηκαν στη συνέχεια.
Οι δύο μάνες συναντιόντουσαν κοντά στην πράσινη γραμμή και συζητούσαν και ήλπιζαν σε ένα θαύμα. Η κ. Ελένη Σωκράτους, αδελφή του αγνοούμενου Χρίστου Σωκράτους, ήταν τότε εννέα ετών και θυμάται πως η απαγωγή έπεσε στο σπίτι σαν κεραυνός εν αιθρία. Θυμάται τις δύσκολες εκείνες ώρες:
Είδα τον πατέρα μου να κλαίει για πρώτη φορά, λέει η κ. Σωκράτους. Όταν δεν φάνηκαν (ο Χρίστος και ο Ανδρέας) η μάνα μου το είπε: «Επιάσαν τους οι Τούρκοι. Επιάσαν τον Χρίστο μας». Ήταν η διαίσθηση της μάνας. Τότε γίνονταν απαγωγές και το μυαλό της πήγε στο χειρότερο σενάριο. Ο Χρίστος δούλευε με τον πατέρα μας στις οικοδομές και επέστρεφαν μαζί κάθε μέρα. Η οικογένεια περνούσε δύσκολες ώρες, μετά την εξαφάνιση του Χρίστου. Όλοι περιμέναμε και περιμέναμε...

Χθες η αδελφή του Χρίστου Σωκράτους ξετύλιξε ενώπιον του Δικαστηρίου μισού αιώνα μνήμες, αγωνίες και προσδοκίες, για την τροπή που πήρε η υπόθεση υποχρεώνοντας την οικογένεια να κινηθεί εναντίον της Δημοκρατίας για ελλιπή ενημέρωση και διερεύνηση της υπόθεσης καθώς και για το ότι, όπως υποστηρίζει, οι Αρχές της Δημοκρατίας συνέλαβαν τον φερόμενο φονιά και ύστερα τον άφησαν ελεύθερο χωρίς επιπτώσεις.

Πληροφορίες για την υπόθεση δημοσιεύθηκαν αρχικά το 1990 και την υπόθεση επανέφερε ο «Φ» το περασμένο Σάββατο ενόψει της χθεσινής έναρξης της ακρόασης της προσφυγής.

Η κ. Ελένη Σωκράτους μίλησε στον «Φ» για την τότε περίοδο αναφέροντας και τα εξής: Ο αδελφός μου πήγε και βρήκε τον Μακάριο και τον παρακάλεσε να ζητήσει ανταλλαγή των δικών μας με Τουρκοκύπριους κρατούμενους αλλά ο Μακάριος του είπε, «να τους θεωρήσετε πεσόντες». Πέρασαν τα χρόνια και ύστερα από τη σύλληψη των δύο Τουρκοκυπρίων το 1990 (αυτού που μαρτύρησε για τη δολοφονία του Χρίστου και του Αντρέα Πέτρου και του άλλου που κατονομάστηκε ως ο φονιάς τους) άρχισα να κάνω το μνημόσυνο του Χρίστου μας. Ζήτησα από τους υπεύθυνους να με βοηθήσουν να πάω να δω το πηγάδι που υπάρχει μαρτυρία ότι τους πέταξαν στη Λουρουτζίνα αλλά μέχρι τώρα αυτό δεν κατέστη δυνατό. Δεν ξέρω τι με ωθούσε να πάω εκεί επιτόπου.

Η ΚΥΠ επιβεβαίωσε τη μαρτυρία

Συγκλονιστική ήταν και η αναφορά της κ. Σωκράτους χθες ενώπιον του Δικαστηρίου σχετικά με ενημέρωση της οποίας έτυχε από την ΚΥΠ όταν είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι Τουρκοκύπριος κατονόμασε τον φονιά του αδελφού της. Η κ. Σωκράτους η οποία κρατούσε τη φωτογραφία του αδελφού της έκλαιγε όταν αναφερόταν στα γεγονότα του 1990 σχετικά με τη σύλληψη από την Αστυνομία και στη συνέχεια την απελευθέρωση του φερόμενου φονιά του αδελφού της.

Η κ. Σωκράτους ανέφερε πως μετά τα δημοσιεύματα αποτάθηκε στην ΚΥΠ, όπου της επιβεβαίωσαν τη μαρτυρία του Τουρκοκύπριου που κατονόμαζε τον φερόμενο φονιά και επιπλέον της έδωσαν και άλλες λεπτομέρειες όπως το γεγονός ότι οι αγνοούμενοι μεταφέρθηκαν σε τάγματα εργασίας και ότι ο αδελφός της αφέθηκε να πάθει αφυδάτωση. Της ελέχθη ακόμη πως υπήρχαν Τουρκοκύπριες που φρόντιζαν τους αγνοούμενους και ζήτησε να μάθει ποιες είναι για να τις γνωρίσει και να τις ευχαριστήσει. Της ελέχθη επίσης πως οι Τουρκοκύπριες αυτές είχαν ζητήσει να αφήσουν ελεύθερους τους αγνοούμενους αλλά ο φερόμενος εκτελεστής αρνήθηκε διότι, όπως φέρεται να είπε, είχε διαταγές από την ΤΜΤ να τους σκοτώσει.

Προσπάθεια αμφισβήτησης του Τ/κύπριου μάρτυρα

Η συνήγορος της Δημοκρατίας προσπάθησε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του μάρτυρα (που κατονόμασε τον φερόμενο φονιά) με το σκεπτικό ότι αυτός ήταν μόλις εννέα χρονών όταν συνέβησαν τα γεγονότα το 1964, υπονοώντας ότι ενδεχομένως να μην είναι δυνατή η μαρτυρία του. Η κ. Σωκράτους αντέταξε πως όταν είσαι 9 χρονών μπορείς και συγκρατείς πράγματα. Περαιτέρω υπέδειξε ότι έδωσε πολλές λεπτομέρειες και δεν είναι δυνατό να έλεγε ψέματα αφού ήξερε ότι ο άλλος αγνοούμενος (Ανδρέας Πέτρου) είχε έγκυο γυναίκα, ήξερε ότι οι δύο επέβαιναν μοτοσυκλέτας κ.λπ.

Η συνήγορος υποστήριξε, επίσης, πως το κράτος δεν μπορούσε το 1964, λόγω της κατάστασης που επικρατούσε, να μπει στη Λουρουτζίνα διότι ήταν επικίνδυνο. Η μάρτυρας απάντησε ότι ο αδελφός της εισήλθε στη Λουρουτζίνα με Σουηδό αξιωματικό και υποστήριξε πως το κράτος είχε τη δύναμη αν ήθελε να μπει και να διερευνήσει για τον αδελφό της.

Η κ. Σωκράτους υποστηρίζει ότι οι δύο Τουρκοκύπριοι (μάρτυρας και φερόμενος φονιάς) που συνελήφθησαν για κλοπές, δεν δικάστηκαν ούτε και καταδικάστηκαν αλλά κατά το στάδιο της ανάκρισης κάρφωσε ο ένας τον άλλο και κατόπιν τούτου αφέθηκαν ελεύθεροι και για τις κλοπές και για την εκτέλεση.

Για την οικογένεια εμφανίζεται ο δικηγόρος Αντώνης Γεωργίου εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου Φοίβος και Χρίστος Κληρίδης.

Ισχυρισμός περί ενημέρωσης

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου, όπου προσέφυγε η οικογένεια του Χρίστου Σωκρατους, η συνήγορος της Δημοκρατίας υπέβαλε στην αδελφή του Χρίστου Σωκράτους ότι η οικογένεια του ετύγχανε ενημέρωσης για την εξαφάνισή του, υπό την έννοια ότι τους επιτρέπετο να διαβάζουν τον φάκελό του. Η κ. Σωκράτους το αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι η ενημέρωση επετράπη σε κάποιο στάδιο μετά το 1990 και ποτέ δεν ήταν πλήρης αλλά τους επιτρέπετο μόνο να διαβάζουν κάποια έγγραφα από τον φάκελο κατ’ επιλογή τη Δημοκρατίας. Επίσης, υποστήριξε ότι ζήτησαν κατ’ επανάληψη έγγραφα – αντίγραφα από τον φάκελο των συγγενών τους και ποτέ δεν τους εδόθησαν παρά μόνο μετά το 2008 και κατ’ απαίτηση δικηγόρων και, όχι όλα τα έγγραφα που διατηρούνται.

Η συνήγορος της Δημοκρατίας υποστήριξε επίσης, πως η ενημέρωση που κατά καιρούς εδίδετο από μέλη της Αστυνομίας και διάφορα άλλα πρόσωπα συνιστά δέουσα ενημέρωση από πλευράς κράτους.
Πάντως η οικογένεια θεωρεί πως οι πληροφορίες αυτές ήταν σκόρπιες και ανεπίσημες γι’ αυτό και οι συγγενείς αναγκάζονταν να διερευνούν με κίνδυνο της ζωής τους την τύχη των αγνοουμένων τους, όπως τότε που ο αδελφός του Χρίστου Κώστας Σωκράτους εισήλθε στην Λουρουτζίνα συνοδεία γνωστής του που ήταν παντρεμένη με αξιωματικό του ΟΗΕ.

Η συνήγορος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης πως περί το 2009 η ΔΕΑ ενημέρωσε τους συγγενείς ότι διερευνήθηκε το θέμα και δεν υπήρχε πτώμα στο πηγάδι που υπεδείχθη το 1990. Η μάρτυς απάντησε ότι υπάρχουν πολλά πηγάδια στον χώρο και ότι ο κ. Γεωργιάδης, προηγούμενος προϊστάμενος υπηρεσίας αγνοουμένων, της είχε πει ότι δεν υπήρχε οβίδα στον χώρο, όπως είχε υποστηριχθεί.
Η οικογένεια διερωτάται αν έπρεπε να φτάσουμε στο 2009 για να ενημερωθούν από τους αρμοδίους ότι διερεύνησαν το θέμα, ενώ εγείρει και το ερώτημα «αν διερευνήθηκε το θέμα και δεν ευσταθούσε η πληροφορία για το πηγάδι, τότε γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι και οι 2 Τουρκοκύπριοι ως πληροφοριοδότες ή εν πάση περιπτώσει στη βάση της απόφασης Γεν. Εισαγγελέα το 1990;

Η συνήγορος της Δημοκρατίας υποστήριξε επίσης, πως το κράτος δεν έχει πολιτική ατζέντα να αφήνει ελεύθερους τ/κ που διέπραξαν εγκλήματα κατά το 1974 και το 1963-64, κάτι το οποίο απέρριψε η κ. Σωκράτους εμμένοντας ότι για πολιτικούς λόγους δεν διερευνάται το θέμα.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.