29/6/18

Νοτιοαφρικανοί, Νοτιοσουδανοί, Μακεδόνες

Αγγελος Μ. Συρίγος*
Εάν η ΠΓΔΜ ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία των Πρεσπών, θα είναι το πέμπτο κράτος του ΟΗΕ με γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομά του. Τα άλλα κράτη είναι η Νότιος Αφρική, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ανατολικό Τιμόρ (γνωστό και ως Τιμόρ-Λέστε) και το Νότιο Σουδάν που ιδρύθηκε μόλις το 2011. Εάν ανατρέξει κανείς στα συντάγματα των τεσσάρων αυτών κρατών, θα διαπιστώσει ότι σε όλα –σε όλα!– το όνομα του κράτους ταυτίζεται με το όνομα των πολιτών της χώρας: «Εμείς ο λαός της Νότιας Αφρικής» (We the People of South Africa), «ο Κεντροαφρικανικός λαός» (Le Peuple Centrafricain), «Εμείς, ο λαός του Νοτίου Σουδάν» (We, the People of South Sudan), «ο λαός του Ανατολικού Τιμόρ» (Povo de Timor-Leste) αναφέρεται παντού.
Το ίδιο ισχύει και για την ιθαγένεια/υπηκοότητα. Αναφέρεται παντού ως νοτιοαφρικανική, νοτιοσουδανική κ.λπ. Είναι αυτονόητο ότι οι πολίτες του κράτους δεν προσδιορίζονται βάσει της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας στην οποία κατοικούν. Ετσι οι πολίτες της Νοτίου Αφρικής είναι Νοτιοαφρικανοί και όχι Αφρικανοί κ.ο.κ. Αυτό το αυτονόητο χάθηκε με τη συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου. Το κράτος θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Οι κάτοικοί τους όμως δεν θα λέγονται «Βορειομακεδόνες» αλλά «Μακεδόνες».
Φαινομενικώς, η συμφωνία διευθετεί ένα πρόβλημα που εμφανίσθηκε το 1991 με την ίδρυση της ΠΓΔΜ. Στην πραγματικότητα, όμως, αναμετράται με ένα θέμα που ανατρέχει στον 19ο αιώνα και αφορά την εθνική ταυτότητα των σλαβόφωνων χριστιανικών πληθυσμών που κατοικούν στη Μακεδονία. Ενα τμήμα τους επέλεξαν να είναι Ελληνες. Ενα άλλο τμήμα τους αποφάσισαν ότι είναι Βούλγαροι. Μετά το 1913 έκανε τη σταδιακή επίσημη εμφάνιση ο όρος «Μακεδόνες». Ετσι επιχείρησαν να προσδιορισθούν οι σλαβόφωνοι που κατοικούσαν κυρίως στο τμήμα της περιοχής που περιήλθε στη Γιουγκοσλαβία. Τότε δημιουργήθηκε το ιδεολόγημα ενός «μακεδονικού έθνους» που έχει διαμελισθεί μεταξύ των τριών κρατών των Βαλκανίων που «κατέχουν» τμήματα της Μακεδονίας.
Το 1991 τα Σκόπια μέσω της χρήσεως του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» συνέχισαν το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, διεκδικώντας για τον εαυτό τους το όνομα του συνόλου της γεωγραφικής περιοχής. Η συμφωνία των Πρεσπών πέτυχε να αλλάξει το όνομα του κράτους. Αντικειμενικά αυτό ήταν άθλος. Στη διεθνή πρακτική έχουμε μόνον δύο ανάλογες περιπτώσεις το 1862 και το 1920. Αντί, όμως, το νέο όνομα να συνοδεύει αυτονόητα το κράτος σε όλες τις δημόσιες εκφάνσεις του, η συμφωνία διασπά αυτή την ενότητα. Αυτό που πήραμε με την ονομασία του κράτους, το παραδώσαμε με τη ρητή αποδοχή της χρήσεως του όρου «Μακεδόνες». Ετσι, ένας από τους λαούς της γεωγραφικής Μακεδονίας κρατά για τον εαυτό του την ονομασία που αφορά στο σύνολο των κατοίκων της περιοχής.
Η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, στο οποίο –υποτίθεται– δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε. Το όνομα των πολιτών του κράτους –η ιθαγένεια/υπηκοότητα– δεν αποτελεί δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Είναι ο νομικός δεσμός με το κράτος. Οι εναπομείναντες Ελληνες της Κωνσταντινουπόλεως ή της Ιμβρου, όσο και να θέλουν να αυτοπροσδιορισθούν, Τούρκοι πολίτες θα είναι. Εκεί που υπάρχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού είναι ως προς την εθνοτική τους ταυτότητα. Είναι Τούρκοι πολίτες ελληνικής καταγωγής (ή Ελληνες ως προς την εθνότητα).
Το γεγονός ότι αποτύχαμε στο θέμα του ονόματος των πολιτών του κράτους δείχνει μία κακή διαπραγματευτική τακτική. Δεν δείχνει προδοσία. Δυστυχώς, με ταχύτητα προχωράμε από τους γερμανοτσολιάδες του 2015 στους μειοδότες του 2018. Αυτό επιτείνεται από την τρομερή αλαζονεία και την έπαρση που δείχνει η κυβέρνηση. Αφήνει όμως βαθιά σημάδια στην κοινωνία.
* Ο κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Καθημερινή

9 σχόλια:

  1. Ο κ.Συριγος εχει υιοθετησει την αποψη οτι δε μπορουσαμε να αποφυγουμε ονομα χωρις τον ορο Μακεδονια. Κατα συνεπεια θεωρει επιτυχια το Βορεια Μακεδονια και τη συμφωνια απλως κακη και οχι προδοτικη. Πολυ στρογγυλευμενος ο λογος του. Αφενος ας μην κρυβομαστε καμια διαπραγματευση ουσιαστικα δεν εγινε και αφετερου τα Σκοπια δεν αλλαξαν ονομα γιατι απλουστατα ουδεποτε ειχανε, απλως εμεις τους παραδωσαμε το δικαιωμα να λεγονται Μακεδονες και με τη δικια μας συγκαταθεση πια. κ.Συριγο να με συγχωρειτε αλλα για μενα και πολλους ακομα η συμφωνια ειναι ξεκαθαρα προδοτικη και οσοι την 'καλωπιζουν' δικαιωνοντας αυτους που την προωθησαν ειναι απαραδεκτοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπεις όμως έχει αστερίσκο* στο όνομά του (όπως ο "αστερίσκος" στο προσύμφωνο των Πρεσπών για την γλώσσα των Σκοπιανών) που του επιτρέπει να διαμορφώνει την κοινή γνώμη!Μ όποιον δάσκαλο θα κάτσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις δεν λένε, λες να είχε καθηγητή τον Κοτζιά τον καθηγηταρά, έτσι διατείνεται!
      Διεθνολόγοι απανταχού της γης σώστε μας, σώστε τις νοικοκυρές, τους οικοδόμους, τους οδηγούς λεωφορείων...η σωτηρία έρχεται από τους καθηγητές, να είστε βέβαιοι!
      Είμαστε ανίκανοι να διώξουμε τους ανίκανους που ασκούν πολιτική λέω εγώ,ανικανότης(m2)στο τετράγωνο...
      * Ο κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

      Διαγραφή
  2. ΚΕ Συρίγο οι προγονοί μας ΔΕΝ "επέλεξαν" (τρομάρα σου) "να είναι Έλληνες"!!!

    Ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ ή καλύτερα ΡΩΜΙΟΙ

    ΑΝΤΙΛΑΒΟΥ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Κοτζιάς στο θέμα της εθνότητας δεν "απέτυχε" όπως γράφει ο Συρίγος, αλλά εσκεμμένα ΠΑΡΕΔΩΣΕ τον όρο "Μακεδόνες" στους σλάβους. Άρα τα περί προδοσίας ευσταθούν. Οι συστημικοί διανοούμενοι είναι υποχρεωμένοι να στρογγυλεύουν τα πράγματα προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. It is multiculturalism stupid. Tι δεν καταλαβαινεις; Οσο για τον Συριγο, αυτος κοβει βολτες στο δυαστημα, το αγαπημενο σπορ της Πατειου.

    https://www.theoccidentalobserver.net/2010/09/16/kevin-macdonald-jews-play-a-leading-role-in-promoting-multiculturalism-in-europe/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχοι σε ποια ζωνη η βολτα των καθηγητων ?? Αστεροειδων ...Ορτ....η Καιπερ ?? Τα συντριμια ειναι σε ζωνες..Αποκαιδια σε ζωνες.Τι θα πει Παντειος ?? Επι ..παντος ?? Παντα ειχα απορια.....

      Διαγραφή
  5. Αυτό που χαρακτηρίζει την Συμφωνία προδοτική δεν είναι μόνο το τραγικό της αποτέλεσμα. Είναι και η εξόφθαλμη εξωελληνική μεθόδευση και η προκλητική περιφρόνηση της κοινής γνώμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωστα ..αυτη η περιφρονηση ειναι εξωφρενικη.Ειμαι βασικα ειρηνικος τυπος . Αλλα αυτη η περιφρονηση δεν με εξοργιζει απλα...με τρελενει το θρασος της.Αν πιασω εναν απ αυτους και μονο γιαυτο θα τον κανω γρεζια... ρινισματα...εως τριτη γενεα....κι ας πει ο κοσμος οτι θελει....Πονταρουν πολυ στην μη σντιδραση στο σοκ που εχει το θρασος φερει....δεν κατανοουν οτι θα γινουν μπιλιες....απ αυτο το εξωφρενικο θρασος.Και θα γινουν...απο λεπτο σε λεπτο.Εσυ πως νιωθεις ?

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.