21/6/18

Κρίσιμη η ψήφος των Κούρδων στην Τουρκία

Ο Ταγίπ Ερντογάν εκφωνεί ομιλία στη διάρκεια της χθεσινής προεκλογικής του συγκέντρωσης στην πόλη Σανλιούρφα της νότιας Τουρκίας.
Καθοριστική για την έκβαση των τουρκικών βουλευτικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις προεδρικές, την ερχόμενη Κυριακή, προβλέπεται να είναι η ψήφος των Κούρδων. Σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, λίγα εικοσιτετράωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες.
Οπως γράφει ο Μουράτ Γετκίν στην εφημερίδα Hurriyet, ο κρίσιμος παράγοντας είναι αν το αριστερό φιλοκουρδικό κόμμα HDP καταφέρει και αυτή τη φορά να περάσει το ελάχιστο όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, που ανέρχεται σε 10%.
Αν αποκλειστεί από την ερχόμενη Βουλή, περισσότερες από 60 έδρες θα αλλάξουν χέρια, κάτι που πιθανότατα θα εξασφαλίσει εκ νέου την αυτοδυναμία στο ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν και στους εθνικιστές συμμάχους του. Αν και η κυβέρνηση εμφανίζει το HDP ως νόμιμη έκφραση του «τρομοκρατικού» ΡΚΚ, δεν αποκλείεται το φιλοκουρδικό κόμμα να προσελκύσει ψήφους αριστερών, φιλελεύθερων, ακόμη και συντηρητικών πολιτών που διαφωνούν με πολλά στοιχεία της πολιτικής του, αλλά θέλουν να στερήσουν από τον Ερντογάν το μονοπώλιο της πολιτικής εξουσίας, εκτιμά ο Μουράτ Γετκίν. Με άρθρο του στους New York Times από το κελί του, στην Αδριανούπολη, ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταγγέλλει την εκστρατεία αυταρχισμού από τον Ερντογάν και προειδοποιεί ότι βρίσκεται στα σκαριά απόπειρα νοθείας στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Αριθμός - ρεκόρ
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία μεταξύ των Τούρκων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και αντιστοιχούν σε 3,047 εκατ. ψηφοφόρους. Οπως γνωστοποίησε χθες το υπουργείο Εξωτερικών, ο αριθμός των ψηφισάντων έφτασε το ρεκόρ του 1,49 εκατ., ποσοστό 48,8%.
 REUTERS, A.P., Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.