8/6/18

Λίβανος: Μπλόκο στις άδειες παραμονής υπαλλήλων του ΟΗΕ

Λόγω διαφωνιών με την υπηρεσία για το θέμα της επιστροφής των Σύρων προσφύγων

Ο Λίβανος ανακοίνωσε το μπλοκάρισμα των αδειών παραμονής υπαλλήλων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), λόγω διαφωνιών με την υπηρεσία για το θέμα της επιστροφής των Σύρων προσφύγων.«Δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση πρωτοκόλλου να αναστείλει, μέχρι νεωτέρας, τα αιτήματα για άδειες παραμονής όσον αφορά την Ύπατη Αρμοστεία», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου. 
Η HCR «διασπείρει τον τρόμο στις ψυχές των προσφύγων επικαλούμενη την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, τους κινδύνους ασφαλείας, το θέμα της κατοικίας και την αναστολή της βοήθειας του ΟΗΕ» σε περίπτωση επιστροφής.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Λίβανος φιλοξενεί τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από τους οποίους το ένα εκατομμύριο έχουν καταγραφεί από την HCR. 

Η απόφαση των λιβανικών αρχών αφορά τόσο τα νέα αιτήματα για άδειες παραμονής διαμονής όσο και την ανανέωση των αδειών παραμονής που έχουν δοθεί στη διευθύντρια της HCR στον Λίβανο, Μιρέιγ Ζιράρ, και την ομάδα της.


Είχε προηγηθεί έρευνα που διενήργησε το υπουργείο στην Άαρσαλ, μια πόλη στα σύνορα με τη Συρία όπου διαβιούν χιλιάδες πρόσφυγες, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.

Ο επικεφαλής της λιβανικής διπλωματίας κατηγόρησε την Πέμπτη μέσω ανάρτηση στο Twitter την HCR ότι «τρομοκρατεί» τους Σύρους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στον Λίβανο με σκοπό να εμποδίσει την επιστροφή τους στην πατρίδα τους.

Ο Γκεμπράν Μπασίλ κατηγόρησε την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι «εργάζεται εναντίον της πολιτικής μιας κυρίαρχης χώρας , που βασίζεται στην άρνηση πολιτογράφησης και στην επιστροφή των προσφύγων στη γη τους».

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η HCR συνεχίζει την πολιτική της που αποσκοπεί να ενσωματώσει τους πρόσφυγες στον Λίβανο», είπε ακόμη. Οι εντάσεις αυτές ήρθαν στο φως τον Απρίλιο όταν η υπηρεσία του ΟΗΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία της επιστροφής 500 προσφύγων στη Συρία, την οποία οργάνωσαν οι λιβανικές σε συνεργασία με τις συριακές αρχές.

Οι εκκλήσεις ορισμένων Λιβανέζων αξιωματούχων για επιστροφή των Σύρων προσφύγων γίνονται όλο και πιο πιεστικές καθώς το καθεστώς ανέκτησε τους τελευταίους μήνες τον έλεγχο πολλών ανταρτοκρατούμενων περιοχών, κυρίως κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Το θέμα αυτό αναμένεται να περιληφθεί στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης του Λιβάνου η οποία δεν έχει σχηματιστεί ακόμη. Η HCR εκτιμά από την πλευρά της πως η ανθρωπιστική κατάσταση και οι συνθήκες ασφαλείας στη Συρία δεν είναι κατάλληλες για επιστροφή των προσφύγων και φοβάται αναγκαστικές αναχωρήσεις.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 350.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει στην εξορία εκατομμύρια άλλους, με την πλειονότητα να έχει καταφύγει σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.