7/6/18

Ραγδαίες εξελίξεις: Αναμένεται η απάντηση του Ζόραν Ζάεφ για το όνομα της πΓΔΜ

Επικρατέστερο παραμένει το «Republika Severna Makedonija» - Μιλόσοσκι: Πέμπτη ή Παρασκευή η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών στη Μεγάλη Πρέσπα
Σήμερα, Πέμπτη φαίνεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση της ονομασίας της πΓΔΜ καθώς αναμένεται η απάντηση του πρωθυπουργού της γείτονος Ζόραν Ζάεφ, για το αν αποδέχεται ή όχι την τελική, ελληνική πρόταση, όπως αυτή είχε συμφωνηθεί στη Νέα Υόρκη.
Με ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και βουλευτής του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Αντόνιο Μιλοσόσκι επικαλούμενος «διπλωματικές πηγές», αναφέρε ότι το ραντεβού Τσίπρα – Ζάεφ στο ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας, με κύριο συντονιστή τον σύμβουλο του σκοπιανού πρωθυπουργού Μπόγιαν Μαρίτσιτς θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη ή Παρασκευή.
«Από διπλωματικές πηγές : Την Πέμπτη ή την Παρασκευή (αυτής της εβδομάδας), θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο ελληνικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας για την υπογραφή της Συμφωνίας για την αλλαγή της ονομασίας ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''. Ο κύριος συντονιστής αυτής της συνάντησης υπογραφής της συμφωνίας, είναι ο Μπόγιαν Μαρίτσιτς, σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ.Μιλόσοσκι.

Η δήλωση Ζάεφ

Η τελευταία δήλωση του Ζόραν Ζάεφ, όπου κρατούσε ζωντανές τις διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως είναι θέμα ημερών το τηλεφώνημα στην Αθήνα και πως θα επικοινωνήσει όταν είναι έτοιμος.

Οι πληροφορίες από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι η διορία που έχει δοθεί ατύπως στον Ζάεφ λήγει την Πέμπτη οπότε και θα πρέπει να απαντήσει, πρώτα στον ειδικό διαπραγματευτή, Μ. Νίμιτς, και μετά στην Ελλάδα, αν συμφωνεί με όσα είχαν «κλειδώσει» την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ συνεχίζει να δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό να μην υπογράψει καμιά συμφωνία καθώς αυτή θα καταψηφιστεί στο δημοψήφισμα του φθινοπώρου.

Αντίθετοι με τη λύση που προκρίνεται είναι τόσο ο πρόεδρος της χώρας Ιβανοφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ντιμιτρόφ, αμφότεροι μέλη του εθνικιστικού κόμματος VMRO.

Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Ζάεφ παρακάμψει τις αντίθετες φωνές και αποφασίσει να απαντήσει θετικά και να οδηγήσει τη χώρα του σε ένα δημοψήφισμα που ενδεχομένως να λάβει και χαρακτήρα πολιτικής του επιβίωσης.

Όπως όλα δείχνουν, το όνομα που έχει κλειδώσει είναι το «Republika Severna Makedonija», δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας καθώς φαίνεται να έχουν αποκλειστεί άλλες προτάσεις, ακόμη και αυτή της «Nova Makedonija».

Αν ο κ. Ζάεφ κάνει δεκτή την πρόταση τότε θα είναι erga omnes, αλλά με μια διαφοροποίηση. Θα δίνεται στην ΠΓΔΜ η δυνατότητα μιας μεταβατικής περιόδου, ίσως δύο ετών, προκειμένου να προχωρήσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της και να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές αναφορές.

Σ’ αυτό το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες, καθημερινές αλλαγές, από τις ταμπέλες σε δημόσιους χώρους, μέχρι διαβατήρια κ.λπ.

Παρασκήνιο στη Νέα Υόρκη

Ένα παρασκήνιο που απείλησε να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση, αποκαλύπτει η ιστοσελίδα hellasjournal. 

Όπως αναφέρει, μετά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης και ενώ ο κ. Νίμιτς είχε δώσει τα χέρια με τον κ. Κοτζιά και τον κ. Ντιμιτρόφ, ο τελευταίος επιχείρησε επαναδιαπραγμάτευση μετά από συζητήσεις πέντε ωρών, που κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. 

Κάποια στιγμή, ο  υπουργός της πΓΔΜ κάλεσε στην αίθουσα μία Βρετανίδα δικηγόρο, την Μπριμ Ναίτρεϊθ, που αντιπροσώπευσε τη χώρα του στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας, το 2011. 

Τότε ήταν επιλογή του Νικολά Γκρούεφσκι. Τώρα του κ. Ντιμιτρόφ. Η δικηγόρος έθεσε πολιτικά θέματα με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η διαπραγμάτευση. 

Στο σημείο αυτό η ελληνική αντιπροσωπεία έκοψε κάθε συζήτηση λέγοντας ότι η συμφωνία έκλεισε και το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων σήμαινε ότι ξεκινούν από την αρχή. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νίμιτς είχε ξανά αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους της πΓΔΜ, οι οποίοι φέρονται να του φέρθηκαν με αγένεια.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Αν σε πάρει ο ζάεφ τηλέφωνο, μην το σηκώσεις και αν σε πάρει με απόκρυψη και σε πετύχει πες του "λάθος καλέσατε, εδώ είναι Μακεδονία, καλέστε αργότερα" κι αν σε ρωτήσει πες του ότι δεν είσαι ο τσίπρας, αλλά ο Μακεδόνας Πρωθυπουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.