4/6/18

«Γκρίζες ζώνες» έχει και η Τουρκία - Ποια νησιά μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα

Άγγελος Συρίγος*
Με την κρίση στα Ιμια, το 1996, η Τουρκία ανακάλυψε αίφνης την ύπαρξη νησιών αμφισβητούμενης ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Αν κάποιος μπει σε αυτή τη συλλογιστική, θα ανακαλύψει ότι η Τουρκία έχει σημαντικά προβλήματα με «γκρίζες ζώνες» κυριαρχίας. Παραδείγματα πολλά – όπως αυτό του νησιωτικού συμπλέγματος των Μοσχονησίων στον κόλπο του Αδραμυττίου έναντι της Λέσβου, που βρίσκονται εκτός των τριών μιλίων από τις τουρκι- κές ακτές. Πρόκειται για τα νησάκια Δασκαλειό, Λιος, Καλαμόπουλο, Γιαλονήσι, Πύργος, Αδιάβατος, Ουλιά και Κάλαμος, όπως δείχνει ο χάρτης.
Στο διεθνές δίκαιο ισχύει ως αρχή ότι οι συνθήκες που καθορίζουν σύνορα δεν λήγουν ποτέ. Οι λόγοι είναι η προστασία του συνοριακού status quo και η θέσπιση του απαραβίαστου των συνοριακών ρυθμίσεων. Το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο έχει ρυθμιστεί από τις συνθήκες ειρήνης της Λωζάννης (1923), των Παρισίων (1947) και από την ιταλοτουρκική συμφωνία του Ιανουαρίου 1932 για τα Δωδεκάνησα και τη συμπληρωματική συμφωνία/πρακτικό (procès-verbal) του Δεκεμβρίου 1932.
Αυτό σημαίνει ότι ειδικώς στα Δωδεκάνησα ισχύει η οριοθετική γραμμή του 1932. Στο υπόλοιπο Αιγαίο ισχύουν τα άρθρα 6, 12 και 16 της Συνθήκης της Λωζάννης. Εκεί ορίζεται ότι στην τουρκική κυριαρχία περιλαμβάνονται όλα τα νησιά που βρίσκονται εντός τριών μιλίων (δηλ. 4.827 μέτρων) από τις τουρκικές ακτές και δεν εκχωρήθηκαν ρητώς στην Ελλάδα, καθώς και η Ιμβρος και η Τένεδος. Επομένως, ό,τι βρίσκεται πέραν των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές δεν ανήκει στην Τουρκία.
Με την κρίση στα Ιμια το 1996, η Τουρκία ανακάλυψε την ύπαρξη νησιών αμφισβητούμενης ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Εκτοτε, προσπαθεί να ξαναερμηνεύσει συνθήκες που έχουν γραφεί προ 70 και 100 ετών και να σπείρει αμφιβολίες για ένα εδαφικό καθεστώς εδραιωμένο εδώ και δεκαετίες. Αμφισβητεί νησιά όπως οι Φούρνοι με 1.033 κατοίκους ή οι Οινούσσες με 826…
Αν κάποιος θελήσει να μπει προς χάριν παιγνίου σε αυτή τη συλλογιστική, θα ανακαλύψει ότι εάν υπάρχει κάποιο κράτος που έχει προβλήματα με «γκρίζες ζώνες» κυριαρχίας, αυτό είναι η Τουρκία. Στην είσοδο των Δαρδανελλίων υπάρχει ένα σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών που είναι γνωστές ως Μαυρειές ή Λαγούσες. Στη Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται στο άρθρο 12 ότι επιβεβαιώνεται η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου «εκτός της Ιμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών)». Στο άρθρο 14 αναφέρεται ότι «αι νήσοι Ιμβρος και Τένεδος, παραμένουσαι υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν». Δεν υπάρχει, όμως, οποιαδήποτε αναφορά περί κυριαρχίας στις Μαυρειές νήσους, οι οποίες βρίσκονται πέραν των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές. Επομένως, οι Μαυρειές δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Τουρκία. Είναι μια κατά κυριολεξίαν γκρίζα ζώνη!
Επιπλέον, εκτός των τριών μιλίων από τις τουρκικές ακτές βρίσκονται αρκετά νησιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μοσχονησίων, στον κόλπο του Αδραμυττίου έναντι της Λέσβου. Πρόκειται για τα νησάκια Δασκαλειό ή Κοκκινονήσι, Λιός, Καλαμόπουλο, Γιαλονήσι, Πύργος, Αδιάβατος, Ουλιά, Κάλαμος καθώς και για πέντε ανώνυμους βράχους. Αλλοι τρεις ανώνυμοι βράχοι βρίσκονται πέραν των τριών μιλίων ανάμεσα στις Οινούσσες της Χίου και στη χερσόνησο της Ερυθραίας.
Βάσει της τουρκικής λογικής, τα ίδια θα μπορούσαν να αναφερθούν και για την κατάσταση των νησιών που βρίσκονται στη θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα). Στη Συνθήκη των Σεβρών (1920) αναφέρεται ρητώς ότι τα συγκεκριμένα νησιά θα παραμείνουν οθωμανικά (άρθρο 27).
Αντιθέτως, στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν αναφέρεται οτιδήποτε σχετικό. Πρόκειται για μία σειρά από μεγάλα νησιά: Προκόνησος (Marmara Adasi), Αφησιά (Ava Adasi), Καλόλιμνος (Imrali), Κούταλη (Ekinlik) και Προβατονήσι (Kuyus Adasi). Επίσης, ούτε τα Πριγκηπονήσια (έξω από την Κωνσταντινούπολη…) αναφέρονται ονομαστικώς σε κάποια συνθήκη.
Είναι προφανώς αδιανόητο για τους Τούρκους να συζητήσουν το νομικό καθεστώς των Πριγκηπονήσων. Αντιστοίχως, όμως, είναι αδιανόητο για την Ελλάδα να συζητά το καθεστώς των Φούρνων, των Οινουσσών κ.ο.κ. σε μια προσπάθεια κακόπιστης ερμηνείας των συνθηκών που θέσπισαν τα σύνορα και τα εδάφη των δύο χωρών. Η πόρτα του φρενοκομείου που άνοιξε με τα Ιμια, είναι καιρός επιτέλους να κλείσει.
* Ο κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Καθημερινή

4 σχόλια:

  1. Afta einai apla paramythia. Se liya hronia ta Ellinika nisia konta stin Turkia tha einai akatikita kai erima. Etsi tha ta parei i Turkia siya siya kai horis na rixei mia sfera. I Ellada kyvernatai apo ilithious. I Turkia megalonei kathe imera os dynami. Se liga hronia tha einai 100 ekatomiria Turkoi. H Ellada tha einal ligotero apo 8 ekatomiria. H Turkia tha ehei megalo naftiko, megalo strato kai megali aeroporia me F-35s. H Turkia tha ehei piravlous pou tha ftanoun se oli tin Ellada. I Ellada tha ehei mono sapounofouskes. I Turkia that ehei pirinika opla me thin voithia ton Rosson kai tin anohi this Amerikis. H Ellada tha exei mono ilithious politikantides. H Ellada that ehei mono varkoules sto Aigio. I Ellada that ehei mono kati palia kai sapia F 16 kai kati alla palia oplika systimata pou tha einai yia ta skupidia. Einai krima pou mia toso endoxi hora tha hathei apo tous ilithious kivernites stis. Aisxos kai Prodosia Ellines patriotes.

    The Greek Lion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον να ξέρει κανείς πως ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ η Ελλάδα θα μπορούσε να "απαντήσει", αλλά, για μια χώρα, που δεν τολμάει να ανέβει στα Ίμια και που βγαίνουν οι μισοί πολιτικοί για να κατακρίνουν νεαρούς που είχαν το θράσος (!) να σηκώσουν σημαία σε ελληνικό έδαφος, ΠΡΑΚΤΙΚΑ, ισχύει μόνο το:

    Αν ήμουν πλούσιος,
    αν ήμουν πλούσιος,
    καραβοκύρης,
    βασιλιάς, ταξιδευτής.
    Όσα κι εσύ κι εσύ κι εσύ
    θα ονειρευτείς, όταν θα σβήσουνε
    τα φώτα της γιορτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλησπέρα .
    Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά δυστυχώς είναι ασπιρίνες και δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος .
    Απλά πράγματα : τι είναι η συνθήκη της Λωζάνης ;
    To ξεπούλημα , το όνειδος του πολιτικού συστήματος !!!
    Ξεπούλησαν με μια υπογραφή - αφού έκαναν πραγματικότητα αυτό που είχε πει ο Αρχιδολοφόνος Κεμάλ "Αυτό που δεν μπορούμε να επιτύχουμε εμείς θα μας το σερβίρουν στο πιάτο οι Έλληνες " και οδήγησαν στην τελευταία Μικρασιατική καταστροφή αποχωρώντας χωρίς πόλεμο στην ουσία από την προαιώνια ιστορική πατρίδα του Ελληνισμού (ομιλούμε για 600.000 εξακόσιες χιλιάδες και πλέον τετρ. χιλιόμετρα , η ανθρωπομάνα του Ελληνισμού -Καισάρεια , Ταρσός , Τραπεζούντα , Σεβάστεια , Σμύρνη και δεν συμμαζεύεται ) .
    ΝΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ !
    Αυτή είναι η πραγματικότητα !
    Γιατί εμείς κάναμε όλα τα πιο απίστευτα , συνεχόμενα λάθη και αφήσαμε εμπειρόπολεμο στρατό να διαλυθεί σε τρεις ημέρες !
    Αλλά και αν διαλύθηκε δεν εξαφανίσθηκε !
    Μπορούσε να ανασυγκροτηθεί στα αστικά κέντρα (Σμύρνη , Κυδωνίες , Έφεσσος κλπ) και να συνεχίσει τον αγώνα με την υποστήριξη πλειοψηφικού γηγενούς πληθυσμού και του στόλου που δεν είχε ο Κεμάλ !
    Γιατί δεν το έκανε ;
    Mπορούσε να εξοπλίσει τους Μικρασιάτες (διάβαζε Μικρασιατική Άμυνα )!
    Γιατί δεν το έκανε ; (Εννοούμε το πολιτικό σύστημα )
    Γιατί δεν απελευθέρωσε την χιλιόχρονη πρωτεύουσά Μας (330-1204, 1261-1453)Νέα Ρώμη Κωνσταντινούπολη ;
    Mπορούσε να το κάνει μέχρι τον Μάϊο του 1923 !
    Γιατί δεν το έκανε ;
    Αντιθέτως αποχώρησε αμαχητί από την Ανατολική Θράκη Μας (μαζί με τον πληθυσμό ) και στη συνέχεια έδωσε και Ίμβρο , Τένεδο σαν επιδόρπιο στους Τούρκους Κατακτητές .
    Και η καταστροφή έχει και συνέχεια ...
    Έθαψε τελείως την τελευταία Μικ.Καταστροφή (γιατί είναι πολλές ), άφησε τους Τούρκους να συνεχίζουν την γενοκτονία του Ελληνισμού σε Πόλη , Ίμβρο , Τένεδο και στην συνέχεια στην Κύπρο με την υποκίνηση των Άγγλων ενώ αυτό ( το πολιτικό σύστημα ) καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις στην άλογη μάζα πότε για Ελληνοτουρκική "Φιλία" ,πότε για παράδεισους της ΕΟΚ -ΕΕ ή για αφηρημένους σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς ...
    Τελείωσαν τα ψέματα .
    Οδηγούμαστε σε ιστορική εξαφάνιση .
    Όχι μόνο ως κρατική υπόσταση (Ελλαδικό και Κυπριακό Κράτος ) αλλά και ως Έθνος (από τα μεγαλύτερα , ισχυρότερα , πολυπληθέστερα από την αρχαιότητα μέχρι τουλάχιστον 1204 μχ , όχι τώρα σαφώς ) .
    Τι κάνουμε ;
    To αυτονόητο !
    Άμεση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στο όρμα των Εθνεγερτών μας Ρήγα Φεραίου και Ιωάννη Ρωμανίδη για Ανασύσταση της Ρωμανίας μας στα ιστορικά όρια του Ελληνισμού , απονομή Θείας Δίκης στους Γενοκτόνους μας Ανατολικούς και Δυτικούς , Ανάσταση του Ελληνισμού σε όλα τα επίπεδα : Hθικό , Ορθόδοξο , Πνευματικό , Δημογραφικό , Εδαφικό , Οικονομικό !!!΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σω στα τα ανωτερω.Τιποτε ανεφικτο,Ειναι θεμα επιβιωσης της ελληνικης φυλης.Εχουμε προτυπα οπως ο Κολοκοτρωνης. Ας ξεκινησουμε με δημιουργια λιστας ανθελληνων και συνεχιζουμε/
      Και επειδη η ιστορια θα κινηθει αντστροφα , μην ξεχναμε την Κυπρο, που κειται μακραν,,,
      Να εξηγουμεθα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.