14/6/18

Ομιλείτε την μακεδονικήν;

Τάκης Θεοδωρόπουλος
Πώς αντέδρασε ο κ. Τσίπρας όταν άκουσε τον Βαλκάνιο ομόλογό του να του λέει πως όρος της συμφωνίας είναι η αναγνώριση της «μακεδονικής» γλώσσας
Θα του ζήτησε υποθέτω να του πει δυο τρεις φρασούλες στα μακεδονικά για να «πιάσει» τον ήχο, θα προσπάθησε να τις επαναλάβει με αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως αμερικανική προφορά, αφού «όλα τα ξένα» έτσι προφέρονται, και χαμογελώντας σαρδόνια, θα μάδησε ένα ακόμη φιστίκι και μασουλώντας το θα του είπε: «Ιτς Αγκριντ»
Εντάξει, μπορεί να υπερβάλλω λίγο, ως προς το φιστίκι. Ομως ουδόλως υπερβάλλω ως προς το γλωσσικό. Για τον κ. Τσίπρα και το τσούρμο των μεταμφιεσμένων, πάντα κατά Μπαλτά, κομμουνιστών το γλωσσικό δεν είναι «μείζον». Γι’ αυτό μπορεί να θριαμβολογεί λέγοντας ότι η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση κατήγαγε πολιτισμικό θρίαμβο, αφού διασφάλισε τα πνευματικά δικαιώματα της μακεδονικής αρχαιότητας. Διασφάλισε και τα πνευματικά δικαιώματα των καρναβαλικών εθίμων της Κοζάνης και των αναστενάρηδων.
Εγώ πάντως δικαιούμαι να αναρωτηθώ ποιους συνειρμούς γεννάει στο μυαλό του κ. Τσίπρα ο όρος «μακεδονική γλώσσα». Υποθέτω όχι περισσότερους απ’ αυτούς που δημιουργεί ο όρος «ελληνική γλώσσα», ένα εργαλείο επικοινωνίας που χρησιμοποιείται για να εξαπατά ο ένας τον άλλον. Χρήσιμο μεν, και ενδιαφέρον στον βαθμό που σε βοηθάει να ξεφύγεις, να κρυφτείς, «να τη βγάλεις καθαρή», που λένε.
Δεν είμαι γλωσσολόγος και, για να είμαι ειλικρινής, η σαλάτα περί της ύπαρξης ή όχι «μακεδονικής» γλώσσας, σε κυριλλικό ή λατινικό αλφάβητο, με σερβοκροατικές ή βουλγαρικές επιμειξίες, με αφήνει παντελώς αδιάφορο. Διάβασα ότι ο μακαρίτης Ευάγγελος Αβέρωφ είχε αναγνωρίσει την ύπαρξή της επί Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, όπως διάβασα και την απάντηση του κ. Μπαμπινιώτη στον κατήγορό του κ. Κοτζιά ότι την είχε αναγνωρίσει ως γλώσσα από το 1977. Ο κ. Μπαμπινιώτης απάντησε ότι η Ελλάδα τότε είχε αναγνωρίσει τη χρήση του λατινικού αλφαβήτου και τίποτε παραπάνω. Και στο κάτω κάτω, αν ο κ. Κοτζιάς το θεωρεί αυτό κατακριτέο, τότε γιατί δέχεται σήμερα την αναγνώρισή της; Ποιητική αδεία ενδεχομένως, διότι μην ξεχνάμε ότι ο κ. Κοτζιάς, εκτός από υπουργός Εξωτερικών της ευημερούσης χώρας μας, είναι και ποιητής, συνεχιστής μιας παράδοσης που τίμησαν οι Σολωμοί κι οι Παλαμάδες μας.
Εξαντλήσαμε το οπλοστάσιό μας στο ζήτημα του ονόματος της χώρας. Και αφήσαμε τη γλώσσα να περάσει ως «μακεδονική», άνευ άλλου προσδιορισμού, στα πανεπιστήμια και τις βιβλιοθήκες του κόσμου μας. Αν μη τι άλλο, οφείλουμε να θυμόμαστε πως το «γλωσσικό» είναι όχημα πολιτισμικού αλυτρωτισμού. Θα μου πείτε εδώ δεν θυμόμαστε τη γλώσσα μας.
Καθημερινή
Έντυπη

2 σχόλια:

  1. Ενταξει με την γλωσσα των Σοπιανων την τακτοποιησαν.....Με την ..γλωσσα των πολιτικων...την μακρυα που ..γλυφει οτι πετα κι οτι κινειται 50 χρονια..και κυριως γλυφει τα ποδια καθε δυναστη...και αλλα τινα των δυναστων.....Τι θα γινει ???? Αυτο Ας το ...λυσουμε εμεις τωρα....Να λυσουμε κι εμεις κατι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευριπίδης Μπίλλης
    Δεν είναι ειρωνεία ούτε τίποτε άλλο εναντίον του κ. Τσίπρα
    Το ότι ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας , παραχώρησε ήδη στους σκοπιανούς σκέτα-νέτα το όνομα Μακεδονία.

    Κατά τη γνώμη μου βέβαια όπως το αναλύω (και στην κρίση του καθενός), Που δεν γνωρίζω αν ηθελημένα «παγιδεύθηκε» ή αν ήταν τόσον αφελής γι αυτό.

    Πλην πολλών άλλων που ουσία τελεσίδικα παραχώρησε, ως γλώσσα, ταυτότητα κτλ
    Και που οι σκοπιανοί συνεκράτησαν επίσης πέραν της συμφωνίας και το λεχθέν του κ. Τσίπρα, ότι εμείς δεν είμαστε οι μοναδικοί κληρονόμοι του Μ. Αλεξάνδρου!!!!!!

    Γιατί παραχώρησε στους σκοπιανούς σκέτα-νέτα το όνομα Μακεδονία;

    Για όσους ρωτάνε γιατί και ίσως να πιστεύουν και τα βαρύγδουπα ελπιδοφόρα που είπε σήμερα στην τηλεόραση
    ένας από τους γραφειοκρατικά «αρχιτέκτονες» της συμφωνίας, ο εικονιζόμενος Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Π. Λιάκουρας του Πανεπιστημίου Πειραιά (όπου και ο κ. Κοτζιάς), παρατηρώ.

    Υπενθυμίζοντας πρώτα και την άποψη του διεθνολόγου Καθηγητή Μάζη,
    Ότι θα σκίσει τα πτυχία του αν δεν συμβούν όσα αναλύω

    Και υπενθυμίζονταςτη μεγάλη μας εμπειρία στο Κυπριακό (ΟΗΕ, ΕΕ κτλ) και όχι μόνον (Πόλεμος του Κόλπου, Αραβική Άνοιξη, Αφγανιστάν κτλ),

    Που μας διδάσκουν ότι πέραν διεθνών συμφωνιών, διεθνούς δικαίου κτλ, υπάρχει πάντα η δύναμη του ισχυροτέρου (ΗΠΑ, ΕΕ)

    Σκεφθείτε προς στιγμή μετά απ’ αυτά τί θα κάνουν οι σκοπιανοί με τα περιθώρια ετών που τους δίδει η συμφωνία.
    Αν ηθελημένα και πονηρά ή με αποτέλεσμα (σίγουρο) δημοψηφίσματος.

    Λογικά δεν θα τηρήσουν τίποτε βρίσκοντας δικαιολογίες μη έγκρισης τους από το δημοψήφισμα κτλ.
    Και τότε το όνομα που θα παρέμενε πλέον στους σκοπιανούς θα ήταν το σκέτο-νέτο Μακεδονία.

    Γιατί φανταστείτε δηλαδή τη γελοιότητα μας αν μετά δύο ή πέντε χρόνια αρχίζαμε να τους λέμε πάλι ΦΥΡΟΜ.
    Θα πει κανείς η συμφωνία κτλ και ότι ο τότε κ. Τσίπρας θα τους βγάλει από το ΝΑΤΟ όπου θα έχουν οΥΣΙΑστικά μπει κτλ.

    Ενώ σίγουρα θα έχουν αντίρρηση να τους βγάλουμε, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Τουρκία κτλ.

    Όσον αφορά την ΕΕ γνωρίζουμε πολύ καλά τι έγινε και τι γίνεται από το 2004 με το Κυπριακό. Για να μην αναφερθώ σε παλιές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για επιστροφή όλων των προσφύγων κτλ,

    Που προμηνύει η εμπειρία μας και με το Κυπριακό, τι θα γίνει και με τη σκοπιανή «Μακεδονία». Ιδίως με μία Ελλάδα αποικία της Γερμανίας και όχι μόνον (Πύατ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.