19/6/18

Φιμώνουν δημοσιογράφους στην Κύπρο - Εγχειρίδιο «φρονηματισμού»

Σε μια πρωτοφανή ενέργεια που πλήττει την ελευθεροτυπία και υπάγει σε πρακτικές χειραγώγησης το δημοσιογραφικό λειτούργημα προβαίνει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας με την επίνευση, μάλιστα, της Ένωσης Συντακτών.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται και αποκαλύπτει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, σε σύμπραξη με την ομόλογη τ/κ επιτροπή, υπό την ομπρέλα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), προωθούν, επί τη βάσει της διαμόρφωσης ενός κοινού γλωσσαρίου, την απάλειψη, εκατέρωθεν, λέξεων ή και διατυπώσεων που αφορούν στην ιστορία του Κυπριακού και στις τραγικές πτυχές της, που ενδέχεται να ενοχλήσουν τις δύο πλευρές.
Όπως πληροφορείται η «Σ», το σχετικό γλωσσάρι, που, στην ουσία, θα λειτουργεί ως εγχειρίδιο «φρονηματισμού» της ιστορικής μνήμης μέσα από την περιχάραξη των γλωσσικών της αναφορών, είναι σχεδόν έτοιμο και θα κατατεθεί την μεθεπόμενη Πέμπτη, 21 Ιουνίου, στην Ολομέλεια της Επιτροπής, για τοποθέτηση, ενώ αρχές Ιουλίου θα παρουσιαστεί στους δημοσιογράφους.
Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί. 
Την θέση του για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Σημερινής», σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Δεοντολογίας να φιμώσει του δημοσιογράφους, επιβάλλοντας τους συγκεκριμένο γλωσσάρι σε σχέσεις με τις λέξεις που θα χρησιμοποιούν για το Κυπριακό, εξέφρασε μέσα από το SigmaLive ο έγκριτος νομικός Αντρέας Αγγελίδης.
Ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Αντώνης Μακρίδης, σχολίασε επίσης στο SigmaLive, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Σημερινής». «Εμείς οι δημοσιογράφοι είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε την αλήθεια. Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Η κατοχή, είναι κατοχή, τα κατοχικά στρατεύματα είναι κατοχικά στρατεύματα...», είπε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Μακρίδης. 
Για τ' όλο ζήτημα τοποθετήθηκε επίσης στο Sigmalive, ο νομικός Κρις Τριαντραφυλλίδης. Ο κ. Τριανταφυλλίδης, είπε μεταξύ άλλων ότι «το κάθε επάγγελμα πρέπει να ρυθμίζεται από κανονισμούς δεοντολογίας όπως για παράδειγμα ρυθμίζεται και το δικηγορικό επάγγελμα...». Διαβάστε αυτούσια την τοποθέτηση του κ. Τριανταφυλλίδη ΕΔΩ .
Εξάλλου, στο Sigmalive τοποθετήθηκε κι ο Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας Φιλελεύθερος, Άριστος Μιχαηλίδης. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μιχαηλίδης αποκάλυψε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ενοχλείται όταν τον γράφουν οι δημοσιογράφοι ως κατοχικό ηγέτη.
Καυστική ωστόσο, ήταν η τοποθέτηση του αρθρογράφου και αναλυτή της εφημερίδας «Σημερινή», Σάββα Ιακωβίδη για το εν λόγω δημοσίευμα. Σε τοποθέτηση του στην ιστοσελίδα μας, ο κ. Ιακωβίδης, τόνισε μεταξύ άλλων: "Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται. Και η έντιμη δημοσιογραφία αντιτάσσεται, δεν τάσσεται στην εξυπηρέτηση αλλότριων και σκότιων δολιοτήτων. Η τουρκική εισβολή, είναι εισβολή. Η τουρκική κατοχή, είναι κατοχή. Το τ/κ πραξικόπημα του 1963, είναι τ/κ πραξικόπημα. Οι Τούρκοι δολοφόνοι Ελλήνων, είναι δολοφόνοι".

1 σχόλιο:

  1. Λένε ὅτι παρόμοιο γλωσσάρι ἐφαρμόσθηκε μεταξύ Ισραήλινῶν καί Παλαιστινίων......Καλά τόσο καλά πᾶνε οἱ σχέσεις μεταξύ Ισραήλινῶν καί Παλαιστινίων, ὥστε νά παίρνῃ παράδειγμα ἡ Κύπρος;
    Προσοχή: Γινεται προσπάθεια νά φιμωθοῦν ὅλοι οἱ Ἕλληνες!

    Δεῖτε τίς σημερινές δηλώσεις Κοντονῆ, πού τά αὐθόρμητα γιουχαΐσματα Μακεδόνων Ἑλλήνων περαστικῶν (μέ λέξεις ὅπως "προδότες"κλπ) πρός αὐτόν στά Γιαννιτσά, τά ἀπέδωσε στήν Χρυσή Αὐγή καί σέ λίγα μέλη τῆς Νέας Δημοκρατίας! - βρίζοντας ἔτσι τούς ΜΝακεδόνες καί ὅλον τόν Ἑλληνισμό :
    Διότι, κατά δημοσκοπήσεις περίπου 75% τῶν Ἑλλήνων, εἶναι κατά τῆς "συμφωνίας" τῶν Πρεσπῶν, παρά τήν καταιγιστική παραπληροφόρηση ἀπό τά ΜΜΕ, πού ἀκόμη καί τίς δηλώσεις τοῦ ΠτΔ. ἀποκρύπτουν,
    ὅτι ἀκόμη λέγονται τά Σκόπια, ΠΓΔΜ καί ὅτι θά λέγονται ἔτσι μέχρι νά βγάλουν πλήρως τόν ἀλυτρωτισμό τους, ἀλλιῶς σέ ΝΑΤΟ καί ΕΕ δἐν πρέπει νά μποῦν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.