21/6/18

Ο Ερντογάν επιχειρεί αλλαγή δημογραφικής δομής στο Αφρίν και τη βόρεια Συρία

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να επαναφέρει την τάξη στο Αφρίν της βόρειας Συρίας με την επιχείρηση για την εκδίωξη από την περιοχή της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), όμως πλέον χάος κυριαρχεί στη βόρεια Συρία, ενώ με τη μετεγκατάσταση Αράβων προσφύγων στα νότια σύνορα της Τουρκίας ο Ερντογάν προσπαθεί να πετύχει έναν στρατηγικό στόχο, αναφέρει η εφημερίδα Die Welt.
Στη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον της YPG ο Ερντογάν είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να επιστρέψουν στο Αφρίν «οι νόμιμοι κάτοικοί του» και «να επαναφέρει την τάξη».
Ωστόσο συγκρούσεις εξακολουθούν να ξεσπάνε μεταξύ των διάφορων πολιτοφυλακών που στήριξε η Άγκυρα για την ανακατάληψη του Αφρίν.
«Έχουν κλέψει τα πάντα», καταγγέλλει ο Ροζ Μούσα ένας Κούρδος ακτιβιστής από το Αφρίν. «Πήραν τρόφιμα από τα καταστήματα, έκλεψαν έπιπλα, καύσιμα, τρακτέρ, πήραν τα πλυντήρια και τις γεννήτριες από τα σπίτια», πρόσθεσε.
Επίσης υπάρχουν αναφορές για αυθαίρετες συλλήψεις, βασανιστήρια και φόνους εκπροσώπων των Κούρδων.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να εκπληρώσει και την άλλη του δέσμευση: Αρχικά ήταν μόνο Σύροι μέλη πολιτοφυλακών που έφεραν τις οικογένειες τους στο Αφρίν. Τώρα ολοένα και περισσότερες Αραβικές οικογένειες εγκαθίστανται στα σπίτια των Κούρδων που έχουν εκτοπιστεί.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Άραβες είναι «οι νόμιμοι κάτοικοι» του Αφρίν, αν και οι κάτοικοι της περιοχής ήταν κατά 90% Κούρδοι πριν την έναρξη της επιχείρησης. Υπάρχει πολύ χώρος για τους νέους κατοίκους: σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, συνολικά 137.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το Αφρίν εξαιτίας των συγκρούσεων.

Τώρα τελευταία, επισημαίνει η Welt, έφτασαν και λεωφορεία με Σύρους αντάρτες από τη Γούτα και τη Ντούμα.

Παράλληλα η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι έχει μεταφέρει έως και 500.000 πρόσφυγες από το έδαφός της στο Αφρίν. Πίσω από τη μετεγκατάσταση αυτή βέβαια κρύβονται πολιτικά κίνητρα: Η δημογραφική αλλαγή υπέρ του αραβικού πληθυσμού θα καταστρέψει τη λαϊκή βάση των YPG μετά την ήττα του στο στρατιωτικό πεδίο.

Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θεωρεί ότι θα λύσει το πρόβλημά της με την κουρδική τρομοκρατία στη μεθόριο. Και μετά το Αφρίν, η Τουρκία σκοπεύει να συνεχίσει με την επέκταση του σχεδίου της και στην υπόλοιπη βόρεια Συρία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, προωθώντας τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε τουρκικό έδαφος.

«Δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να φιλοξενούμε 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες», έχει δηλώσει ο Ερντογάν, όπως αναφέρει η Die Welt.


Τσαβούσογλου: Οι Κούρδοι θα αρχίσουν να αποχωρούν από την Μανμπίζ

Οι μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας θα αρχίσουν να αποχωρούν από την περιφέρεια Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας στις 4 Ιουλίου, έπειτα από προετοιμασίες που διήρκεσαν έναν μήνα, δήλωσε την Πέμπτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Πρόσθεσε πως ο οδικός χάρτης για μια λύση στη Μανμπίτζ, που έχει συμφωνηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία, εφαρμόζεται πλήρως.

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.