24/6/18

Το κόστος της επιμήκυνσης του χρέους

Κωνσταντίνος Κόλμερ
Θα περίμενε κανείς ότι η πολλά υπεσχημένη ελάφρυνση του εξωτερικού χρέους θα επέτρεπε στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει από τα τάρταρα που την έρριψαν εννέα χρόνια αντιπαραγωγικής πολιτικής. Αντί ελαφρύνσεως του δυσβάστακτου χρέους, το κατά τα άλλα παράνομον Eurogroup της 21ης Ιουνίου έδωσε αναβολήν εξοφλήσεώς του.

Ο καθείς, εφ’ όσον έχει κάποια σχέση με τα οικονομικά, γνωρίζει ότι η επιμήκυνση της εξοφλήσεως του χρέους για δέκα έτη θα αυξήσει το εξωτερικό χρέος και θα επιβαρύνει την οικονομία με παράτασιν τόκων. Η εμπειρία των τελευταίων εννέα ετών το αποδεικνύει: από 301 δισ. ευρώ το χρέος το 2009, ανήλθε στα 315 δισ. ευρώ το 2016. Η αναλογία του από 123% του ΑΕΠ αυξήθη στο 180%.
Μάλιστα, μετά την επομένη διετία 2017-18, το χρέος διευρύνθη ακόμη περισσότερο και η εξυπηρέτηση του με 6-7 δισ. ευρώ ετησίως εστέρησε την οικονομία από πολυτίμους πόρους που θα μπορούσαν να είχαν επενδυθή στην παραγωγική οικονομία για την μείωση της τεραστίας ανεργίας – ιδίως των νέων και εξειδικευμένων στελεχών.
Σε πρόσφατο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Γκέρσον βεβαίωσε ότι το Ταμείον θεωρεί το χρέος αδιατήρητο (μη βιώσιμο), δεδομένης της οικονομικής αναπτύξεως που είναι αναιμική, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες (ανακεφαλαιώσεως) και της μειώσεως και γηράνσεως του πληθυσμού.

Την ανεπάρκεια της αναβολής ή παρατάσεως δια την αντιμετώπιση του αδιατηρήτου εξωτερικού χρέους, ομολόγησε ακόμη κι αυτός ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις, υποστηρίζοντας την «εμπροσθοβαρή ελάφρυνση» , δηλαδή την διαγραφή μέρους του χρέους.

Το «success story» της κυβέρνησης Τσίπρα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζουσα την εγκαινιασθείσα υπό της ξυνωρίδος Σαμαρά-Στουρνάρα success story πανηγυρίζει δια την «παράτα» και την «μαξιλάρα» των 20 δισ. ευρώ, που βεβαίως θα υπολογισθή στο χρέος από τους ξένους. Εν τούτοις, ο Τσίπρας οφείλει να ξέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη και τις ανύπαρκτες προοπτικές.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της ιδιωτικής οικονομίας βραδύνει απαισίως και η δημοσία αυξάνει το μέγεθος της σιωπηρώς και αποφασιστικώς δια τον έλεγχο του κράτους υπό του κυβερνώντος κόμματος (πχ. η πολυβασανισμένη ιστορία των γενικών γραμματέων των υπουργείων).
Επί πλέον, η καθιέρωση πρωτογενών πλεονασμάτων (προ τόκων αφού τα χρεωλύσια αναβάλλονται) στο 3,5%-2,5% του ΑΕΠ την προσεχή πενταετία, περιορίζουν τις δυνατότητες ελαφρύνσεως του φορολογικού βάρους και των δημοσίων επενδύσεων (μεγάλων έργων και συντηρήσεως της υποδομής που λείπει παντελώς). Η φορολογική αφαίμαξη περικόπτει την ενεργό ζήτηση και η μείωση των δημοσίων επενδύσεων την απορρόφηση των ανέργων ιδίως στην επαρχία.
Υπό τις εκτιμήσεις αυτές, η ανάκτηση της οπωσδήποτε περιορισμένης «εθνικής κυριαρχίας» αναβάλλεται για 10 έως 40 χρόνια. Έτσι όμως, οι εθνικές απώλειες δεν μένουν στο όνομα της Μακεδονίας, αλλά διευρύνονται στην ΑΟΖ της Αλβανίας και στην αναγνώριση των Τσάμηδων. Στο Αιγαίον, όπου η προοπτική αποκτήσεως «υπεροπλίας αέρος» υπό της Τουρκίας (με τα αμερικανικά μαχητικά F-35 ή με τους ρωσικούς S-400) προδιαγράφει δραστικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας στον αέρα, θάλασσα και ξηρά, μέχρις ότου ο εγχώριος πληθυσμός θα μειωθή κάτω των επτά εκατομμυρίων και οι επήλυδες μουσουλμάνοι αυξηθούν άνω των τριών εκατομμυρίων. Τούτο θα σημάνει το οριστικό τέλος του Ελληνισμού. Θα είναι το τίμημα της επιμηκύνσεως του χρέους.

11 σχόλια:

  1. Σαν νανούρισμα ακούγεται

    Νάνι που το μεγάλωσαν
    Τρεις αδερφές και μάνα
    Και πάλι δεν τους φτάνανε
    Πήραν και παραμάνα
    Νανι -νάνι μη μου το ξυπνάτε

    Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά
    Έλα πάρε και τούτο
    Μικρό μικρό σου τό δωσα μεγάλο φερε μου το
    Μεγάλο σαν ψηλό βουνό
    Ψηλό σαν κυπαρίσσι
    Να απλώνονται οι κλώνοι του
    Σ ανατολή μα πιο πολύ στη Δύση

    Κοιμήσου αγγελούδι μου λαε
    Κανείς μην σε ξυπνήσει..



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θαρθει στον υπνο σου βαθια
      ...βομβα να σε ταρακουνησει...
      Ευθυμα Σακη...

      Διαγραφή
  2. "Νανούρισμα" λέγεται τώρα στα Greeklish το μοιρολόι;
    Δεν καταλάβατε πως ο Κόλμερ -σε μια θαυμάσια ελληνική γλώσσα, πεταμένη στα σκουπίδια από την εθνομηδενιστική μετά-νεωτερικότητα- έγραψε εδώ μια σύντομη πλην διεξοδική νεκρολογία;
    Σημ: Ξυνωρίδα= Ζευγάρι, (εθνοκτόνο δίδυμο εξουσίας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Greeklish είναι γραφή (ελληνικών με λατινικούς χαρακτήρες), όχι γλώσσα.

      Όντως ο Κ. Κόλμερ χειρίζεται καταπληκτικά την ελληνική γλώσσα και καταφέρνει να κάνει γλαφυρή την ανάγνωση ακόμη και των εκ τής φύσεώς των "στεγνών" άρθρων οικονομικού περιεχομένου.

      Η ανωτέρω ... ξυνωρίς, που δεν σημαίνει αυτό που γράφεις, αλλά την παρέα ή και το ζεύγος αλόγων (εδώ μάλλον περί ζεύγους όνων πρόκειται), δεν σεβάστηκε ούτε τον κόπο τού αρθρογράφου, ο οποίος τα καταφέρνει ακόμη παρά την ηλικία του, ούτε τον κόπο τού αναρτήσαντος το άρθρο και απαντά με ποιήματα ....

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Toxotis φυσικά και κατάλαβα και ο λόγος που βάζω το νανούρισμα του Ιωαννίδη λίγο "πειραγμένο" είναι για να δώσω στον αναγνώστη με το σχολιό μου να καταλάβει διαβάζοντας το άψογο άρθρο του κυρίου Κόλμερ να ξυπνήσει γιατί τον "νανουρίζουν"! Σας ευχαριστώ για το σχόλιο και καλά κάνατε και το γράψατε για να σας απαντήσω! Ίσα ίσα θεωρώ πως απεικονίζει την πραγματικότητα με όσα λέει και ίσως μα το παρεξηγήσατε! Αν παρακολουθούσατε άλλες τοποθετήσεις μου γύρω από αυτό δεν θα είχατε καμμιά αμφιβολία! Καληνύχτα σας!

      Διαγραφή
    3. Επίσης αγαπητέ Toxotis ξέχασα να προσθέσω πως φιλοξενώ βιβλία του Κόλμερ όπως το Προτεκτοράτο, για την Σέγκεν και πρόκειται πραγματικά για απόψεις που αξίζει κάποιος να τις διαβάσει! Κάτι θα αποκομίσει, με όλο το θάρρος θα σας πρότεινα νσ ρίξετε μια ματιά αν δεν το έχετε κάνει ήδη! Σε ότι γράφει είναι άμεσος και εξαιρετικά κατανοητός στον λόγο! Καληνύχτα και πάλι αγσπητέ!

      Διαγραφή
    4. Το δε νανούρισμα: τρεις αδερφές και μάνα ( Ρωσία, Αγγλία, Γερμανία και ΗΠΑ και οι ελληνικές κυβρνήσεις ως παραμάνα) "έλα πάρε και τούτο"( χρέος) " μικρό-μικρό σου τό δωσα κ.τ.λ. ( επίσης το χρέος εννοείται)...τα υπόλοιπα τα αντιλαμβάνεστε δεν χρειάζεται εξήγηση!Τέλος κλείνω ειρωνικά απευθυνόμενος στον λαό "κοιμήσου αγγελούδι μου λαέ, κανείς μη σε ξυπνήσει". Ελπίζω να σας κάλυψα κι από αυτό το μέρος! Για κάθε σχόλιο σας όταν είναι ευγενικό όπως ήταν άλλωστε θα απαντώ εκτός κι αν δεν το δω, οπότε θα παραμένει αναπάντητο! Αν θέλετε το e-mail μου είναι sakisamantas@gmail.com να μου στέλνετε εκεί θα το δω κάποια στιγμή!

      Διαγραφή
    5. Πολυ σωστα Αστεριε .Νεκρολογια.Εξ ου και το μοιρολογι που συνοδευει την πομπη.

      Διαγραφή
  3. ...επίσης αγαπητέ Toxotis είχα γράψει ένα ακόμα σχόλιο! Δεν ξέρω αν λογοκρίθηκε ή μπορεί εγώ να το έχασα γιατί έχει συμβεί κι άλλες φορές και δεν θέλω να είμαι άδικος!Θέλω να πιστεύω το δεύτερο γιατί η λογοκρισία δεν είναι όμορφο όταν δέχεσαι προσβλητικά σχόλια και ύβρεις μονομερώς και δεν μεταφέρεται και ο αντίλογος!Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος γιατί αν ήμουν θα αποχωρούσα, μάλλον το δεύτερο γιατί έχω ξαναχάσει σχόλια κυρίως από το τηλέφωνο γιατί μου κάνει κάτι "τρελά". Λοιπόν θέλω να σε συγχαρώ και να σου πω πως πολύ σωστά λες την λέξη "ξυνωρίδα , ζευγάρι" η μόνη λέξη που δεν κολλάει σε αυτήν είναι το "εθνοκτόνο" όλα τα άλλα είναι σωστά και πες σε όσους το παίζουν "πάπες" και διεκδικούν το αλάθητο πως δεν πειράζει να κάνουν ένα λάθος όταν όμως πάνε να διορθώσουν να το κάνουν με σεβασμό στον απέναντι!
    Ζευγάρι> πάμε να κάνουμε ζευγάρι, λέμε ακόμα και σήμερα, η παπάς-παπάς ή ζευγάς- ζευγάς. Άρα από την άποψη του ζεύγους αλόγων είσαι άψογος!Σε άλλη εξήγηση επίσης που σημαίνει το δίδυμο είναι στην εκκλησία για τους μάρτυρες όπως για παράδειγμα "την λαμπραν ξυνωρίδα των μαρτύρων τιμήσωμεν" π.χ Αγίων Θεοδώρων, όπως και συνώνυμο συνωρίς, αναφορά έχει και στο λεξικό Τεγόπουλου - Φυτράκη που επιβεβαιώνει όσα σου γράφω για να στηρίξω την άποψή σου! Καθώς επίσης έχει και αρκετές περιπτώσεις αντίθετου πεδίου!Άλλα παραδείγματα που τεκμηριώνουν το διευρυμένο πεδίο της έκφρασης του εκπληκτικού στην χρήση της γλώσσας κου Κόλμερ και που εσείς εντοπίσατε με ακρίβεια πλην της λέξης που προείπα είναι _δύο άτομα που συνεργάζονται στενά ή κυκλοφορούν συχνά μαζί (με ειρων). Ακόμα , πρόσωπο που συμπληρώνει κάποιο άλλο, (το άλλο εγώ, το άλλο μου μισό). Άλλος λόγος χρησιμοποίησης είναι για να δηλωθεί ότι δυο άνθρωποι έχουν κοινά βιώματα, παρόμοιες εμπειρίες!Για πρόσωπα που έχουν πολύ στενή σχέση η για καταστάσεις που συνδέονται άμεσα. Άλλο ονομαστές δυάδες αχώριστων φίλων,αδερφών π.χ. Κάστωρ και Πολυδεύκης κ.λ.
    2.Σε ότι αφορά την ποίηση πέραν ότι θεωρείται η ανώτερη των τεχνών καλό είναι όσοι ηλίθιοι δεν ξέρουν αλλά σχολιάζουν από εμπάθεια στον σχολιαστή και βλάκες να μάθουν πως ποιητής είναι όποιος ποιεί, άρα ποιητής είναι και ο αρθρογράφος πολύ δε περισσότερο όταν αυτό που γράφει είναι "αριστούργημα" ή πολύ εξαιρετικό έργο μεταφορικά!Δεν είναι μόνον το λογοτεχνικό έργο που αποτελείται από στίχους και έχει ρυθμό!Η δε ποίηση υπήρξε πριν την ανακάλυψη της γραφής! Είναι επίσης μορφή τέχνης, τέχνης το ξαναλέω γραπτού λόγου, συνήθως μη κυριολεκτικού, που εμπεριέχει μεταφορές η έμμεσα περικλείει και άλλα νοήματα...λοιπόν φτάνει ως εδώ γιατί θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο!Αυτό και κλείνω με ένα ακόμα. Ποιητής χρησιμοποιείται για τον ίδιο τον Θεό(Ποιητής)! Η λέξεις ποιητής, ποιώ, ποίημα έχουν υπέρτατη σημασία και μόνον ανάλαφρο δεν είναι η απάντηση με ποίημα σε αυτόν που έγραψε το δικό ποίημα αφού όλα είναι "ποιήματα" και όλοι "ποιητές". Σε παρακαλώ στείλτους στο διάολο γιατί τι άλλο μπορεί να είναι εκτός ηλίθιου και βλάκα αφού ο Μένανδρος το είπε (όχι εγώ)"Το δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού".Προφανώς και τους επιστρέφω λιαν επιεικώς πως είναι αυτοί γαϊδούρια και ανήθικοι!Αν θέλουν μπορώ να επιχειρήσω και περί "ηθικής"...έχω πλούσια βιβλιογραφία στην βιβλιοθήκη μου!Εννοείται πως όσα έγραψα ήταν μόνον τα "απαραίτητα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σακη εγω το ποιημα το ειδα νορμαλ...μεταφορικο...εκφραστικο και πρωτοτυπο.Φανταζεσαι να το εγραφε ο Σιμωνιδης ?? Θα διετρεχε τον ιδιο κινδυνο....

      Διαγραφή
    2. Τζίμς είσαι άπαιχτός! Ο καλυτερότερος! Σε παρακαλώ μια διευκρίνηση ο Κείος η ο Αμοργινός? Το φαντάζεσαι ο επισκέπτης των Θερμοπυλών να πει:"τι έκανε ο άνθρωπος?( για τον Σιμωνίδη τον Κείο) Δεν σεβάστηκε την ανδρεία των Λακεδαιμονίων και τους έγραψε ποίημα"? Όταν δει:" Ω ξειν, αγγελλοιν Λακεδαιμονίοις, ότι τηδε κειμαιθα,τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι". Φίλε λόγω τιμής είσαι στολίδι! Θα ήθελα να σε γνωρίσω προσωπικά για το χιούμορ σου! Το χιούμορ είναι μεγάλο πράγμα στην προσωπικότητα...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.