11/6/18

Υεμένη: Μαίνονται οι μάχες για τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χοντάιντα

Οι μάχες ανάμεσα σε στρατεύματα που υποστηρίζει η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τους σιίτες αντάρτες Χούθι, τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν, κλιμακώθηκαν το Σαββατοκύριακο γύρω από τη στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι Χοντάιντα, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να προσπαθούν να επιτύχουν μέσω διαπραγματεύσεων την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την αποφυγή του κινδύνου να υπάρξει έφοδος στην πόλη ή μια επαπειλούμενη παρατεταμένη πολιορκία της.
Μια τέτοια έφοδος ή μια πολιορκία στο δυτικό τμήμα της πόλης, ενδέχεται να στοιχίσει ακόμη και 250.000 ζωές, έχει προειδοποιήσει ο ΟΗΕ. Το λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η πύλη μέσω της οποίας διέρχονται τα εφόδια και η βοήθεια που κρίνουν αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν οκτώ εκατομμύρια Υεμενίτες.
Την Παρασκευή και το Σάββατο μαίνονταν σκληρές μάχες στην αλ Ντουράιμι, αγροτική περιοχή όπου κυβερνητικά στρατεύματα, που διευθύνουν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν φθάσει σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη Χοντάιντα, αλλά και στην Μπάιτ αλ Φακίχ, 35 χλμ. από την πόλη, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό. Αεροσκάφη και πολεμικά πλοία έβαλλαν επανειλημμένα εναντίον θέσεων των Χούθι, κατά τις ίδιες πηγές.
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς διεξάγει συνομιλίες με τους Χούθι σε μια προσπάθεια να τους πείσει να παραδώσουν τον έλεγχο του λιμανιού στον οργανισμό. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, να ευρύτερο ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει ότι οι Χούθι θα παραδώσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους τους με αντάλλαγμα τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ και τη σύναψη συμφωνίας για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην Υεμένη.
Πηγή: ΑΜΠΕ-Reuters, Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.