12/6/18

Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε καλή συμφωνία με πΓΔΜ

  • Ο Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο συνομιλεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ (φωτ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
«Έχουμε μια καλή συμφωνία η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή. Έχουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που ισχύει έναντι όλων (erga omnes), τόσο στο εξωτερικό και τις διμερείς, διεθνείς σχέσεις όσο και στο εσωτερικό. Άρα οι γείτονες μας αναλαμβάνουν υποχρέωση για συνταγματική αναθεώρηση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πριν από λίγη ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ΠτΔ για τις τελευταίες εξελίξεις στο ονοματολογικό, όπως αυτές διοαμορφώθηκαν μετά τη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία προβλέπει αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού. Το σημαντικότερο, με αυτή τη συμφωνία είναι ότι διασφαλίζεται-κατοχυρώνεται η πολιτισμική κληρονομιά και παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι υπήρξαν κάποιοι στο παρελθόν που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την κληρονομιά αυτή: επρόκειτο για ένα διαρκές εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών.
Όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική πλευρά μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.
Σημείωσε επίσης ότι μετά την τελική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζ. Ζάεφ, ο πρώτος που ενημερώνει είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αμέσως μετά θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής για να διοργανωθεί ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.
Έκλεισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή.
Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε από εδώ και πέρα εναπόκειται στη γείτονα χώρα να κάνει πράξη αυτά που αναφέρονται στη συμφωνία και επισήμανε την προϋπόθεση για αναθεώρηση του συντάγματος. Υπογράμμισε επίσης ότι ο σεβασμός της ιστορίας και η συμμόρφωση της πΓΔΜ με αυτή αποτελεί ένα διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της και πρόσθεσε ότι η καλή γειτονία στηρίζεται στο σεβασμό. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης στα εθνικά θέματα, που σημαίνει ενημέρωση του ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το όνομα που «κλείδωσε» στη συμφωνία είναι το «Βόρεια Μακεδονία». Από ώρα σε ώρα αναμένονται επίσημες τοποθετήσεις για το ζήτημα τόσο από την ελληνική πλευρά με το Αλέξη Τσίπρα όσο και από τα Σκόπια με δήλωση του Ζόραν Ζάεφ.

8 σχόλια:

  1. K. Παυλοπουλε μπορεις να πεις ΟΧΙ σε αυτο το αισχος και να περισωσεις την αξιοπρεπεια σου και του Ελληνικου λαου. Διαλεγοντας τη σιωπη ισοδυναμει με Εσχατη Προδοσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορώ να καταλάβω καν τι είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της δημοκρατίας.
    Ο δε πρόεδρος μας είπε ότι μια χαρά η συμφωνία, αρκεί τα Σκόπια να την ψηφίσουν.....
    Αυτοί είναι Έλληνες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω τι είναι αγαπητέ, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως τους εξέλεξαν Έλληνες...

      Διαγραφή
  3. Πηγε ο αρχηγος μαιμουδων στον προεδρο Γοριλα επισκεψη.Ρωταει ο προεδρος " ολα καλα στο χωριο των μαιμουδων ?? "...." Ολα καλα προεδρε στο δασος.." ειπε ο αρχηγος..." δωσε χαιρετισμους στις μαιμουδες ολες " ειπε ο προεδρος...." μα ..δεν ζει καμμια πια....τις εφαγε ολες το λιονταρι " λεει ο ...αρχηγος... ." Βρε κιαρατα λεει ο γοριλας....δεν σε ρωτησα πριν αν ειναι ολα καλα στο χωριο ?? " .....λεει η μαιμου...." κι εγω τι σου ειπα προεδρε ?? Ολα καλα στο δασος....οχι στο χωριο !!" ( δασος ...ισον Ευρωπη...Αυτο ενδιαφερει τον ...γοριλα μονο..εκτος απ τις μπανανες που λατρευει για μασα....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ο Παυλοπουλος μπορουσε να πει καποια οχι, απο την αρχη δεν θα ειχε τοποθετηθει σε αυτη την θεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε αγνωστε ...και γιατι δεν βαζαμε προεδρο ενα μαγητοφωνο που λεει ολη μερα Ναι .?? Το μηχανημα κανει μονο 100 ευρω...Αυτος κοστιζει 30.000 τον μηνα !!

      Διαγραφή
    2. Γιατί Δημήτρη μου το μαγνητόφωνο δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τόσο υπεύθυνα τα γεγονότα του 2008 όταν κάηκε η Αθήνα...

      Διαγραφή
    3. Τωρα ομως θα ...καει ο ...πωπος του....και θα παρακαλαει ναταν μαγνητοφωνο..

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.