11/6/18

Κούβα: Καμία αξιόπιστη εξήγηση για τα περί «ηχητικών επιθέσεων» κατά Αμερικανών διπλωματών

REUTERS/Alexandre Meneghini
«Έπειτα από έναν χρόνο και πλέον ερευνών που διεξήχθησαν από εξειδικευμένες υπηρεσίες και Κουβανούς και Αμερικανούς ειδικούς, επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουμε καμιά αξιόπιστη υπόθεση ή επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση που να μπορεί να δικαιολογήσει τα μέτρα ανταπόδοσης που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οι αρχές της Κούβας ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι δεν έχουν μπορέσει μέχρι σήμερα να καταλήξουν σε καμία «αξιόπιστη» και «επιστημονικά τεκμηριωμένη» εξήγηση για την υπόθεση των «ηχητικών επιθέσεων» εναντίον Αμερικανών διπλωματών που υπηρετούσαν ή υπηρετούν στη χώρα, μετά την ανακοίνωση ενός νέου ύποπτου κρούσματος από την Ουάσιγκτον.
«Έπειτα από έναν χρόνο και πλέον ερευνών που διεξήχθησαν από εξειδικευμένες υπηρεσίες και Κουβανούς και Αμερικανούς ειδικούς, επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουμε καμιά αξιόπιστη υπόθεση ή επιστημονικά τεκμηριωμένη εξήγηση που να μπορεί να δικαιολογήσει τα μέτρα ανταπόδοσης που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Από τα τέλη του 2016 μέχρι το καλοκαίρι του 2017, πάνω από 20 Αμερικανοί διπλωμάτες τοποθετημένοι στην πρεσβεία στην Αβάνα αντιμετώπισαν απώλεια ακοής, έντονα προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες τους, ιλίγγους, αϋπνίες, ακόμα και προβλήματα στην όρασή τους.
Καθιστώντας υπεύθυνες τις αρχές τις Κούβας - κατ' ελάχιστον διότι δεν εγγυήθηκαν την ασφάλεια των διπλωματών τους - οι ΗΠΑ ανακάλεσαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου το μισό και πλέον διπλωματικό τους προσωπικό από την Αβάνα και απέλασαν 15 Κουβανούς διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Η διπλωματική κρίση αυτή δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.
Στην ανακοίνωσή της, που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της, η διπλωματία της Κούβας, η οποία διατρανώνει ότι δεν είχε καμιά σχέση με τα περιστατικά αυτά, επαναβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να «συνεργαστεί με τις αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση». Διευκρινίζει επίσης ότι οι αρχές της Κούβας είναι ενήμερες για το νέο ύποπτο κρούσμα που καταγγέλθηκε την 29η Μαΐου από την αμερικανική πρεσβεία, ένας υπάλληλος της οποίας ανέφερε πως αντιμετώπιζε «συνεχείς εμβοές» στα αυτιά του στον τόπο κατοικίας του.
Η κυβέρνηση της Κούβας «αιτήθηκε επίσημα» την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης να ερευνήσει το νέο κρούσμα, αλλά «όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, δεν εξασφάλισε καμία πρόσβαση, ούτε πληροφορίες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Στα τέλη Μαΐου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα κήρυξε με τη σειρά της συναγερμό καθώς ένας Αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε ότι έπεσε θύμα ενός εγκεφαλικού τραυματισμού έπειτα από «αφύσικους» θορύβους.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «task force», μιας ειδικής επιχειρησιακής ομάδας με τη συμμετοχή στελεχών διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό της αντίδρασης της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτά τα μυστηριώδη «συμβάντα υγείας».
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Πιθανότατα οι Αμερικανοί να είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι απέναντι στους ανθρώπους τους στις πρεσβείες!Αν συμβαίνει αυτό, θα εξακολουθούν να υπάρχουν κρούσματα!Μάλλον οι Αμερικανοί πρέπει να ξέρουν και το παίζουν "Κινέζοι".Καλά στην Κούβα Κινέζοι, αλλά και στο Πεκίνο Κινέζοι!Πέραν του εύθυμου, γιατί δεν αφήνουν τους Κουβανούς να εξετάσουν το θέμα και να πάρουν στοιχεία, τι βιολί είναι αυτό? Η Μέι δεν επιτρέπει στους Ρώσους για την υπόθεση Σκριπάλ, για τα Λευκά Κράνη με τα χημικά στην Συρία τα ίδια...παραμυθένιος κόσμος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.