14/6/18

Έκθεση Ευρωκοινοβουλίου επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να βοηθήσει την Κύπρο


Δυνατότητα υποστήριξης και βοήθειας από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Κυπριακή Δημοκρατία, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι μέλος της συμμαχίας, προκύπτει από σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου.  
Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» του SIGMA ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στην εν λόγω έκθεση που αφορά στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, στην οποία υπάρχουν δύο σημαντικές παράγραφοι. 
Η μία τονίζει ότι οι σχέσεις των δύο οργανισμών καλύπτουν και τα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία δεν ανήκουν στην βορειοατλαντική συμμαχία, κάτι που συνδυάζεται με το άρθρο 42/7 το οποίο ρητώς αναφέρει ότι αν ένα κράτος-μέλος δεχτεί επίθεση από άλλο κράτος, μπορεί να υποστηριχθεί στρατιωτικά. 
Έτσι, ακόμα και τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία θα πρέπει να πάρουν άδεια από τη συμμαχία για να συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε επιχειρήσεις ή να δώσουν την αλληλεγγύη τους, με αυτή την έκθεση μπορούν να εμπλακούν. 

Ως εκ τούτου, αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεχτεί επίθεση -στην ΑΟΖ ή οπουδήποτε- και ενεργοποιηθεί το άρθρο 42/7, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εφόσον αυτό αποφασιστεί, μπορούν να σπεύσουν προς βοήθεια. 
SigmaLive

1 σχόλιο:

  1. "ΜΠΟΡΕΊ"
    η λέξη κλειδί

    Αν δεν θέλει όμως θα πει ΔΕΝ.....

    Άλλο "ΜΠΟΡΕΙ" κι άλλο "ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ" να συνδράμει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.