25/6/18

Χρέος διαχειρίσιμο δεν σημαίνει χρέος βιώσιμο, όμως προσφέρει ένα «παράθυρο ευκαιρίας»

Του Αριστομένη Βαρουδάκη, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και πρώην ανώτερο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ
Η συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου καθορίζει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή περίοδο, το πλαίσιο της εποπτείας για την τήρηση των δεσμεύσεων και προβλέπει ρυθμίσεις για το δημόσιο χρέος της χώρας. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές καθιστούν το χρέος βιώσιμο και επιτρέπουν να γυρίσει η σελίδα της κρίσης χρέους που ταλαιπωρεί τη χώρα για σχεδόν μία δεκαετία. Η άποψη ότι το χρέος γίνεται βιώσιμο με τη συμφωνία είναι λανθασμένη, μάλλον εσκεμμένα για πολιτικές σκοπιμότητες. Στην πραγματικότητα το χρέος γίνεται διαχειρίσιμο, όχι όμως βιώσιμο, σε έναν ορίζοντα περίπου δεκαετίας, που αντιστοιχεί στις ρυθμίσεις για την επιμήκυνση και την αναστολή της αποπληρωμής του που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup.
Τα μέτρα αυτά καθιστούν το χρέος διαχειρίσιμο μεσοπρόθεσμα, καθώς: (1) η επιπλέον δεκαετής περίοδος χάριτος των δανείων του EFSF περιορίζει αντίστοιχα την ανάγκη πρόσβασης στις αγορές για σημαντικό δανεισμό μέχρι το 2032, και (2) το δίχτυ ασφαλείας των αυξημένων ταμειακών διαθεσίμων περιορίζει τους κινδύνους ακριβού δανεισμού σε περίπτωση έλλειψης εμπιστοσύνης των αγορών. Επιπλέον, με την επιμήκυνση κατά μία δεκαετία των δανείων του EFSF και την αντίστοιχη μετακύλιση της αποπληρωμής τους μειώνεται η «παρούσα αξία» του χρέους που υπολογίζεται αν προεξοφληθούν οι μελλοντικές πληρωμές με κάποιο επιτόκιο αναφοράς: Προφανώς η παρούσα αξία δανείων που θα εξοφληθούν σε 20 χρόνια είναι μικρότερη της αξίας τους αν τα ίδια δάνεια θα επρόκειτο να εξοφληθούν, για παράδειγμα, σε μία δεκαετία. Υπάρχει έτσι η αντίληψη ότι η χώρα κερδίζει κάποια ελάφρυνση χρέους, που το καθιστά δυνητικά βιώσιμο.
Η αντίληψη όμως αυτή είναι λανθασμένη, γιατί η βιωσιμότητα του χρέους συναρτάται με τη δυνατότητα να παραχθούν, χωρίς βλάβη για την οικονομία, τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που μακροπρόθεσμα απαιτούνται για την αποπληρωμή του χρέους. Το παράδοξο της συμφωνίας του Eurogroup είναι ότι παρά τη μείωση της παρούσας αξίας του χρέους, η παρούσα αξία των πρωτογενών πλεονασμάτων που συμφωνήθηκαν παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Λογικά, όταν το χρέος μειώνεται, τα πλεονάσματα που είναι αναγκαία μακροπρόθεσμα για την εξόφλησή του μειώνονται επίσης. Η κυβέρνηση όμως συμφώνησε στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και στη μακροπρόθεσμη επιδίωξη πλεονασμάτων 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο έως το 2060! Οι στόχοι αυτοί είναι πρωτοφανείς, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας στη σύγχρονη οικονομική ιστορία που να έχει εφαρμόσει μακροχρόνια λιτότητα τέτοιου βαθμού.
Η διατήρηση των πλεονασμάτων σε τέτοιο επίπεδο απαιτεί διατήρηση της υπερφορολόγησης και περιορισμό των παραγωγικών δαπανών που θα καθηλώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας θέτοντας υπό αίρεση την αποπληρωμή του χρέους. Από την άποψη αυτή το χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο. Αν, κατά γενική αποδοχή, δεν ήταν βιώσιμο πριν από τη συμφωνία του Eurogroup, πώς είναι δυνατόν να έγινε βιώσιμο μετά τη συμφωνία, όταν η λιτότητα που απαιτείται από τη χώρα παραμένει αμείωτη, με εξωπραγματικά δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το 2060; Για τους λόγους εξάλλου αυτούς το ΔΝΤεξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη βιωσιμότητα του χρέους μετά τη συμφωνία. 
Αν και με τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup το χρέος δεν γίνεται βιώσιμο, δίνεται εντούτοις η δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκτήσει χαμηλότοκη πρόσβαση στις αγορές για τα επόμενα χρόνια. Καθώς η περίοδος χάριτος στην εξόφληση σημαντικού τμήματος του χρέους μέχρι το 2032 απομακρύνει τον κίνδυνο στενότητας πληρωμών, γίνεται δυνατή η έκδοση δεκαετών ομολόγων με χαμηλά επιτόκια λόγω ελαχιστοποίησης του ρίσκου. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών και ελπίζεται ότι θα ενισχύσει τα κίνητρα για επενδύσεις. Αυτό είναι ένα στοίχημα που θα ήταν ευχής έργο να κερδηθεί. Όμως τα κίνητρα για επενδύσεις θα συνεχίσουν δυστυχώς να υποσκάπτονται από την υπερφορολόγηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Αυτό θέτει την Ελλάδα σε μειονεκτική θέση απέναντι σε άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο περιορισμός της εσωτερικής ζήτησης λόγω της μόνιμης λιτότητας θα είναι ένας επιπλέον περιοριστικός παράγοντας των επενδύσεων. 
Από αυτή την οπτική γωνία η συμφωνία του Eurogroup αποτελεί ακόμα μια λύση που «αγοράζει χρόνο» αντί να επιτρέπει στην Ελλάδα να γυρίσει οριστικά τη σελίδα της κρίσης χρέους. Περιορίζοντας δραστικά τις ανάγκες πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές για τα επόμενα χρόνια, η συμφωνία περιορίζει ταυτόχρονα τους κινδύνους για την Ευρωζώνη, που στην παρούσα συγκυρία προέρχονται κυρίως από την Ιταλία. Η Ελλάδα μπορεί εντούτοις να επωφεληθεί από το «παράθυρο ευκαιρίας» στη διαχείριση του χρέους που της προσφέρει η συμφωνία. Δεδομένης της έλλειψης δημοσιονομικού χώρου που συνεπάγονται τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν, δύο τομές στην οικονομική πολιτική γίνονται αναγκαίες. Πρώτον, η αλλαγή μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με δραστικό περιορισμό της δαπάνης ώστε να γίνει δυνατή, και σύντομα, μια σημαντική μείωση της φορολογίας. Δεύτερον, οι ριζικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί εντυπωσιακά το επιχειρηματικό κλίμα που κατατάσσεται ακόμη ως ένα από τα πιο αφιλόξενα στην Ευρώπη. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών με το «παράθυρο ευκαιρίας» που προσφέρει η συμφωνία θα μπορούσε να μεταφραστεί έτσι σε αύξηση των επενδύσεων και επιτάχυνση της ανάπτυξης. 
Ναυτεμπορική

3 σχόλια:

  1. Τί έγινε το κούρεμα του δημοσίου χρέους, που από πέρσι, αναμενόταν?
    Ξεχάστηκε μεσα στην καλή χαρά των "μεγάλων επιτυχιών" με την Μακεδονία?

    Η κυβέρνηση συμφώνησε σε πρωτογεννή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% δια να πληρώνονται τα μή επιδοτούμενα πλέον από τον ESM επιτόκια των αγορών, που υπερβαίνουν το σήμερα το 4%, που θα μας κοστίζουν μελλοντικά άνω των 10 δισ. ευρώ τον χρόνο.
    Υψηλά πρωτογεννή πλεονάσματα, θα πρέπει να επιτευχθούν με νέους φόρους και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, και θα φέρουν νέα ύφεση, πτώση της οικονομικής δραστηριότητος και νέα μείωση του ΑΕΠ. Το "death spiral" που είχε πεί ο Σόρος, θα συνεχιστεί αμείωτο.

    Υπάρχει και η καταγγελία:
    "Δημήτρης Καμμένος: Αποκαλύψεις για τη συμφωνία"
    https://www.youtube.com/watch?v=uAYFJFyL_1g

    Το ότι ζούμε στην Ελλάδα κάτι σαν εφιάλτη, μία εισαγωγή του έργου "1984" του George Orwell, πρέπει να αρχίζει να γίνεται κατανοητό από πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η "κυβέρνηση πολλά διατείνεται"! Κατά γενική ομολογία το χρέος δεν είναι βιώσιμο! Στο "διαχειρίσιμο" τώρα για να μην επανέλθω και επαναλάβω όσα ειπώθηκαν πιο πάνω όλα αυτά είναι ασκήσεις επι χάρτου! Διαχειρίσιμο είναι για όποιον παίρνει στξν τσέπη του "καλά" φράγκα και κάπου μεταξύ κρουασαν, εσπρέσο,σαμπάνιας και προσούτο ακούει να του λένε πως το χρέος είναι διαχειρίσιμο! Αυτός ο μεροκαματιάρης ( αν έχει μεροκάματο)που έχει 2 ή 3 παιδιά, αυτός που χρωστάει και του κλείσανε το κατάστημα, αυτός που έχει κατάστημα και οριακά ζει και στο πιο μικρό παραπάτημα, ατυχία τελείωσε! Το ποσοστό των ανέργων! Αυτοί που έφυγαν ποτ δεν συμπεριλαμβάνονται στους άνεργους αλλά θεωρούνται πλαστά " εν δυνάμει" όταν βολεύει! Δεν θέλω να μιλήσω για την παθογένεια που δημιούργησε όλο αυτό αλλά και ούτε γιατί συνέβη, ούτε για τους βασικούς αίτιους! Όμως δεν δέχομαι " καθησυχασμούς" για τους συνανθρώπους μου που ζούν στην χώρα μου! Δεν είναι ούτε διαχειρίσιμο κύριοι για πολλούς καόμα δημοσιονομικούς λόγους! Δεν είναι διαχειρίσιμο γιατί εν τω μεταξύ στην Ελλάδα κάτω από "πιέσεις" και πιέζεις όλων των αρπακτικών και της απληστίας που χαρακτηρίζει έξω και μέσα το σύστημα "όμορφα" θα πληρώσουμε με περισσότερο αίμα πολλές αναβαθμίσεις των F16 , εμβόλια πεταμένα στις αποθήκες κι άλλα, κι άλλα! Μην ανοίξουμε κουβέντα όπως πολύ σωστά ειπώθηκε για το πλεόνασμα! Ο Βαρουφάκης μιλούσσ για 1,2 και 1,5 και τον σούταραν παρόλο που σε άλλα χεν τους ενοχλούσε!Πάρτε το απόφαση δεν τους ενδιαφέρει η επιβίωση των Ελλήνων και όχι μόνον! Άλλοι είναι οι σκοποί τους Δεν υφίσταται Ένωση! Τελείωσαμε!Μην αρθρώνει λοιπόν κανένας λόγο όταν είναι καλοπληρωμένος για διαχείριση από τον κοσμάκη διότι αλλιώς θα περάσουν μέχρι το 2060 ( τουλάχιστον) αυτοί κι αλλιώς ο κοσμάκης! Τα άλλα είναι για τα μεταπτυχιακά σας! Δεν βλέπετε πως ούτε με το "ΠΩΛΕΙΤΑΙ" που έβαλαν και πραγματοποιούν δεν είναι διαχειρίσιμο! Συνεχίστε κύριοι, να έχετε μια όμορφη και καλήν ημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παραθυρο ..ευκαιριας.!!
    Οχι βιωσιμο.Αλλα ενα παραθυρο ευκαιριας τοχεις.!!! Με δυο λογια τι ειπε η ιδιοφυια ??Εχεις καρκινο.Θα πεθανεις 99.5 ο/ο.....αλλα αν θελει ο ...Θεος...εχεις και 0.5 ο/ο παραθυρο ευκαιρια να γλυτωσεις !!!
    Βρε παιδια....ποιος μ........ του εδωσε αυτου πτυχιο....θεση...μισθο και ...υπολειψη ??? Αντε βρε μπαμπουινε αγραμματε...παρε το κουβαδακι και παιξε παραπερα ....!!! Μπεμπη......παρε και το γιο - γιο για ...τακα τακα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.