21/6/18

Στην ατζέντα του Eurogroup ξανά το θέμα του κ. Γεωργίου

Ειρήνη Χρυσολωρά
Το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου θα τεθεί και πάλι στο Eurogroup σήμερα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις της δικαστικής του περιπέτειας και συγκεκριμένα την επικύρωση από τον Αρειο Πάγο της καταδίκης του από το Εφετείο σε δύο χρόνια φυλάκιση, με αναστολή, για παράβαση καθήκοντος.
Καθώς η περιπέτεια του κ. Γεωργίου δείχνει να μην έχει τέλος, παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλώνει πλέον πως αναγνωρίζει τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε και ότι θα καταθέσει υπέρ του αν χρειαστεί (συνέντευξη στην Die Welt), το Eurogroup αναμένεται να προβεί σε νέα δήλωση υποστήριξής του.
Mάλιστα, στο ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας προχθές, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ έκανε ειδική αναφορά στο θέμα λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ανεξαρτησία και στην ακεραιότητα των ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένης και της στατιστικής αρχής, στην Ελλάδα και ότι αυτό θα συζητηθεί πάλι στο σημερινό Eurogroup. Ο κ. Κερέ απαντούσε στα σχόλια ενός ομιλητή, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ελλάδα και είπε ότι είναι ανάγκη οι κεντρικές τράπεζες να στηρίζουν την ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών.
O κ. Γεωργίου καταδικάστηκε από τον Αρειο Πάγο επειδή δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ πριν αποστείλει, τον Νοέμβριο του 2010, τα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009. Αρχικώς είχε δικαιωθεί για την υπόθεση αυτή, αλλά στη συνέχεια καταδικάστηκε στο Εφετείο, με τον Αρειο Πάγο να επικυρώνει την καταδίκη αυτή. Δεν είναι όμως η μόνη υπόθεση για την οποία διώκεται.
Εκκρεμεί ακόμη η δίωξή του για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, την κατηγορία δηλαδή περί διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίων. Επ’ αυτού αναμένεται να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών.
Διεθνείς αντιδράσεις
Οι περιπέτειες αυτές συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας των στατιστικολόγων και όχι μόνο. Μετά την τελευταία καταδίκη του, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας 80 πρώην επικεφαλής στατιστικών αρχών από την Ευρώπη, την Αμερική και άλλες περιοχές του κόσμου, υποστηρίζοντας πως οι ενέργειές του ήταν ορθές. «Η διεθνής κοινότητα των στελεχών στατιστικών αρχών στηρίζει τον Ανδρέα Γεωργίου και τους συναδέλφους του και καλεί το ελληνικό κράτος να σταματήσει την αδικία», αναφέρει η επιστολή. Την επιστολή δημοσίευσε η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η πλευρά του κ. Γεωργίου υποστήριξε σε δήλωσή της μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι η καταδίκη του «είναι μια μαύρη μέρα για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, καθώς και για τις επίσημες στατιστικές σε όλο τον κόσμο».
Καθημερινή

5 σχόλια:

  1. H καταδίκη που επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο δεν αφορά τα στατιστικά του συμπεράσματα, αλλά την εκ μέρους του παράνομη παράκαμψη τού αρμόδιου συλλογικού οργάνου τής ΕΛΣΤΑΤ, με το οποίο ώφειλε κατά νόμο να συμπράξει σε συγκεκριμένα στάδια λήψης αποφάσεων.
    Δηλαδή ο Γεωργίου παράνομα και δικτατορικά παρέκαμψε το συλλογικό όργανο που ήταν κατά νόμον αρμόδιο και εξέδωσε την αντίστοιχη απόφαση αυθαίρετα ("ετσιθελικά") μόνος του.
    Αυτό είναι παρανομία και αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος.
    Ακόμη και αν ήταν σωστά τα στατιστικά μεγέθη και αποτελέσματα που εξέδωσε, η παρανομία του ως προς την μη σύμπραξη με το αρμόδιο κατά νόμο συλλογικό όργανο παραμένει : η κατάλυση τής νομιμότητας δεν έχει να κάνει με το περιεχόμενο των ανακοινωθέντων συμπερασμάτων .
    Πώς τολμούν να μιλάνε για «μαύρη ημέρα» ;
    Για ποιάν αδικία διαμαρτύρονται οι «80 πρώην επικεφαλής στατιστικών αρχών από την Ευρώπη, την Αμερική και άλλες περιοχές του κόσμου;»
    Πώς ήταν ορθές οι ενέργειές του; και με ποιάν αρμοδιότητα αποφαίνονται όλοι τούτοι ενάντια στον νόμο;
    Παραείναι περίεργα αυτά .
    Όλοι αυτοί γιατί κόπτονται;
    Ποιοί είναι αυτοί που αμφισβητούν την απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου και μάλιστα χωρίς επιχειρήματα επί τής υπόθεσης που έκρινε, αλλά μόνον με κολακευτικούς- υποστηρικτικούς χαρακτηρισμούς υπέρ τού αποδεδειγμένα
    ad hoc παρανομήσαντος;;
    Πολύ περίεργα πράγματα αυτά.
    Πάρα πολύ περίεργα.
    Μα πάρα πολύ περίεργα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά!!! Και στο πόλεμο αν παραβείς διαταγές και κάνεις του κεφαλιού σου πρώτα θα υποστείς τα αρνητικά και μετά μπορεί να έρθει και Αριστείο Ανδραγαθίας αν η πράξη υπερβαίνει κατά πολύ την εκτέλεση του καλώς εννοουμένου καθήκοντος.

      Διαγραφή
  2. ΣΚΕΥΘΕΙΤΕ ποσο μεγαλο και πουλημενο τομαρι ειναι οταν συσωμο το σκυλολοι των τοκογλυφων και το βρομερο ΙΕΡΑΤΕΙΟ της Ε.Ενωσης σκιζουν τα ιματια τους προκειμενου να τον βγαλουν καθαρο τον ΠΗΛΙΟ ΚΙΟΥΣΗ του Ελληνικου κρατους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΨΥΧΡΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ μου θυμιζει τον ΚΑΛΤΕΝΜΠΡΟΥΝΕΡ ΤΩΝ ΕΣ-ΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. SS o Γεωργίου,SS Tσίπρας,Κούλης Καμμένος,Αλιβιζάτος,ο Λαθροστρατος....ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.