22/6/18

Παρέλαβε η Τουρκία τα πρώτα F-35

  • Παρέλαβε η Τουρκία τα πρώτα F-35
    (Φωτ.: Anadolu Agency)
Σε ειδική τελετή παράδοσης που έγινε σήμερα στο Τέξας, η Τουρκία παρέλαβε τα πρώτα δύο μαχητικά F-35 από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Τα δύο αεροσκάφη που παραδόθηκαν θα παραμείνουν σε αμερικανικό έδαφος, προκειμένου να εκπαιδευτούν οι Τούρκοι πιλότοι.
Το λογισμικό που διαθέτουν τα δύο F-35 είναι καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να το αλλάξει.
Η συμφωνία της Άγκυρας με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin για την παράδοση των αεροσκαφών τηρήθηκε κανονικά, παρά την απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ, να παγώσει η συμφωνία για τα F-35. Τα πρώτα δύο αεροσκάφη θα βρίσκονται στην Luke Air Force Base της Αριζόνα για το πρόγραμμα εκπαίδευσης των πιλότων. Βάσει του χρονοδιαγράμματος της συμφωνίας, τα πρώτα F-35 θα «πετάξουν» στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2019 και από το 2020 θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις.
«Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα διαρκέσουν ως το 2020 και στη συνέχεια θα αφιχθούν τα μαχητικά στην Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Lockheed Martin αφορά την απόκτηση 100 μαχητικών αεροσκαφών τα επόμενα χρόνια. Ο Τούρκος αναπληρωτής υφυπουργός του υπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας Σερντάρ Ντεμιρέλ δήλωσε ότι η συμφωνία για τα εκπληκτικά F-35 είναι η απόδειξη της αμερικανοτουρκικής συνεργασίας και στρατηγικής συμμαχίας. Μάλιστα ανέφερε ότι η Lockheed Martin παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και αμυντικής βιομηχανίας. Εξάλλου, η Τουρκία βρίσκεται στο πρόγραμμα για τα F-35 πριν από 19 χρόνια, ενώ συνέβαλε στην κατασκευή εξαρτημάτων για τα μαχητικά αεροσκάφη, όπως κάποιους τύπους πυραύλων.
«Τα μαχητικά F-35 θα αναβαθμίσουν την αποτελεσματικότητα της τουρκικής αεροπορίας και τις επιθετικές της δυνατότητες», κατέληξε ο Σερντάρ Ντεμιρέλ.

3 σχόλια:

  1. Ελπιζω οι πρωτοι στοχοι να ειναι η πλατεια συνταγματος! Ειναι αντιληπτον οτι η Τουρκια θα στραφει κατα της Ελλαδος και του ΙΡΑΝ. Γι αυτο την γλειφουν οι Αμερικανοι και μας σκαβουν το λακο (ολο γελακια ο ΠΑΙΑΤ). Τοτε θα αρχισει το γαιτανακι του παγκοσμιου πολεμου και οι Ρωσοι αναγκαστικα θα χτυπησουν την Τουρκια. Οι γεροντες μαλλον εχουν δικιο ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.