1/7/18

€35 δισ. ο λογαριασμός για την τραπεζική κρίση

€35 δισ. ο λογαριασμός για την τραπεζική κρίση
Βαρύς και ασήκωτος είναι ο λογαριασμός που πλήρωσαν φορολογούμενοι, καταθέτες και επενδυτικά ταμεία για την τραπεζική κρίση από το 2013 μέχρι σήμερα. Από το σύστημα έφυγε μια τράπεζα, η Λαϊκή, που απορροφήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου, ενώ ετοιμάζονται να πέσουν οι τίτλοι τέλους για τη Συνεργατική, που θα απορροφηθεί από την Ελληνική.
Μέσω του bail in χάθηκαν από τους καταθέτες και τους αξιογράφους €9,5 δισ., η στήριξη του Συνεργατισμού είναι κοντά στα €5,5 δισ. και οι προβλέψεις των τραπεζών για επισφαλή δάνεια τα τελευταία επτά χρόνια έχουν ξεπεράσει τα €20 δισ., πιο πάνω κι από το ΑΕΠ της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι κοντά στα €35 δισ. μέχρι τώρα δόθηκαν στην αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης. Υπάρχουν όμως και άλλες απώλειες. Οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής έχουν χάσει πάνω από το 50% της επένδυσής τους.
Οι φορολογούμενοι έχασαν τα χρήματα που έδωσαν για στήριξη της Συνεργατικής, όπως και προηγουμένως αυτά που έδωσαν για στήριξη της Λαϊκής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Οι διαβεβαιώσεις που έδιναν στους επενδυτές οι κυπριακές Αρχές για ψήφιση νόμων που θα τους επέτρεπαν να εισπραχθούν τα στοιχεία ενεργητικού που έδειχναν στα βιβλία τους διαψεύστηκαν από τα κενά των νομοθεσιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν να ροκανίζονται από τις επισφάλειες. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ζητάει συνεχώς αυξημένες προβλέψεις βλέποντας την αδυναμία των τραπεζών για είσπραξη κόκκινων δανείων. Η εβδομάδα που ξεκινάει αναμένεται να είναι εβδομάδα συζήτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κυβέρνηση θέλει μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουλίου να ψηφιστούν 6 νομοθετήματα για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και να κλείσει το θέμα για το Σχέδιο Εγγύησης Δανείων της Ελληνικής.
Τα κόμματα θέλουν ενδελεχή συζήτηση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η ψήφιση να είναι στις 13 Ιουλίου, τελευταία ολομέλεια της Βουλής, ή να μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο.
Θεανώ Θειοπούλου   
philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.