22/7/18

Achaia Clauss: Η παλαιότερη επιχείρηση της Ελλάδας

Συνεχίζει και προγραμματίζει για τα επόμενα 100 έτη

Του Σπύρου Ρεπούση
Οικονομολόγος, εκ των συγγραφέων του βιβλίου «Το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας», από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή
Στην Πάτρα και επάνω σε έναν όμορφο παραδοσιακό και δενδροφυτεμένο λόφο συνεχίζει να λειτουργεί και να υποδέχεται επισκέπτες στο οινόκαστρό της η παλαιότερη ανώνυμη εταιρεία της Ελλάδας, η Achaia Clauss.
Η Achaia Clauss είναι το πρώτο οινοποιείο που ξεκίνησε από το 1859 και σαν Ανώνυμη Εταιρεία από το 1861 (δεύτερη εν λειτουργία ανώνυμη εταιρεία μετά την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) συνεχίζει την ιστορική εξέλιξή της που είναι άρρηκτα δεμένη με την καθημερινή οικονομική, πνευματική και ιστορική ζωή της πόλης. Σε τρία έτη, το 2021, ενάμιση αιώνα και έξι γενιές αργότερα η Achaia Clauss, στα ίδια ακριβώς κάστρα εξακολουθεί να πράττει αυτό που γνωρίζει πολύ καλά, ποιοτικό κρασί διεθνώς αναγνωρισμένο, συνεχίζοντας να γράφει και να καταγράφει ιστορία. 
Τα τελευταία χρόνια η Achaia Clauss καταγράφει εντυπωσιακούς αριθμούς επισκεπτών από την Ελλάδα και κυρίως από το εξωτερικό. Κάθε χρόνο περισσότερα από 100.000 άτομα επισκέπτονται το επιβλητικό Οινόκαστρο, στο πλαίσιο κάποιας εκδρομής ή απλά για μια επίσκεψη στα διάσημα κελάρια της, τα οποία είναι φορτωμένα με παλαιωμένη μαυροδάφνη και πολλή ιστορία.
Άλλωστε η διάσημη οινοποιία φημίζεται για την φιλοξενία της. Είχε πάντα τον χώρο ανοικτό σε κάθε επισκέπτη και ειδικά για στην κοινωνία της Πάτρας, από την εποχή του ιδρυτή της του Βαυαρού Γουσταύου Κλάους, μέχρι σήμερα. Βασικός στόχος των ανθρώπων που διοικούν σήμερα  το οινοποιείο, δεν είναι μόνο η αξιοποίηση των ιστορικών εγκαταστάσεων του οινόκαστρου, του μουσείου μαυροδάφνης και οίνου, του πολύτιμου αρχειακού υλικού που είναι μοναδικό για τα δεδομένα της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και η διατήρηση - συνέχιση της ανάπτυξης, της μοναδικής οινικής κουλτούρας που έχει κληρονομήσει.
Το σύγχρονο Οινοποιείο της Achaia Clauss βρίσκεται στην περιοχή του Ερυμάνθου κοντά στους αμπελώνες της και εκπληρώνει τις απαιτήσεις της εγχώριας αλλά και της διεθνούς αγοράς, αφού ο εξαγωγικός της προσανατολισμός είναι ο κύριος στόχος της.
Στις παλαιές εγκαταστάσεις της, συνεχίζεται η αξιοποίηση του αμπελώνα της με παραδοσιακό τρόπο των οινοποιήσεων, έτσι ώστε να συντηρείται και να συνεχίζεται ο ανεκτίμητος οινικός πλούτος των κελαριών της. Παράλληλα λειτουργεί το Μουσείο Οίνου, στο οποίο αναδεικνύεται η πολύτιμη ιστορική κληρονομιά της αλλά και η συμβολή της στα κοινωνικά δρώμενα στην περιοχή μας.
Όταν αναφερόμαστε σε αυτή την κληρονομιά, όπως διαβάζουμε στο ‘‘Πανελλήνιον Λεύκωμα της Εθνικής Εκατονταετηρίδος 1821-1921, τόμος Β’, Βιομηχανία- Εμπόριον- Βιοτεχνία, Αθήνα 1923 ’’: “Νοτιοανατολικώς των Πατρών, εις ωραίαν ρομαντικήν τοποθεσίαν κείνται τα εργοστάσια της οινοποιητικής εταιρείας ΑΧΑΙΑ. Άνωθεν του ποταμού Γλαύκου, μεγαλοπρεπής και επιβλητική επί γηλόφων, εκτείνεται εν είδει βυζαντινού μοναστηρίου με πύργους και επάλξεις και με την εκκλησίαν εν τω μέσω, η έπαυλις και τα εργοστάσια της εταιρείας. Η πλουσία χλωρίς θέλγει και αναπαύει το βλέμμα του παρατηρητού ενώ αι ποικίλαι αναδιπλώσεις των όπισθεν βουνών πλαισιούσι χαριέστατα την κυψέλην αυτήν της ελληνικής Βιομηχανίας, η οποία παράγει τους θαυμασίους οίνους και την μοναδικήν εις το είδος της Μαυροδάφνην.’’  
Στην Achaia Clauss, συνεχίζεται η καλλιέργεια των αμπελώνων της με τους παραδοσιακούς τρόπους, το άλογο, το άροτρο με στόχο την ανάδειξη και διατήρηση του αρχικού τρόπου παραγωγής γλυκών κρασιών, με τη χρήση λιαστών σταφυλιών που απλώνονται κάθε Αύγουστο στον ήλιο και δέχονται την ευεργετική του επίδραση.
Συνεχίζουν να πατάνε σταφύλια και να παράγουν τέχνη κι ακόμα, να παλαιώνουν Μαυροδάφνη και να κληροδοτούν στους επίγονους της τον σεβασμό στην Ιστορία, αφού και φέτος θα δρομολογηθεί η διαδικασία παλαίωσης της εσοδείας του 2018 με την προοπτική της εκατονταετούς παλαίωσης των αποθεμάτων που θα ανοιχτούν εκατό χρόνια μετά, το 2118!
Όλα αυτά μπορεί να τα απολαύουν οι οινόφιλοι, οι γευσιγνώστες και όσοι επιθυμούν να μυηθούν στα μυστικά του κρασιού, μέσα από τις γευστικές δοκιμές που διοργανώνονται στο οινοποιείο από τους οινολόγους της για όσους το επιθυμούν.
Τα ίδια τα προϊόντα της, το καθένα ξεχωριστά, είναι έργα τέχνης, τα οποία καθημερινά επαληθεύουν το πιστεύω του αείμνηστου Κωνσταντίνου Αλέκου Αντωνόπουλου, «οι οινοποιοί είναι οι τελευταίοι των ρομαντικών». Στα πετρόχτιστα κελάρια της η Αρχιτεκτονική, η Βαρελοποιία, η Ξυλογλυπτική,  η Ζωγραφική, η Μουσική και η Ποίηση είναι Τέχνες πανταχού παρούσες.
Τα αντίγραφα της εξερχόμενης αλληλογραφίας του Clauss, χειρόγραφης, με σινική μελάνη και πένα, οι  συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησιών, σε τοπικούς συμβολαιογράφους  και - κυρίως- τα επίσης χειρόγραφα λογιστικά βιβλία, στα οποία έχει καταγραφεί όλο το οικονομικό και κοινωνικό status τόσο του οινοποιείου, όσο και της Πάτρας, τα χειροποίητα και από ντόπιους βαρελοποιούς - ξυλογλύπτες βαρέλια της είναι μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνια στέκονται στα κελάρια ακοίμητοι «Φρουροί της Αχαΐας», είναι αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της αμφίδρομης σχέσης.
Από το ιστορικό αρχείο της ACHAIA CLAUSS ανακύπτει η αδιάλειπτη και αδιάρρηκτη σχέση με την πόλη της Πάτρας. Έχει προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πόλη και όχι μόνο σαν παραγωγική μονάδα, σε ένα τοπίο αποβιομηχάνισης προσφέροντας εργασία σε δεκάδες οικογένειες και μεταμορφώνοντας την παραγωγή τους σε εμφιαλωμένα έργα τέχνης τα οποία ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Επίσης ως οινοτουριστικός προορισμός συντελεί στην προβολή της περιοχής των Πατρών κατά τρόπο απολύτως επιτυχή στον τουριστικό και επιχειρηματικό τομέα, υποδεχόμενη και φιλοξενούσα στα πετρόχτιστα κελάρια της όλους τους επισκέπτες.
Η Achaia Clauss είναι κόσμημα των Πατρών, για το οποίο η πόλη υπερηφανεύεται, είναι ένα από τα λίγα μνημειακά δημιουργήματα που αν δεν το δει κάποιος, δεν είδε την Πάτρα σε όλο της το μεγαλείο.
Το οινοποιείο με τις ποικίλες πολιτιστικές και επιστημονικές συνήθως διεθνείς εκδηλώσεις που φιλοξενεί ή διοργανώνει κατά καιρούς στο οινόκαστρο του φιλοξενεί κάθε εθνικότητος επισκέπτες που σχηματίζουν σαφή γνώμη των σημερινών δεδομένων και επιτευγμάτων της ελληνικής οινοποιίας και μάλιστα στα πλαίσια της μακραίωνης παράδοσης του ελληνικού οίνου και της πατροπαράδοτης ελληνικής φιλοξενίας.
ΒΡΑΒΕΙΑ- ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ
1878. Medaille d or . Exrosition Universelle de Paris. 21/10/1878
1889. Medaille d or.  Exposition Universelle de Paris
1895.  Diplome et medaille d argent. Exposition de Bordeaux
1900. Grand Prix. Exposition Universelle de Paris
1901.  Diplom zur goldene medaille. Allgemeine Austellung Karlsband
1907. Diplome de Grand Prix. Exposition International de Bordeaux
A’ Βραβείο Εξαγωγών 1983. Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Otto Von Bismarck, 1886
Helmut Von Moltke, 1890
Dr Franz Liszt. 1882
Andre Roussin.1974
Jimmy Carter. 1991
Dr Carl Orff. 1967
Margot Fontain Arias
Αστροναύτες του Apollo 13
Αστροναύτες του Gemini 5
Alexei Leonof.
Bασιλικό ζεύγος Παύλου και Φρειδερίκης
Κωνσταντίνος Καραμανλής Πρόεδρος Δημοκρατίας
Κωνσταντίνος Αλεξ. Καραμανλής
Ανδρέας Παπανδρέου
Κύπρου Μακάριος
Παναγιώτης Κανελλόπουλος
Οδυσσέας Ελύτης
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Αυτοκράτειρα Elisabeth της Αυστροουγγαρίας
Βασιλιάς Γεώργιος Α’ βασίλισσα Όλγα, διάδοχος Κωνσταντίνος
Βασιλιάς Γεώργιος Β’
Βασιλιάς Παύλος
Παναγιώτης Κανελλόπουλος
Βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας Λουίζα και Γουσταύος Αδόλφος
Πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό
Χρυσή Ολυμπιονίκης Γυμναστικής Νάντια Κομανέτσι
Χανς  Ερενστρώλε
Τίτος Πατρίκιος
Κώστας Τσόκλης
Δημήτρης Μυταράς
Δημήτρης Μαρωνίτης
Κωστής Στεφανόπουλος
Σαν τελικό συμπέρασμα επισημαίνουμε ότι το οινοποιείο της Achaia Clauss ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Πάτρα, γιατί ο δημιουργός του Gustav Clauss είχε μια εξωστρέφεια, μια κοινωνικότητα, έναν κοσμοπολιτισμό τον οποίο μετέφερε εδώ σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, έχοντας πάντα ανοικτές τις πόρτες του οινοποιείου για τον κόσμο και αυτό είναι που συνεχίζει και η σημερινή διοίκηση πιστεύοντας ότι αυτός ο χώρος δημιουργήθηκε και ανήκει στην ιστορία της πόλης.
Ναυτεμπορική

4 σχόλια:

  1. Έχω την εντύπωση πως το οινοποιό βρίσκεται στις παρυφές του ορούς Παναχαϊκό, ίσως έχει μπερδευτεί με την έδρα της εταιρείας που γράφει Πετρωτό...παρόλα αυτά η εταιρεία δείχνει το δρόμο αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε επιχειρηματικά!Αυτός δεν είναι άλλος από την επιχειρηματική ηρεμία τον σχεδιασμό για το μέλλον και την υπομονή να πετύχουμε τον στόχο!Όταν αυτά συνδυάζονται και με την επιτυχημένη υποστήριξη των κρατούνων υπάρχει πρόοδος! Να θυμηθούμε πως κανένας δεν αντιστάθηκε στην Ελλάδα της ΕΟΚ πρίν το 2000 όταν κυρίως οι Γάλλοι έδιναΝν μέσω της ΕΝΩΣΗς ΦΥΣΙΚΆ ΠΡΙΜΟΔΌΤΗΣΗ ...άκουσον, άκουσον, πριμοδότηση για να κόψουμε τα αμπέλια μας!Εμείς φυσικά οι έξυπνοι τα παίρναμε *750 χιλ δραχμές νομίζω το στρέμμα. Τώρα ας ξαναβάλουμε αν μπορούμε που έχει κλειδώσει το αμπελουργικό μητρώο! Οι οικογενειοκρατίες μεταφέροντας από γενιά σε γενιά κράτησαν εθνικά προιόντα ζωντανά!Αυτό πρέπει να το κάνει το κράτος!Την μόνιμη υποστήριξη των εθνικών προιόντων όπως το κρασί, το λάδι, η αλιεία, ο ζωικός πλούτος, η μελισσοκομία, κ.λ.π.Αυτά είναι ένα μέρος που έφεραν σε λήθη την χώρα και τώρα μιλάμε να καταργήσουμε το πλαστικό καλαμάκι!Εμείς πιτσιρίκια φτιάχναμε καλαμάκι από το στέλεχος του σταριού...θα μου πεις αυτό είναι;'οχι αλλά μαζί με το καλαμάκι χάθηκε ένας ολόκληρος τρόπος πολιτισμού, αυτό εννοώ ή μάλλον αποτελειώθηκε...ας ξαναρχίσουμε πάλι από την αρχή, άλλωστε όπως λέει ο Κ.Π.Καβάφης ας είναι μακρύ το ταξίδι για την Ιθάκη!Ως Έλληνες πάντα δίναμε σημασία στο ταξίδι κι όχι στον προορισμό!Ας παραμείνουμε στο ταξίδι θέλοντας και μη κι ας μάθουμε απ αυτό να κάνουμε την ζωήμας δημιουργικότερη και σοφότερη από δράσεις όπως της Achaia Claouss..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασα να πω πως ο πρώην πρωθυπουργός λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω στο ακρωτήριο Κατακολο συγκεκριμένα στην περιοχή Κορακοχώρι έχει φυτέψει πάνω από 100 στρέμματα αμπέλι σε κτήμα του που διαχειρίζεται η παλιά οινοποιητική εταιρεία του Κτήματος Μερκούρη!Παρεμπιπτόντως δοκιμάστε το κρασί *φολόη/ λευκό,το ομόνυμο Κτήμα Μερκούρη σε κόκκινο, εκπληκτικό όπως και τον Αυγουστιάτη /κόκκινο του Κτήματος Μπριντζίκη, *φίλοι μου και οι δύό εκ των υπευθύνων.Ο πρώην πρωθυπουργός επένδυσε σε γη, αμπέλια, και ελιές...ως παλιός υπουργός Ανάπτυξης, Εμπορίου, και αγροτικής πολιτικής αυτό έκανε!Θα μου πείτε να του σούρουμε τα εξ αμάξης για άλλα θέματα, κι εγώ μαζί σας, εγώ μιλώ για το σκεπτικό, δείτε επίσης και την οικογένεια Αβέρωφ...επίσης ας δούμε τους δρόμους του μεταξιού, του λαδιού, του αλατιού, της ζάχαρης κ.α προϊόντων πρώτης ανάγκης στον άνθρωπο!Ας τα δούμε κι ας πάμε μετά να ανοίξουμε μαζί οοοοοοοοοολοι καφετέριες!Μα όλοι, αν πεις σε Έλληνα τι είναι το τσιποκάλαμο, η αντράκλα, το βλίτο, τα ψύλιθρα, οι αξιφάρες, και το βάτο θα σε κοιτάνε σαν εξωγήινο!Θα σου λένε σε άπταιστα ελληνικά ...any way...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορει να σου πουν και ..γκοου αγουεη....παντα στην ....καλυτερη γλωσσα της ....Γης....(του πυρος...)....Αυτη μιλουσαν και στην ..Ατλαντιδα....μεχρι που τους κοπηκε η λαλια...για παντα...κι εμεινε το νερο να ...μιλα ...το κυμμα.
      ..Η ιστορια εχει πλακα...διοτι κανει που και που ..πιρουετες.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.