30/7/18

Ο Ερντογάν θέλει Τετραμερή Σύνοδο με Ρωσία, Γαλλία και Γερμανία - Φοβάται ότι οι ΗΠΑ ιδρύουν κουρδικό κράτος

  • (Φωτ.: EPA / Toms Kalnins )
Στην Κωνσταντινούπολη καλεί στις 7 Σεπτεμβρίου τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μία Σύνοδο κατά την οποία θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου στη Συρία. Σύμφωνα με την εφημερίδα  Hürriyet, πρόκειται για πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος αρκέστηκε να πει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νότια Αφρική ότι θα συζητηθεί «τι μπορούμε να κάνουμε μαζί στην περιοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλησε να αποκαλύψει περισσότερα για την ατζέντα της Συνόδου,  πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει το διάλογο με τη Μόσχα και μετά τη συνάντηση των «4».
Την περασμένη Πέμπτη, άλλωστε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου των αναδυόμενων οικονομικά χωρών (των λεγόμενων BRICS) που έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Μέχρι στιγμής η διαρροή από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο για τη Σύνοδο δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τη Ρωσία, ούτε από τη Γαλλία, ούτε από τη Γερμανία.
Στο δημοσίευμά της η  Hürriyet σημειώνει ότι ο πόλεμος στη Συρία αναμένεται να είναι το κυρίαρχο ζήτημα, καθώς η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν, παρά τις διαφορές τους, συνεχίζουν τη λεγόμενη διαδικασία της Αστάνας η οποία πέρσι είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ζωών αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι επίκειται συνάντηση στην Τεχεράνη με τον Χασάν Ροχανί και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, και πάλι χωρίς να διευκρινίσει το πότε. Εξάλλου, σήμερα και αύριο στο Σότσι θα διεξαχθούν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.