18/7/18

Συναγερμός - «Τέλος Ιουλίου η γεώτρηση του "Πορθητή" στην Αν. Μεσόγειο»

Οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να ξεκινήσουν τέλος του μήνα, δήλωσε ανώνυμη, «καλά ενημερωμένη» πηγή στο Νatural Gas World, σε άρθρο που υπογράφει ο Ilham Shaban με τίτλο «Η ΤΡΑΟ σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η διερευνητική γεώτρηση θα γίνει σε βάθος 6000 μέτρων, σε θαλάσσια περιοχή της Τουρκίας η οποία δεν είναι αμφισβητούμενη από τα γειτονικά κράτη (πχ. Κυπριακή Δημοκρατία).
Ο φορέας εκμετάλλευσης της περιοχής γεώτρησης, όπως αναφέρεται, ανήκει εξολοκλήρου σε ανώνυμη θυγατρική εταιρεία της κρατικής ΤPAO, της TPIC (Τurkish Petroleum International Company).
Η Caspian Drilling Company (CDC),  συνεχίζει το δημοσίευμα, η οποία κατέχει το 92% της κρατικής Socar του Αζερμπαϊτζάν και το 8% από άλλους, θα είναι ο εργολάβος γεωτρήσεων.  Η CDC έχει εμπειρία γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας διενεργήσει γεώτρηση σε βάθος 5.800 μέτρων στο θαλάσσιο τεμάχιο Shemen του Ισραήλ, το οποίο κόστισε 80 εκατ. δολάρια το 2012, αλλά δεν βρήκε αποθέματα υδρογονανθράκων.
Η CDC έκανε επίσης γεωτρήσεις σε θαλάσσια τεμάχια των Αζέρων Κιράγκ-Γκουνέσλι, καθώς και στο τεράστιο Shah Deniz στην Κασπία Θάλασσα, και στις δύο περιπτώσεις με την BP ως χειριστή. Η ανώνυμη πηγή δήλωσε, επίσης, στο NGW ότι τα κοιτάσματα «στον τομέα της Τουρκικής Μεσογείου» θα στοχεύουν στο φυσικό αέριο.
Η γεώτρηση θα γίνει, όπως σημειώνεται, στα τέλη Ιουλίου από το γεωτρύπανο Fatih, το όνομα του οποίου προέρχεται από τον Μωάμεθ τον Πορθητή (Fatih Sultan Mehmet), που άλωσε την Κωνσταντινούπολη το 1453.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τουρκία αναμένεται να παραλάβει το δεύτερο ερευνητικό σκάφος που θα προσθέσει στο ενεργητικό της, προκειμένου να φέρνει εις πέρας από εδώ και στο εξής, κάθε χρόνο, δύο αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα και δύο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Aksam, ο νέος Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez είναι έτοιμος να προβάλει ένα «ανανεωμένο» επιθετικό δόγμα στον τομέα της Ενέργειας. Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ολοκλήρωση των «βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων» της τουρκικής ενεργειακής πολιτικής, όπως έχουν οριστεί από το «Εθνικό Έγγραφο για την Ενέργεια και τη Μεταλλευτική Πολιτική», θα τηρηθούν ως έχουν, σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα. «Στη νέα εποχή» αναμένεται να δοθεί έμφαση σε μία «επιθετική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο», με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.