23/7/18

Η τουρκοκυπριακή ηγεσία, ο Ερντογάν και τα μηνύματα μη λύσης

ΔΥΟ αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος, σχολιάζοντας την άφιξη της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, προετοίμασαν διά τοποθετήσεών τους το έδαφος για το τι θα θέσουν ενώπιον της αξιωματούχου του Διεθνούς Οργανισμού. Ο ψευδοπρωθυπουργός και ηγέτης του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, και ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών, Κουντρέτ Οζερσάι, διεμήνυσαν πως θα πρέπει να αποδοθούν πρώτα ευθύνες για την αποτυχία των προσπαθειών στις διαπραγματεύσεις. Αμφότεροι εξηγούν και τη δική τους εκδοχή, που είναι πως η λύση στο Κυπριακό δεν επιτυγχάνεται επειδή, όπως ισχυρίζονται οι Ελληνοκύπριοι, δεν θέλουν να διαμοιραστούν την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε πως «οι  Ε/κ θέλουν να συνεχίσει το στάτους κβο ως έχει, κατηγορώντας την τ/κ πλευρά συνεχώς και παίζοντας με τον χρόνο κι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το δει ο ΟΗΕ».
Ο Κουντρέτ Οζερσάι από την πλευρά του, μιλώντας στο ινστιτούτο Chatham House του Λονδίνου, είπε πως δυο γεγονότα έχουν συντείνει στο να απομακρυνθούν από τον διαμοιρασμό αυτό οι Ε/κ, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και οι έρευνες για φυσικό αέριο, χωρίς τη συγκατάθεση των Τ/κ και χωρίς να αντιδράσει η Διεθνής Κοινότητα.
ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ αν και προέρχονται από δυο διαφορετικά πολιτικά κόμματα εκφράζουν κοινή προσέγγιση ως προς το Κυπριακό. Προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι δεν φταίει η Τουρκία για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό αλλά οι Ελληνοκύπριοι. Επαναλαμβανόμενη τοποθέτηση που συνιστά συγκάλυψη της τουρκικής στάσης και συμπεριφοράς στο Κυπριακό. Ερχιουμάν και Οζερσάι εξαρτώνται ως ψευδοκυβέρνηση πλήρως από την Τουρκία, όπως και το υπόλοιπο, σχεδόν, πολιτικό προσωπικό στα κατεχόμενα. Γι’ αυτό και εκφράζουν ταυτόσημες απόψεις και προσεγγίσεις. Μπορούν να κάνουν και διαφορετικά; Όχι βέβαια.
ΕΙΝΑΙ, ωστόσο, σαφές πως με αυτές τις προσεγγίσεις δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό. Πώς είναι δυνατό να προτάσσεται η απόδοση ευθυνών σε μια νέα προσπάθεια; Σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για να βρεθούν τρόποι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις;
Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ των δυο Τουρκοκύπριων πολιτικών δείχνει και τις διαθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν ενόψει των νέων κινήσεων στο Κυπριακό. Επιβεβαιώνεται διά των εγκαθέτων της Άγκυρας ότι δεν αποτελεί για τον Ερντογάν προτεραιότητα το Κυπριακό. Αυτό προφανώς και θα το αντιληφθεί και η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών κατά τις επαφές της στα κατεχόμενα και αργότερα στην Άγκυρα.
ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα διαχρονικά είχε μια άλλη προσέγγιση στο Κυπριακό. Υποτίθεται ότι είχε διαφορετική στάση, γιατί διαχρονικά επιβεβαιώνεται πως πάντα ακολουθούσε τις οδηγίες της Τουρκίας. Ακόμη και όταν βρισκόταν εκτός ψευδοκυβέρνησης, στη λεγόμενη αντιπολίτευση, επί της ουσίας ταυτιζόταν με τη γραμμή από την Άγκυρα.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως η λύση εξαρτάται από τη στάση και την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας. Η λύση εξαρτάται από το προφανές, εάν δηλαδή, θα αποχωρήσει πλήρως η Τουρκία από την Κύπρο. Είναι πρόδηλο, όμως, για να αποχωρήσει η Τουρκία, πολιτικά και στρατιωτικά, θα πρέπει να το θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι. Και το ερώτημα που τίθεται και πρέπει να απαντηθεί είναι εάν θέλουν την Τουρκία εσαεί στην Κύπρο και οι ίδιοι να βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή ή εάν επιδιώκουν μια ελεύθερη πατρίδα, όπου θα ζουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους και Μαρωνίτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.