27/7/18

Δυσφορία στο τουρκικό ΥΠΕΞ: Το ψήφισμα του ΟΗΕ προδικάζει το αποτέλεσμα επαφών Λουτ

Οι διατυπώσεις στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προδικάζουν το αποτέλεσμα των επαφών της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες απόψεις δεν συμβάλουν στη διευθέτηση του Κυπριακού. Επισημαίνει ακόμη ότι η Άγκυρα έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη πως ο διορισμός της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΟΗΕ δεν σημαίνει νέα έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. 
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “υιοθετήθηκε στις 26 Ιουλίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για την ανανέωση θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην (UNFICYP) για άλλους 6 μήνες”. “Δυστυχώς, οι διατυπώσεις με τις οποίες προδικάζεται ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί στο μέλλον για το Κυπριακό διατηρήθηκαν και σε αυτό το ψήφισμα, όπως και στα 2 προηγούμενα ψηφίσματα για την UNFICYP, το υπ’ αριθμόν 2369 ψήφισμα με ημερ. 27 Ιουλίου 2017 και το ψήφισμα 2398 με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου 2018”, αναφέρεται.
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ “για την Τουρκία δεν έχουν κανένα νόημα αυτές οι διατυπώσεις που περιέχονται στο πρόσφατο ψήφισμα της 26ης Ιουλίου για την παράταση της θητείας της UNFICYP, και οι οποίες προδικάζουν το αποτέλεσμα των επαφών της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. και το πιθανό μελλοντικό σχήμα των διαπραγματεύσεων. Αυτές οι απόψεις δεν συμβάλλουν με κανένα τρόπο στη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι “μετά το πέρας της Διάσκεψης για το Κυπριακό στις 7 Ιουλίου 2017 χωρίς αποτέλεσμα και το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το κλείσιμο της Διάσκεψης χωρίς να υπάρξει συμφωνία και κάλεσε τα μέρη, ειδικά τους δύο ηγέτες στο νησί, να μελετήσουν σοβαρά το αποτέλεσμα και τις ενδεχόμενες κινήσεις για να προχωρήσει η διαδικασία. Η Τουρκία εδώ κι ένα χρόνο εξετάζει με ευρεία προοπτική και από κοινού με την τ/κ πλευρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα”. 

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ προστίθεται ότι: “Με αφορμή αυτό, όταν δώσαμε την έγκρισή μας για τον διορισμό (της νέας ειδικής αντιπροσώπου) από τον ΓΓ του ΟΗΕ για επαφές με τις δύο πλευρές και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις για διερεύνηση του εδάφους στη διαδικασία της αξιολόγησης, η Τουρκία κατέθεσε την άποψή της στα ΗΕ ότι αυτός ο προσωρινός διορισμός δεν  συνεπάγεται νέα έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες τελείωσαν το 2017. Και αυτή η άποψη καταγράφηκε από τα ΗΕ”.

“Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί να είναι επιτυχής στο επερχόμενο μέλλον, μόνο αν βασίζεται στις σύγχρονες πραγματικότητες στο νησί και στην εμπειρία που αποκτήθηκε από τις διαπραγματεύσεις εδώ και μισό αιώνα ή αν σκοπεύουν σε κατάλληλες προσδοκίες και αποτελέσματα”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.