29/7/18

Έχουμε καταχωρηθεί στη συνείδηση του κόσμου ως μια χώρα-γελωτοποιός


Όσοι έχουν χάσει (ή δεν είχαν ποτέ) την αίσθηση του γελοίου είναι αδύνατον να αντιληφθούν πότε η συμπεριφορά τους αποκτάει χαρακτηριστικά γραφικότητας. Δεν τα αναγνωρίζουν ούτε στη συμπεριφορά των άλλων. Ίσως η σχετική ικανότητα δεν έχει εκλείψει εντελώς, αλλά ένα λάθος (στο DNA; στο ψυχικό υπόστρωμα;) αποκωδικοποιεί την πληροφορία που παίρνει με λάθος τρόπο. Το γελοίο προσλαμβάνεται ως πρωτοπορία, αντικομφορμισμός, ριζοσπαστικότητα, αυθεντικότητα, υπέρβαση των κανόνων, επαναστατικότητα, και πολλά ηχηρά παρόμοια.
Μάλιστα, υποδηλώνοντας μια υποδόρια συγγένεια, οι γραφικοί έχουν την τάση να έλκονται από άλλους γραφικούς. Μάλλον διότι αισθάνονται ασφάλεια σε ένα περιβάλλον όπου η κατάργηση κάθε πλαισίου αναφοράς τούς χαλαρώνει και τους παρακινεί. Βέβαια ο ορισμός της γελοιότητας είναι ανέφικτος. Δεν υπάρχει αντικειμενικό «γελοιόμετρο» κι ούτε οι ανθρώπινες ομάδες έχουν έναν κοινό παρονομαστή στη συμπεριφορά τους. Δεν είναι ούτε καν θέμα IQ. H γελοιότητα δεν εδράζεται πάντα σε υπόστρωμα μειωμένης νοημoσύνης. Μπορεί σε άλλες εκδηλώσεις του ο γελοίος να παρουσιάζει αξιοσημείωτη οξύνοια. Όμως, σε όλες τις περιπτώσεις, λείπει ο εσωτερικός μικροεπεξεργαστής, εκείνος που ανά πάσα στιγμή προσδιορίζει την αλληλεπίδρασή σου με το περιβάλλον, το «μέχρι πού σε παίρνει» και σε βοηθάει να χειρίζεσαι παραγωγικά το παιχνίδι της κοινωνικής αποδοχής και να αποτιμάς τη σχέση κόστους / αποτελέσματος που έχει κάθε ενέργειά σου. Αυτή η έλλειψη άλλοτε οφείλεται σε ατροφικό πολιτισμικό υπόβαθρο κι άλλοτε σε υπερτροφικό. Το «δώσε θάρρος στο χωριάτη» έχει ως κατοπτρικό του ανάλογο το θάρρος που παίρνει ο αλαζόνας κοσμοπολίτης από μόνος του για να σου ανέβει στο κρεβάτι, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην το φχαριστηθείς.



Για τη συνέχεια AthensVoice

2 σχόλια:

  1. 1.ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ολη η ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ είναι ένα ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΟ.
    2.Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ.Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ,ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ,ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ με την εισβολη ΛΑΘΡΟΣΤΡΑΤΟΥ ΤΖΙΧΑΝΤΙΚΟΥ, ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΙΔΙΟΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΗΣΤΕΥΕΙ.
    Οπότε τα περι γελοίων είναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ.ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΝΕΟΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΗ ΕΧΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού μάς κυβερνά δικτατορία, πώς μπορείς εσύ και γράφεις αυτά; Τέτοια καλόβολη δικτατορία δεν έχω ξαναδεί! :)))

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.