12/7/18

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η χειρότερη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
Δημοσιεύουμε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του βετεράνου της (πραγματικής, όχι εξωνημένης) αριστεράς, πρώην υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών, δημοκράτη δημοσιογράφου και πρώην Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας Ελευθεροτυπία Παπαδόπουλου-Τετράδη, για το θέμα των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών.
Να συμπληρώσουμε μόνο στα όσα γράφει τα εξής ιστορικά γεγονότα.
Η Ρωσία υπήρξε το κύριο στήριγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τότε που υπάρχει αυτό το διαρκώς απειλούμενο κράτος και η Μόσχα (συχνά μαζί με το Πεκίνο και το Παρίσι) ήταν που εμπόδισε τις αμερικανο-βρετανικές μεθοδεύσεις εναντίον του. Μόνο οι σοσιαλιστικές χώρες υποστήριξαν τον αγώνα μας, έγραψε ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος των Ελλήνων της Κύπρου, στα Απομνημονεύματά του.
Ο σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσώφ απέτρεψε με την παρέμβασή του την προετοιμαζόμενη, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1964.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέτρεψαν τον λαοπρόβλητο Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου με την Αποστασία του 1965-67, για να μπορέσουν να επιβάλουν το 1967 τη Χούντα των Συνταγματαρχών και να “λύσουν” το κυπριακό με την τουρκική εισβολή του 1974. ‘Οπως είπε στην φράση του που έμεινε ιστορική ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Λύντον Τζόνσον προς τον ‘Ελληνα Πρωθυπουργό, το 1964
“Σου γαμώ τη Βουλή, σου γαμώ το Σύνταγμα”.
Τόπε και τόκανε
Η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που δέχτηκε να εξοπλίσει την Κυπριακή Δημοκρατία όταν της το ζήτησε, και επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και μετά την εισβολή του 1974. Της παρείχε αντιαεροπορικό εξοπλισμό και θωρακισμένα που οι Ηνωμένες Πολιτείες, οργανωτής και αρχιτέκτων της τουρκικής εισβολής του 1974, όχι μόνο αρνήθηκαν να της δώσουν, αλλά και έφτασαν στο σημείο να επιβάλλουν εμπράγκο όπλων στο θύμα της εισβολής που οι ίδιοι οργάνωσαν. Ακόμα και σήμερα, οι ΗΠΑ διατηρούν εμπάγκο όπλων κατά της Κύπρου, που κατοικείται κατά 82% από ‘Ελληνες, κράτους που οι ίδιες επιχείρησαν και παρολίγον να καταστρέψουν.
Γι’ αυτό και για πολλά άλλα, ακόμα και οι πιο φιλοαμερικανοί, πιο φιλοδυτικοί πολιτικοί της Ελλάδας, πρόσεχαν πάρα πολύ πως χειρίζονται τα θέματα των ελληνορωσικών σχέσεων.
Καταλάβαιναν το πιο στοιχειώδες, το πιο βασικό που πρέπει να καταλαβαίνει όποιος κυβερνάει την Ελλάδα. ‘Οτι αυτό το κράτος δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς παράπλευρες σχέσεις και αντιστηρίγματα. Γιατί η κύρια εξωτερική απειλή που αντιμετωπίζει στην πραγματικότητα, πιο σημαντική και από αυτήν, την πολύ σημαντική κατά τα άλλα που είναι η τουρκική, είναι η απειλή από τους υποτιθέμενους φίλους και συμμάχους. ‘Οχι τώρα, από τον καιρό της πρώτης ‘Αλωσης της Πόλης από τους Σταυροφόρους, από τον καιρό που σκότωναν τον Ρε στην Κύπρο, η Δύση ήταν μεγάλος δάσκαλος και ο ακόμα πιο φοβερός εχθρός των Ελλήνων.
Το καταλαβαίνουν αυτό απολύτως και οι εχθροί της Ελλάδας. Γι’ αυτό και είναι πρώτης προτεραιότητας μέλημά τους, και των υπηρεσιών τους, και των πάμπολλων ανθρώπων τους στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος, στην οικονομική ολιγαρχια, στα μέσα, πάντα, διαχρονικά, και πολύ περισσότερο τώρα, η συστηματική καταστροφή των ελληνορωσικών σχέσεων (όπως και των ελληνοσερβικών, των ελληνοιρανικών σχέσεων και λοιπών “παράπλευρων”, εναλλακτικών σχέσεων).
Η χώρα μας σήμερα δεν φαίνεται να έχει βαθμό ανεξαρτησίας υπέρτερο από αυτόν που είχε και επί Δημητρίου Ιωαννίδη. Και δεν πρόκειται να της βγει σε καλό.
Υπήρχε, μιας φάνηκε, και μια δόση θλίψης στην παρατήρηση που έκανε ένας Ρώσος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην απόφαση της Αθήνας για τις απελάσεις.
Ψάξτε είπε, τους εχθρούς και τις απειλές σας, στο ίδιο το τραπέζι που κάθεστε, όχι σε μας. Εννοώντας το τραπέζι της Ατλαντικής Συμμαχίας, που, όντως, ποτέ δεν υπήρξε συμμαχία δεν έχει υπάρξει για μας τους ‘Ελληνες.
Θυμάται πια κανείς σε αυτή τη χώρα που σφαδάζει, έτοιμη να παραδώσει το πνεύμα, τον Εμφύλιο, τη Δικτατορία, το πογκρόμ των Ελλήνων στην Πόλη, το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, την τουρκική εισβολή (υπό καθοδήγηση Κίσσινγκερ) στην Κύπρο, το σχέδιο Ανάν για τη διάλυση του κυπριακού κράτος, την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Μακεδονίας, τα Μνημόνια και τις Δανειακές, την επίθεση και την αρπαγή των κυπριακών τραπεζών; Η Ρωσία τα έκανε όλα αυτά;
Οι Ελληνες θα χαθούμε χωρίς την Αλήθεια, τη μη Λήθη δηλαδή.
Αυτά για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του βάθους αυτών των εξελίξεων και των τραγικών αποτελεσμάτων που σύντομα φοβούμεθα, θα έχουν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό, είτε ζει στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο, με το γεωπολιτικό μνημόνιο τώρα σε πλήρη εξέλιξη σε όλους τους τομείς, από την Κύπρο στη Μακεδονία, από τον ‘Αραξο στο Αιγαίο, από την Σούδα του Νότου στη Σούδα του Βορρά.
“Φοβούνται πτώση Τσίπρα και βιάζονται οι Αμερικανοί”, γράφει εύστοχα η Εστία της 7.7.18. Αλλά βιάζονται επίσης γιατί χρειάζεται να ελέγξουν πλήρως και πολύ γρήγορα την Ελλάδα και την Κύπρο και τις χρησιμοποιήσουν στους νέους μεγάλους πολέμους που ετοιμάζουν, στη Μέση Ανατολή, αν όχι κι εναντίον της Ρωσίας, αλλά και εναντίον της Τουρκίας, αν δεν τα βρουν τελικά μαζί της. (Αν τα βρουν, θα πληρώσουμε το μάρμαρο με τις παραχωρήσεις ζωτικής κυριαρχίας που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και ήδη αρχίσαμε σε Θράκη, Κύπρο, Αιγαίο. Εξ ου και η σχιζοφρένεια της ελληνικής πολιτικής, που από τη μια ετοιμάζεται να κάνει μείζονες παραχωρήσεις κυριαρχίας, αν το ζητήουν οι προστάτες, από την άλλη, ορισμένοι φορείς της, με ορισμένες ενέργειές τους, καλλιεργούν και το προπολεμικό κλίμα με την ‘Αγκυρα).
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος


Απέλασε τους Ρώσους με εντολή των ΗΠΑ

19 σχόλια:

  1. Και η Ρωσία αναγνώρισε εδώ και πολλά χρόνια τα Σκόπια ως "Μακεδονία". Κοιτάζει τα συμφέροντά της ως μεγάλη δύναμη, όπως και κάθε μεγάλη δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πουλάει όπλα και πυρηνική τεχνολογία στη Τουρκία, και το 1974 απέρριψε τις Ελληνικές προτάσεις περί προστασίας συνόρων με αντιπαροχή έως και τον γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό μας, βοήθησε τα μάλα στην δημιουργία του Μακεδονικού, κλπ,κλπ.
    Έκανε και πολλά, μα πολλά θετικά φυσικά. Γιατί όμως τα έκανε? Απλά γιατί τη συνέφερε και την ίδια. Και θα κάνει και στο μέλλον, όπως θα μας αδειάσει και κάποια στιγμή. Και καλώς ή κακώς, πάντα έτσι γίνεται! Τα δικά της συμφέροντα θα προασπίσει πρωτίστως και όποιος δεν το καταλαβαίνει είτε έχει σκοπιμότητα και εκφράζει / υπηρετεί συμφέροντα, είτε κινείται μεταξύ των σφαιρών της αφέλειας, της ανοησίας, της ιδεοληψίας ή και της γραφικότητας... Από το 1770 δε, κατεβαίνουν να μας σώσουν!!!
    Τα πράγματα τελικώς είναι απλά:
    Κανείς δεν μπορεί να σε καβαλήσει, αν δεν είσαι σκυμμένος - Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ
    Όσο περισσότερο βασίζεσαι σε δυνάμεις έξω από σένα, τόσο περισσότερο εξουσιάζεσαι από αυτές - Χάρολντ Σέρμαν
    Και για να κλείσω, ο μεγάλος μας Κώστας Βάρναλης έγραφε:
    "Όταν πεθαίνει βασιλιάς, μη χαίρεσαι λαουτζίκο
    Μη λες πως θάν’ καλύτερος ο νυν από τον τέως
    Πως θάναι το λυκόπουλο καλύτερο απ’ τον λύκο
    Τότε μονάχα να χαρείς: αν θάναι ο τελευταίος"
    Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Έκανε και πολλά, μα πολλά θετικά φυσικά. Γιατί όμως τα έκανε? Απλά γιατί τη συνέφερε και την ίδια<

      Ξέρεις εσύ κανέναν, πλην Ελλάδος, που να ενεργεί εναντίον των συμφερόντων του, ή να κάνει ο,τιδήποτε, αν πρώτα δεν εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα; Σού είπε κανείς ότι η Ρωσσία είναι ... φιλανθρωπικό ίδρυμα;

      Διαγραφή
    2. Κάτι δεν καταλαβαίνω? Νομίζω ότι συμφωνούμε απόλυτα!!! Αυτό ακριβώς λέω και εγώ!!! Ότι δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα, αλλά κράτος!!!
      Εν τω μεταξύ, όντως δεν ξέρω κανέναν που να ενεργεί ενάντια στα συμφέροντά του, αλλά ξέρω πολλούς (σχεδόν όλους) που για άλλα δεσμεύονται και τα αντίθετα πράττουν, άλλα ευαγγελίζονται και άλλα εφαρμόζουν, ενώ τη λογική των δύο μέτρων και σταθμών την έχουν καθημερινότητα και δυστυχώς πολλοί εξακολουθούν και τους πιστεύουν (λέγε με σωτηρία από το ξανθό γένος, οι φίλοι μας οι Σέρβοι, οι Γάλλοι, πρόσφατα και οι Κινέζοι και πάει λέγοντας). Ούτε η Ελλάδα (οι κυβερνήσεις της εννοείται πάντα) ενεργεί εναντίον του συμφέροντός της. Η μόνη λεπτομέρεια που κάνει όμως την τεράστια διαφορά είναι ότι οι κυβερνήσεις μας (τις οποίες βέβαια μετά το 1974 εκλέγουμε δημοκρατικά ανελλιπώς εμείς οι πολίτες και όχι οι εξωγήινοι), το εθνικό ή το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών σπάνια το ταυτίζουν με το "στενό" συμφέρον που έχουν οι ίδιες...

      Διαγραφή
    3. Τότε γιατί κάνεις το ερώτημα; Ισχυρίστηκε ποτέ κανείς ότι δεν ενεργεί με γνώμονα τα συμφέροντά της;

      >Ούτε η Ελλάδα (οι κυβερνήσεις της εννοείται πάντα) ενεργεί εναντίον του συμφέροντός της<

      Όπως ... στις Πρέσπες, ας πούμε, ή τα Ίμια, την Δ. Θράκη και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

      Διαγραφή
    4. Μερικές ερωτήσεις:
      1)Γνωρίζεις περί ρητορικού ερωτήματος?
      2)Δεν έχεις ακούσει ποτέ και κανένα που να λέει και να γράφει (ή τουλάχιστον να αφήνει να εννοηθεί) ότι οι Ρώσοι ενεργούν περισσότερο με βάση αρχές και όχι τόσο απροκάλυπτα με το συμφέρον τους? Και για αυτό είναι καλύτεροι άλλων, πιο κυνικών υπερδυνάμεων? (Εγώ διαφωνώ με αυτό, πάντως... Όλοι το συμφέρον τους κοιτάνε πρώτα.)
      3)Διαβάζεις ολόκληρα τα σχόλια ή τα μισά?
      4)Έχει νόημα που σου απαντάω ή έχεις διάθεση αντιπαράθεσης ούτως ή άλλως? Αν ισχύει το δεύτερο, καλή καρδιά και καλό καλοκαίρι πάντως!

      Διαγραφή
    5. Μπαμπυ....δεν μπαινω στην ουσια οσων λετε...αλλα ομολογω ..απ τον τροπο που αναπτυσεις την σκεψη..που εχει μια αρμονια...οτι εισαι εξαιρετικα ευφης.....η σταση στον χωρο πουχεις ειναι πολυ ποιοτικη...μακραν ολων...Να σε χαιρεται η γυναικα σου...

      Διαγραφή
  3. Ἡ Ρωσία, καί ὡς σλαβική χώρα ἀπό ἐθνικό της συμφέρον, καί ὡς ὀρθόδοξη χριστιανική χώρα (εὐτυχῶς πάλι), ἀπό φυσική συμπάθεια πρός τούς ὁμοδούξους της, καί Ἕλληνες στήν Ἑλλάδα καί στήν Κύπρο, καί παντοῦ στήν Μέση Ἀνατολή, ἐνεργεῖ θετικά γιά τά ζωτικά μας συμφέροντα, ὡς Ρωμηῶν-Ἑλλήνων, ὅποτε τήν χρειαζόμαστε - καί ὄχι μόνο ἐπειδή μᾶς χρειάζεται.
    Ὅταν στό ἐσωτερικο της ἐπικρατοῦν ὅμως οἱ πανσλαβιστές, ἔχουμε πρόβλημα.
    Ὅπως πρόβλημα μαζί μας ἔχουν καί ἐκεῖνοι, ὅταν σέ μᾶς ἐπικρατοῦν
    Καμμένοι Τσιπρο-Κοτζιάδες, ἐνδοτικοί ἄνθρωποι, ἀσπόνδυλοι....
    Θά προτιμοῦσαν νομίζω οἱ Ρῶσοι, νά κυβερνοῦν στήν Ἑλλάδα ἰσχυροί καί σοβαροί Ἕλληνες πολιτικοί, μέ συναίσθηση τῶν ἱστορικῶν εὐθυνῶν τους πρός τό γένος τὼν Ἑλλήνων καί τῶν ἄλλων Ρωμηῶν.

    Τό πρόβλημα μέ τίς πολιτικές τῆς σημερινῆς Ρωσίας, δέν εἶναι τά παραμύθια πού λέει τό ΝΑΤΟ, εἶναι ὅτι δέν ἔχει τήν εὑρύτητα ἀντιλήψεως τῶν καλῶν ἐποχῶν τοῦ Βυζαντίου, δηλαδή ὅτι κάθε τμῆμα τῆς Ὀρθοδοξίας, ρωσικό ἤ μή, πρέπει νά ὑπηρετεῖται μέ τήν πολιτική της ἐξ ἴσου, ὅσο χρειάζεται,
    ὄχι σάν νά ὑπηρετεῖ τό μέρος τό ὅλον, ἀλλά σάν νά εἶναι ζωτικό γιά τό ὅλον, τό κάθε μέρος. Ἐκτός καί ἄν θεωροῦν, ὅτι στήν Μικρά Ἀσία ὑπάρχουν ἀκόμη πολλοί χριστιανοί-ἀλλιῶς τούς Ἔς-400 τί τούς δίνει στούς Τούρκους;

    Ἐπιτρέψτε μου καί μία παρατήρηση πού ἀφορᾶ τούς κωδικούς (μη) ἐπικοινωίας Δύσεως-Ἀνατολῆς (-Ρωσίας καί ὄχι μόνον):
    Στήν χθεσινή ἀνακοίνωση τοῦ ΝΑΤΟ στίς Βρυξέλλες, βλέπει κανείς μιά ξύλινη γλῶσσα, μιά φανερή ὑποκρισία, ἕνα στρογγύεμα τῶν λαθῶν, καί ἐγλημάτων ἀκόμα, αλλά μέ μία προϋπόθεση: Νά μήν εἶναι ζυμωμένος μέ τήν δυτική κουλτούρα καί παραπληροφόρηση.
    Ὅμοιο κείμενο, δέν θά γραφόταν ποτέ ἀπό Ρώσους, οὔτε ἀπό Ὀρθοδόξους χριστιανούς, καί νομίζω οὔτε ἀπό Κινέζους.
    Εἶναι γιά μᾶς πονηρό, ὑπερβολικά λεπτομερές, στερεῖται πνοῆς αἰωνιότητος, πεζό, συμφεροντολογικό, ἰδιοτελές, μή πεῖθον, ἀλλά πύθων....

    Ἀντίθετα τώρα, παρερμηνεύουν τά ἀντίστοιχα κείμενα βάσεως οἱ δυτικοί, ὅταν τά γράφουν Ρῶσοι, ὀρθοδοξοι χριστιανοί γενικώτερα, νομίζω δέ καί Κινέζοι.
    Σεκπτόμαστε καί γράφουμε πιό θεωρητικά, μέ πνοή γιά τό πραγματικό καλό τοῦ ὅλου, καί ἀφίνουμε τίς λεπτομέρεις τών ἐξαιρέσεων, γιά εἰδκότερες ἐξηγήσεις.
    Αὐτό, ὅμως, σημαίνει γιά τούς δυτικούς ἀσάφεια, πονηρία μάλιστα, καί ὅταν χρειασθοῦν οἱ ἐξηγήσεις, γιά ποιόν εἰδκότερο λόγο, ἀναλήφθηκε μιά διαφορετική δράση, τότε οἱ δυτικοί "τελλαίνονται"!
    Νομίζουν ὅτι τούς κορόϊδευσαν , ὅτι δέ τούς προ-εἶπαν πράγματα, ἀρχές , βάσεις δράσεως, ὅτι μέ ἕνα λόγο τούς αἰφνιδίασαν!

    Οἱ πτυχές τῶν λεπτομερειῶν, τῶν nuances, τούς εἶναι "φῶς" τῶν δυτικῶν, ἐνῶ γιά τούς μή δυτικούς, καί δή γιά τούς ὀρθοδόξοςυ χριστιανούς, εἶναι σκοτάδι καί πονηρία.
    Γιά τούς δυτικούς, οἱ λεπτομέρεις αὐτές, στηρίζουν τίς ἀντιφάσεις τους, ὥστε νά φαἰνονται ἔντιμοι αί συνεπεῖς τοῦ τύπου: "μά τό εἴχαμε πεῖ ἐκεῖ σέ ἐκεῖνο τό σημεῖο, καί φταῖτε ἐσεῖς πού δέν τό καταλάβατε!".
    Ἀντιθέτως, οι Ὀρθόδοξοι χριστιανοί, ὅπως καί γενικά οἱ μή δυτικοί, καί μιλᾶμε εὐθέως, ἀλλά καί γράφουμε μέ σαφήνεια σέ ἐπίπεδο γενικό, ὥστε νά μήν δεσμευθοῦμε ὑπερβολικά ἄν κάτι νεώτερο, μέ διαφορετικό λόγο δράσεως, ἀκόμη καί κοινῆς δράσεως, ἀνακύψει.
    Δέν θεωροῦμε δέ, ἔντιμους καί συνεπεῖς, αὐτούς πού φροντίζουν μέ λεπτομερεῖς διατυπώσεις, μόνον ἤ κυρίως νά "φαίνονται" συνεπεῖς.

    Τώρα, οἱ νῦν κυβερνῶντες τήν Ἑλλάδα δέν εἶναι οὔτε χριστιανοί οὔτε ὀρθόδοξοι ἀλλά λἐνε ὅτι εἶναι ἄθεοι....Ζητοῦμε συγνώνη ἀπό ὅλους γιά τά σχετικά κονφούζια, δέν τους διαλέξαμε ἐμεῖς, ἄλλοι τούς διαλέξανε γιά μᾶς, γιά νά τούς ψηφίσουμε καί γιά νά μᾶς ἀλλάξουνε τήν πίστη.
    {Δέν θά προκάμουν βέβαια, ἀλλά κι ἄν τυχόν φανῆ ὅτι προκάμουν, δέν θά ξέοουν ἀπό ποῦ πᾶνε γιά τό ἐλικόπτερο...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό θα ήταν να μάθεις να εκφράζεσαι με λιγότερα λόγια. Πλατειάζεις, κουράζεις και τελικά χάνεις την μπάλα.

      Κάποτε πρέπει να τελειώσει αυτό το παραμύθι με τούς ορθοδόξους και λοιπές θρησκευτικές ανοησίες, οι οποίες δεν παίζουν απολύτως κανέναν ρόλο στην πολιτική, εκτός κι αν είσαι Βελόπουλος (ο Λιακόπουλος κατάλαβε την σαχλαμάρα και δεν αναφέρεται πια σ' αυτά).

      Είδαμε την "συμπάθεια" στους ομοδόξους, ήδη από τα Ορλωφικά. Πότε βοήθησαν οι Ρώσσοι την Ελλάδα, λόγω .... ορθοδοξίας; Καλό θα ήταν να προσγειωθούμε στην στυγνή πραγματικότητα.

      Διαγραφή
    2. Νάτιβιστ, πάλι καί πάλι, σοῦ ἔχω ἀπαντήσει. Τά ὁρλωφικά τά δημιούργησε ἡ γερμανίδα τσαρίνα Αἰκατερίνη. Ἐπανειλημμένα ἐπί τουρκοκρατίας στούς Ρώσους καταφεύγαμε. Μέχρι τό 1917 ἀκόμη, ἀπό τόν Πόντο.
      Ἐπιμένεις νά θές οἱ Ρωσοι νά μᾶς ἀγαπᾶνε ἀνιδιοτλεῶς καί νά θυσιάζονται γιά μᾶς. Νά μᾶς ὑποστηρίζουν ἀκόμη καί κόντρα πρός τά δικά τους συμφέροντα. Ὡς ὀρθόδοξος χριστιανός, οὔτε ἀπό τόν ἀδελφό μου δέν θά τό ἀξίωνα. Ἄλλο ἄν συνέβαινε καί τό ἔκανε.
      Δέν ἔχω ἄλλωστε ἀξιώσεις οὔτε ἀπό σένα, στήν ἑρμηνεία τῶν πολιτικῶς δρωμένων, πού πρέπει νά περιλαμβάνῃ καί τίς θρηκευτικές πίστεις τῶν ἀνθρώπων. Δέν τό καταλαβάινεις ἤ δέν τό θελεις; Δικαίωμά σου.
      Μήν νομίζεις ὄμως ὄτι ἔτσι γίνεσαι ρεαλιστής, ἐπιφανειακός γίνεσαι στίς σκέψεις σου.

      Διαγραφή
    3. Η Γερμανίδα (με κεφαλαίο, διότι υποδηλώνει εθνικότητα, καταγωγή κλπ) ήταν πάνω απ' όλα Τσαρίνα και είχε ασπασθεί την ορθοδοξία. Άσε τα σάπια, λοιπόν.

      >Ἐπιμένεις νά θές οἱ Ρωσοι νά μᾶς ἀγαπᾶνε ἀνιδιοτλεῶς καί νά θυσιάζονται γιά μᾶς. Νά μᾶς ὑποστηρίζουν ἀκόμη καί κόντρα πρός τά δικά τους συμφέροντα<

      Από πού προκύπτει αυτό; Αν δεν ήσουν ζεβζέκης, θα διάβαζες τι γράφω παραπάνω στο 12 Ιουλίου 2018 - 6:07 μ.μ. Άλλο είπα εγώ, που ως συνήθως, δεν κατάλαβες. Ότι δεν πρέπει να περιμένομε βοήθεια από τούς Ρώσσους, λόγω θρησκείας. Για ξαναδιάβασε το σχόλιό μου 13 Ιουλίου 2018 - 9:57 π.μ. Αν οι θρησκείες έπαιζαν ρόλο στην πολιτική, δεν θα είχαμε χύσει ποταμούς αίματος με τούς Βουλγάρους, οι οποίοι είναι επίσης ορθόδοξοι, έτσι δεν είναι; Ποιος είναι τώρα ο επιφανειακός;

      Διαγραφή
  4. Συστάσεις και υποδείξεις του Nativist,σε συνδυασμό... με( τον-την babylonian),ρηχές κουτοπόνηρες αμερικανιές ,χωρίς βάθος κρίσης και ατεκμηρίωτες ιστορικά απόψεις.
    Έχει απόλυτο δίκιο ο SOKRATES ALEXANDRINOS και βοηθάει τα μέγιστα τον Ελληνικό Λαό, γιατί λέει αλήθειες...!!!
    Ας μελετήσουμε τον Εθνικό μας ποιητή Σολωμό, που ξεκαθαρίζει όσο κανείς άλλος το θέμα της πίστης του Ελληνικού Έθνους και της ιστορικής του ΑΛΗΘΕΙΑΣ,ως προς την αξία της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
    Δεν είμαστε προτεκτοράτο καμιάς υπερδύναμης,για τον απλό απλούστατο λόγο, ότι οι υπερδυνάμεις παρακμάζουν λόγω ...αντιφάσεων στην ιστορική τους διαδρομή, τουναντίον η Ελληνική σκέψη ο πολιτισμός και τα παράγωγά του,κατά κανόνα είναι η ραχοκοκαλιά και ουσιαστική συνιστώσα της ανθρωπότητας.
    Αν δεν καταλάβουμε, αυτά τα στοιχειώδη, θα αεροβατούμε,μηδενιζόμενοι και μηδενίζοντες την ύπαρξη του ανθρώπου.
    Ειδικότερα τώρα, σ΄αυτήν την περίοδο,που έχουν θεριέψει οι πάσης φύσεως δολοφόνοι και εγκληματίες καιροσκόποι της διεθνούς πολιτικής.
    Ας ξαναδιαβαστεί με περισσότερη προσοχή και ο Κωνσταντακόπουλος, και ο Παπαδόπουλος Τετράδης και ο SOCRATES ALEXANDRINOS.
    ...Η επανάληψη είναι μητέρα της γνώσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >ρηχές κουτοπόνηρες αμερικανιές ,χωρίς βάθος κρίσης και ατεκμηρίωτες ιστορικά απόψεις<

      Ποιες ακριβώς είναι αυτές; Γράφεις ανερμάτιστα, χωρίς να εξηγείς.

      Η Ελλάδα, απ' όταν στήθηκε σαν κράτος, είναι κράτος-προτεκτοράτο. Δεν το κατάλαβες ακόμη; Ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική σκέψη, που κάποιοι συνεχώς επικαλούνται σαν παπαγάλοι, κάποτε έδωσαν τα φώτα στον κόσμο. Η σημερινή Ελλάδα τι ακριβώς δίνει; Ή είσαι και τού λόγου σου απ' αυτούς που αρέσκονται να επαναπαύονται στις δάφνες των προγόνων;

      Όσον αφορά στην συζήτησή μου με τον SOCRATES ALEXANDRINOS, δεν μάς είπες απολύτως τίποτε. Αν δεν τον διάβαζα, δεν θα τον σχολίαζα. Εκτός κι αν εσύ καταπίνεις ό,τι σανό σού σερβίρουν.

      Διαγραφή
  5. Η Ελλάδα Νativist συνέχεια δίνει και φωτίζει. Όπως και στον πόλεμο του Σαράντα.
    Βέβαια οι δυτικού τύπου επεξεργασίες, αναιρούν οτιδήποτε Ελληνικό, για να ξεφουρνίζεις εσύ και οι ομογάλακτοι σου τις αμερικανιές εκ του ασφαλούς.
    Οι Έλληνες αγωνίζονται...!!!
    Οι Ελληνόφωνες είναι συνέχεια υποδουλωμένοι, και προσπαθούν να δικαιολογήσουν την κατάντια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με λίγη άσκηση, θα μάθεις να βάζεις τις απαντήσεις όπως πρέπει, αντί ν' ανοίγεις νέο σχόλιο κάθε φορά. Δεν περιμένω τίποτε περισσότερο από σένα.

      Διαγραφή
  6. Κυκλοφορούν 3 ορισμοί για την λέξη Αμερικανιά. Ο πρώτος, αφορά αποκλειστικά τον κινηματογράφο. Ο δεύτερος, το κιτς και την ακαλαισθησία. Ο τρίτος, παρατίθεται αυτούσιος: Αποδοκιμαστικός χαρακτηρισμός για κάτι που δεν μας αρέσει και είναι Αμερικανικό. Συνήθως χρησιμοποιείται για ταινίες. Συχνά εκφράζει περισσότερο την αδυναμία διατύπωσης σοβαρού κριτικού λόγου από τον εκφέροντα και λιγότερο κάποιο χαρακτηριστικό του αντικειμένου της κριτικής.

    Οι Έλληνες όντως αγωνίζονται, προσφέρουν, ανοίγουν δρόμους και αναμφίβολα κατατάσσονται στο ενεργητικό του πλανήτη. Ότι καλό δημιούργησαν ωφέλησε όλη την ανθρωπότητα, ενώ ότι κακό, επηρέασε πρακτικά μόνο τους ίδιους.

    Για την σημερινή όμως κατάσταση της χώρας μας και τα όσα θα μας προκύψουν στο μέλλον, πρώτα φταίμε εμείς και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Και το να αναγνωρίζει κάποιος αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα και να μην προσπαθεί να δικαιολογήσει την κατάντια του (όπως πολύ σωστά λέτε) δεν τον κάνει από Έλληνα, Ελληνόφωνο κε Αλεξάνδρου! Τα αρνητικά οφείλουμε να στηλιτεύουμε. Από αυτά κινδυνεύουμε, όχι από τα θετικά!!!

    Σας εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο και βρήκα ενδιαφέρουσα την παρακάτω σκέψη του Μάρκ Τουαίην που μπορεί να βοηθήσει στον τρόπο που όλοι μας σχολιάζουμε: "Καλοί τρόποι είναι η συμφιλίωση της μεγάλης ιδέας που έχουμε για τον εαυτό μας με τη μικρή ιδέα που έχουμε για τους άλλους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαμπυ ..ευθυμα ...απο μικρος τα μαζευες ολα τα ρητα....για την κακια ωρα εε ??Ηταν εξοχο κι αυτο..θαχεις τομους εε ??

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα Δημήτρη,
      Τώρα πια περισσότερο ανατρέχω είτε στο αρχείο, είτε στο γνωμικολόγιο, είτε στο ιντερνετ. Απλά ακόμα θυμάμαι και γίνεται ευκολότερη η αναζήτηση...

      Διαγραφή
  7. Μια εντιμη απαντηση απο εντιμο ανδρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.