19/7/18

Στο κόκκινο οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας – Νέος γύρος έντασης

  • (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
Αν και τις προηγούμενες ημέρες η Αθήνα επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και την άρνηση εισόδου σε άλλους δύο χαρακτηρίζοντας το συμβάν λήξαν, εντούτοις η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις λαμβάνει διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης, κάτι που αποτυπώνεται και στις ανακοινώσεις των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σήμερα η Μόσχα αναμένεται να ανακοινώσει τα «αντίμετρα» που θα λάβει.
Χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση, και υποστήριξε ότι οι Έλληνες παρασύρθηκαν από τη βρόμικη πρόκληση. Στην ουσία η Μαρία Ζαχάροβα άφησε για άλλη μία φορά αιχμές ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία, και επανέλαβε ότι πίσω από τις ενέργειές της βρίσκεται ξένος δάκτυλος. Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου διέψευσε τις πληροφορίες ότι υπήρξε τηλεφώνημα Λαβρόφ-Κοτζιά κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ρώσος αξιωματούχος απείλησε να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σε σκληρό ύφος ήρθε η απάντηση από την Αθήνα, με το υπουργείο Εξωτερικών να δείχνει πλέον ευθέως τη ρωσική ηγεσία λέγοντας ότι είχε πολύ καλή γνώση σχετικά με το τι έπρατταν οι Ρώσοι διπλωμάτες επί ελληνικού εδάφους. Επιπλέον, η Μόσχα κατηγορείται για ασέβεια από την Αθήνα, η οποία χαρακτηρίζει ανυπόστατους τους ισχυρισμούς για πιέσεις τρίτων στην απόφασή της για τις κυρώσεις σε βάρος των Ρώσων διπλωματών.
Την ίδια ώρα ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος άναψε φωτιές καταγγέλλοντας ότι Έλληνες επιχειρηματίες που προωθούν τις ρωσικές θέσεις χρημάτισαν πολίτες προκειμένου να στήσουν προβοκάτσιες ενόψει του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, προχώρησε σε αναδίπλωση τονίζοντας ότι πρόκειται να ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που προέρχονται από συνομιλίες διαφόρων ατόμων με τις αστυνομικές Αρχές της πΓΔΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.