28/7/18

«Ανθρακες» τα περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών - Γιατί λένε τόσα ψέματα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα;

Γιάννης Σουλιώτης
Η ταυτότητα του εξ αμελείας εμπρηστή του Νταού Πεντέλης είναι γνωστή στις ανακριτικές αρχές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή με την οποία μίλησε η «Κ», καθώς αυτόπτες μάρτυρες τον κατονόμασαν στο πλαίσιο της έρευνας.
Τα στοιχεία αποδομούν την άποψη ότι η φονικότερη πυρκαγιά στα ελληνικά χρονικά, αυτή της περασμένης Δευτέρας στο Νταού Πεντέλης με απολογισμό πάνω από 80 νεκρούς, οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο. Αντίθετα, η πρώτη σπίθα φαίνεται ότι άναψε από αμέλεια ιδιώτη που προσπάθησε να κάψει ξερά κλαδιά και ξύλα. Σε αυτό το συμπέρασμα φέρεται να έχουν καταλήξει τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) που ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή την έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Μιλώντας, χθες, στην «Κ» αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τα έως τώρα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά στις 5 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου είναι αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας ιδιώτη, η ταυτότητα του οποίου είναι ήδη γνωστή στις Αρχές.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση, καθώς στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης είχε αφεθεί να εννοηθεί ότι οι πυρκαγιές σε Κινέτα και Νταού Πεντέλης ήταν αποτέλεσμα ενός οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών. Προς αυτή την κατεύθυνση παρουσιάστηκαν δορυφορικές φωτογραφίες από τα Γεράνεια Ορη, στις οποίες φαίνεται ότι 30 λεπτά μετά την αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς υπήρχαν 13 ακόμα εστίες φωτιάς. «Οι εστίες που καταγράφονται βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας προξενούν εύλογα ερωτήματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Γεώργιος Μαντζούρης. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. «Εχουμε σοβαρές ενδείξεις, σημαντικά ίχνη για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό. Υπάρχει εύρημα, το οποίο μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες οι οποίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό. Δεν θέλω να αναφέρω στοιχεία που θα εμποδίσουν την ανακριτική έρευνα», δήλωσε από την πλευρά του.

Ωστόσο, στην Κινέτα τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού δεν έχουν εντοπίσει ίχνη εμπρηστικών μηχανισμών στις εστίες της φωτιάς, ενώ αντίστοιχα τα ευρήματα στο Νταού Πεντέλης κατατείνουν στην εκδοχή του εμπρησμού από αμέλεια. Μιλώντας στην «Κ», καλά ενημερωμένη πηγή διευκρίνισε ότι το εύρημα δεν αφορά σε κάποιου είδους εμπρηστικό μηχανισμό, αλλά σε υπολείμματα από σορό με καμένα ξύλα και κλαδιά. Τι σημαίνει αυτό; Οτι κάποιο άτομο, πιθανότατα κάτοικος της περιοχής, προσπάθησε εν μέσω ισχυρών ανέμων να κάψει ξερά κλαδιά και ξύλα με αποτέλεσμα να προκαλέσει άθελά του πυρκαγιά. Η ίδια πηγή ενημέρωσης διευκρίνισε ότι η ταυτότητα του εξ αμελείας εμπρηστή είναι γνωστή στις ανακριτικές αρχές, καθώς αυτόπτες μάρτυρες τον κατονόμασαν στο πλαίσιο της έρευνας. Αποκάλυψε ακόμα ότι ο ύποπτος, μόλις κατάλαβε τι είχε συμβεί, τοποθέτησε πλάκες και πέτρες για να εξαφανίσει τα ίχνη της καύσης, ενώ στη συνέχεια έριξε μεγάλη ποσότητα νερού για να απομακρύνει τα υπολείμματα των καμένων κλαδιών και ξύλων.

Διαφορετική είναι η περίπτωση των δύο πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε αγροτικό δρόμο στη Νέα Μάκρη. Εκεί, υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό από πρόθεση, καθώς μάρτυρες καταγγέλλουν ότι είδαν ένα άτομο να βάζει φωτιά σε δύο διαφορετικά σημεία στο πλάι του δρόμου που απέχουν μεταξύ τους 300 μέτρα.

Τέλος, με ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαβεβαιώνει «το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι Ελληνες εισαγγελείς, ενεργώντας όπως πάντοτε, στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου, θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αναζήτηση, ανάδειξη και απόδοση των ποινικών ευθυνών στους υπεύθυνους της εθνικής αυτής καταστροφής».
Καθημερινή

8 σχόλια:

  1. Πλάκα μας κάνετε;

    Το ίδιο το άρθρο μας λέει ότι εμπρηστής εθεάθει να βάζει δύο άλλες διαφορετικές φωτιές στην Πεντέλη.

    Στην Κινέτα κάθε χάρτης εστιών αοκαλύπτει κλιμάκιο εμπρηστών.
    Είναι λοιπόν λογικός ή πληρωμένος ο τίτλος;

    Δεν μπορώ να ασχοληθώ άλλο, τα καταφέρατε πάλι να μην θέλω να γράφω κανένα σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιωργο ..αν και τιποτε δεν ειναι απιθανο στην ζωη..μην ξεχνας οτι το αρθρο ειναι της Καθημερινης..δηλ.του...γραφειου Τυπου της Πρεσβειας οπως αποκαλεσε φιλος σχολιογραφος εδω...Δεν θα με εξεπλητε αν καποια στιγμη εμφανιζοταν ως υπευθηνοι οι Ρωσοι...Εχουν υποθει διαφορα....εως χρηση οπλων Μεηζερ .Υπαρχουν και αξιοπαρατηρητα παραξενα..απλα αξια παρατηρησης...πχ. θαμνοι οικιων ανεπαφοι κι απο απλο καψαλισμα στα τρια μετρα απο σπιτι καμμενο...ειδα κι εγω ενα τετοιο σε
      βιντεο τιβι...ασχετο....Ολα στην ζωη ειναι πιθανα ...απ το απλο εως το απιθανο.Ωστοσο το αρθρο ειναι της Καθημερινης...οτι και να σημαινει αυτο...οχι του ιστολογιου...

      Διαγραφή
  2. Δεν χρειάζεται πολλή γνώση για να καταλήξει οποιοσδήποτε όταν
    α) έχουμε 9-11 mf ανέμους θυελλώδεις που στροβιλίζουν
    β) ταυτόχρονα έχουμε πλήθος πυρκαγιών.
    γ) Όταν ξεσπάνε φωτιές σε δυο διαφορετικές τοποθεσίες (Δυτική Αττική, Ανατολική Αττική)
    με πολύ υψηλή οικοπεδική αξία
    Το ποιο πιθανό είναι να έχει προηγηθεί εμπρησμός.
    Θα επισημοποιηθεί βέβαια από την έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενίοτε ειμεθα σεισμολογοι, ειμεθα ειδικοί περί των αεροσκαφών, των φρεγατων... εσχάτως χτύπησε και ο πυρολογος ειδηκευθης επί των δασικών πυρκαγιών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γνωμες λεμε...οταν μιλαμε . Παντα γνωμες..δεν δινουμε ντοκτορα...αν πεις πως ποναει το δοντι σου πρεπει να εισαι απαραιτητα οδοντιατρος ? Τι θα πει ειδικος ?? Λιγοι ειδικοι λενε ανοησιες ? Εχω εναν γεωπονο που με κατεστρεψε.Πηγα σε αλλον και ..οκ....Που ζεις εσυ ? Δεν επιδεχονται κριτικη οι ..ειδικοι πατριαρχες ?? Τους υπερεκτιμας...ελαχιστοι αξιζουν ολα τα λεφτα.Ελαχιστοι...Δες την χωρα καλα....δεν υπηρξαν ειδικοι εως εδω ?? Υπηρξαν...αλλα δεν ηταν απ τους ελαχιστους.

      Διαγραφή
    2. Ελλην φορολογούμενος(28/7/18) 11.43 ΜΜ)
      Εγώ έγραψα επί λέξει.
      «Το πιο πιθανό είναι να έχει προηγηθεί εμπρησμός.
      Θα επισημοποιηθεί βέβαια από την έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών»
      Από αυτές τις φράσεις ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι κατέθεσα τις εκτιμήσεις μου με βάση τα αναμφίβολα στοιχεία που υπάρχουν και κανείς δεν τα αμφισβητεί.
      Με την ευκαιρία αυτή σε ενημερώνω ότι η ειδικότητα του πυρολόγου ( όπως με αποκαλείς ειρωνικά μέσα στην άγνοιά σου) δεν είναι αναγνωρισμένη επίσημα. Ούτε την διεκδικώ αλλά και το πνεύμα του κειμένου μου δεν επιτρέπει σε κανένα σκεπτόμενο πολίτη να με ειρωνευτεί.
      Αν θέλεις να μετριάσεις κάπως την ολοφάνερη άγνοια σου μπορείς να προστρέξεις σε μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση που έκανε πρόσφατα ο Ινφογνώμων με την συνέντευξη που παραχώρησε ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος για τις πυρκαγιές και ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση.
      Θα σε βοηθήσει να είσαι βέβαιος.

      Διαγραφή
  4. Κανονικά ο ποιητής στο τέλος έπρεπε να προσθέσει, ότι σε καμμία περίπτωση δεν έβαλε τις φωτιές ο Μαρινάκης.

    Για να μην έχουμε και κενά στους συλλογισμούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.