12/7/18

Να γιατί η χθεσινή πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ήταν ημέρα εθνικής ήττας

(AP Photo/Yorgos Karahalis)
Η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί τετελεσμένα
Georgi Gotev | EURACTIV.com
Η πΓΔΜ θα γίνει το 30ο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αν και ο λαός της πρέπει πρώτα να υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ελλάδα σε δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το επίσημο όνομα της χώρας θα γίνει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
“Αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση στα Σκόπια να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθεί στην συμμαχία μας”, ανέφεραν οι ηγέτες στο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής.
Η πρόσκληση προς το μικρό βαλκανικό κράτος δύο εκατομμυρίων ανθρώπων έρχεται παρά την αντίθεση της Ρωσίας, η οποία θεωρεί την επιρροή της στην περιοχή να μειώνεται.

Συγκεντρωτική δράση

Ενώ η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη, τα νέα κυκλοφόρησαν ότι η Ελλάδα θα απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και θα απαγορεύσει την είσοδο σε δύο άλλους με την υποψία ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν τη συμφωνία Σκοπίων-Αθήνας.

Στη Μακεδονία, το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, καθώς και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ, από την ίδια πολιτική δύναμη, αντιτίθενται στη συμφωνία του ονόματος.

Οι ηγέτες δήλωσαν ότι η απόφασή τους βασίστηκε σε δήλωση του 2008, όταν η πΓΔΜ κλήθηκε να συμμετάσχει, μόνο για να μπλοκαριστεί από την Ελλάδα λόγω της μακροχρόνιας διαφωνίας για το όνομα.

Η Ελλάδα ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι το όνομα Μακεδονία συνεπάγεται μια εδαφική απαίτηση στη βόρεια επαρχία της με το ίδιο όνομα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σοσιαλδημοκράτη, έδωσε ώθηση για συμφωνία με την Ελλάδα μετά την έλευση στην εξουσία το 2017 και ο συμβιβασμός για το όνομα που επετεύχθη στις 12 Ιουνίου άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

. . .

Οι συνομιλίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο σύντομες από τις συνομιλίες της ΕΕ (γι ‘αυτό το λόγο το ΝΑΤΟ τις ονομάζει “συνομιλίες”, σε αντίθεση με τις “διαπραγματεύσεις” της ΕΕ), ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε στο EURACTIV όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τα επόμενα βήματα για την πΓΔΜ πριν την πλήρη ένταξή του.

Οι συνομιλίες, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, αντιπροσωπεύουν το τελικό στάδιο πριν από την προσχώρηση της χώρας. Κανονικά οι ενταξιακές συνομιλίες διαρκούν 4-5 μήνες, με τις πλευρές να πηγαίνουν από τομέα σε τομέα για να καταστεί σαφές τι ακριβώς συμβαίνει όταν η χώρα θα γίνει μέλος της ΕΕ: πόσο θα συμβάλλει στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, πόσους αξιωματικούς θα προσφέρει στις κοινές δομές του ΝΑΤΟ και πόσους ανθρώπους θα έχουν στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας.

Επίσης, κατά τις ενταξιακές συνομιλίες συζητείται η διαδικασία μεταρρύθμισης για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΝΑΤΟ. Στο τέλος της διαδικασίας η χώρα επιβεβαιώνει ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αφού είναι σαφής με όλες τις λεπτομέρειες, παρουσιάζει το σχέδιο μεταρρύθμισης και το ΝΑΤΟ υπογράφει το πρωτόκολλο προσχώρησης.

Οι ενταξιακές συνομιλίες της πΓΔΜ αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο και το πρωτόκολλο προσχώρησης αναμένεται να υπογραφεί τότε, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα που θα διεξαγάγει η πΓΔΜ, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της με την Ελλάδα, ο υπάλληλος εξήγησε ότι για το ΝΑΤΟ αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή της ονομασίας. Το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται ότι μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, η Αθήνα θα την επικυρώσει.

“Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, δηλαδή οι συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια”, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ ελπίζει ότι οι πολίτες “βλέπουν τις ευκαιρίες ένταξης στο ΝΑΤΟ” και ψηφίζουν υπέρ του δημοψηφίσματος.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε το ΝΑΤΟ από τα Σκόπια, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα το φθινόπωρο, προετοιμάζοντας το έδαφος για αλλαγή στο Σύνταγμα και ελπίζουν να το επιτύχουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, επιτρέποντας που θα υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2019.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η χώρα που το ΝΑΤΟ θα παρακολουθεί πολύ στενά είναι η Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η συμφωνία λέει ότι μόλις τα Σκόπια έχουν αλλάξει το σύνταγμα, η Αθήνα θα κυρώσει ταυτόχρονα τη συμφωνία ονόματος και το πρωτόκολλο προσχώρησης.

Η κύρωση στα κράτη μέλη διαρκεί συνήθως ένα χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι η πλήρης διαδικασία προσχώρησης θα ολοκληρωθεί πιθανώς μέχρι τα τέλη του 2020.

Μόλις μια χώρα καλείται να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες, επωφελείται από το καθεστώς του προσκεκλημένου και κατά συνέπεια συμμετέχει σε περισσότερες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άλλου κράτους μέλους, ενδεχομένως της Ολλανδίας ή της Γαλλίας, που δεν επικυρώνει, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι έχει ισχυρή υπόθεση ότι, δεδομένου ότι όλα τα κράτη μέλη συμφωνούν ότι οι ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν, φέρουν την ευθύνη να επικυρώσουν τη συμφωνία.

Πηγή

9 σχόλια:

  1. Στη Μακεδονία, το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, καθώς και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ, από την ίδια πολιτική δύναμη, αντιτίθενται στη συμφωνία του ονόματος.


    ΟΣΟ ΖΟΥΜΕ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΤΑ ΛΕΜΕ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τι θα λέμε εμείς είναι εντελώς αδιάφορο. Αυτοί προσκλήθηκαν από το ΝΑΤΟ κι αυτό δεν αλλάζει με τίποτε τώρα πια. Η Ελλάδα ρωτήθηκε, δέχτηκε και δεν θα ερωτηθεί για τίποτε πια.

      Διαγραφή
    2. Και σε είκοσι χρόνια μήπως θα το έχει ξεχάσει κιόλας η κρίσιμη τουλάχιστον μάζα που ανεβοκατεβάζει τις κυβερνησάρες μας?

      Διαγραφή
    3. Κάνεις λάθος Νάτιβιστ. Ἁλλάζουν οἱ καιροί. Τό συμφέρον τῶν Σκοπίων δέν εἶναι νά γίνουν μέρος τῆς Τουρκίας ἤ παράρτημα μιᾶς Μεγάλης τουρκοποιημένης Ἀλβανίας, ὅπως τούς προορίζουν οἱ Γερμανοί, πού ὡς γνωστόν δέν συμπαθοῦν τούς Σλάβους....Ἔχεις δίκηο ὡς πρός τό ΝΑΤΟ ὅμως, δέν θά μᾶς ρωτήσει...ἀλλά πότε μᾶς ρώτησε; Τήν Τουρκία ρωτάει μόνο.
      Ἀλλά τό ΝΑΤΟ δέν ἔχει παρά ὅπλα καί σχέδια πολέμων, ἄρα, δέν ὐπάρχει παρά ὡς ἐργαλεῖο. Συνεπῶς, ἄν θέλῃ ἰσχύ στήν περιοχή μας, μόνο μέ τά ὅπλα δέν θά τήν ἔχει, παρά βραχυπρόθεμσα μόνον, καί ὡς ἐκ τούτου, χρειάζεται σέ ἕναν βαθμό καί τούς λαούς, δηλαδή καί τούς ἀληθινούς Μακεδόνες τῆς ἀληθνῆς Μακεδονίας, τούς Ἕλληνες.
      Ἡ συμφωνία τῶν Πρεσπῶν δέν θά περάσῃ ἀπό τόν Ἑλληνικό Λαό. Ἡ Μακεδονία δέν δίδεται, οὔτε καί τό ὄνομά της.
      Τό ὅνομα τῶν Σκοπιων δέν θά ἀλλάξη, Σκόπια θά εἶναι, ἀκόμη καί ἀν ὁ Ἑλληνικός λαός ἐξαναγκάσῃ τίς ἡγεσίες του νά ἀλλάξουν ἄρδην, ριζικά, καταλυτικά, καί σέ πρόσωπα, καί σέ πολιτικές.

      Διαγραφή
    4. Αμα μπουν τα ..Ρωσικα τανκς αλλαζει...Στην Συρια ετσι ελεγαν. πριν μπουν...Τα δικα μας ταχουν για την 25 η Μαρτιου...τα ριχνουν και γυαλιστικο στο ταμπλω...

      Διαγραφή
    5. @ SOCRATES ALEXANDRINOS

      Διάβασες και κατάλαβες τι ακριβώς έγραψα; Αμφιβάλλω. Έγραψα για την διαδικασία προσκλήσεως στο ΝΑΤΟ. Αυτή έγινε και δεν "ξεγίνεται" πια. Ό γεγονε, γέγονε.

      >...ἀλλά πότε μᾶς ρώτησε;<

      Το 2008, στην Σύνοδο Κορυφής τού Βουκουρεστίου. Η Ελλάδα είχε εκφράσει αντίρρηση να προσκληθεί η πΓΔΜ και δεν προσεκλήθη. Τώρα δεν εξέφρασε αντίρρηση και η πρόσκληση έγινε. Τι δεν καταλαβαίνεις;

      Πού ακριβώς, λοιπόν, "κάνω λάθος"; Αναφέρθηκα εγώ στο συμφέρον των Σκοπίων και στα υπόλοιπα πού γράφεις και τα οποία είναι άσχετα με το δικό μου σχόλιο;

      Αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περάσει από την Ελληνική Βουλή (ο λαός δεν πρόκειται να ερωτηθεί), δεν θα ολοκληρωθεί. Αυτό, όμως, ουδεμία σχέση έχει με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Το τελευταίο θέτει δύο προϋποθέσεις, που αφορούν στο όνομα, με το οποίο θα ενταχθούν και όχι στην ένταξη. Θα ενταχθούν ως "Δημοκρατία τής Β. Μακεδονίας", αν:
      α) Αλλάξουν Συνταγματικό όνομα και
      β) Εγκριθεί αυτό από το δημοψήφισμα

      Αν δεν πληρωθούν οι ως άνω προϋποθέσεις, θα ενταχθούν ως πΓΔΜ.

      Βλέπεις, ότι ο Παναγιώτης, ως νομικός, και κατάλαβε και γνωρίζει τι γράφω. Εσύ όχι.

      Διαγραφή
    6. >Αν δεν πληρωθούν οι ως άνω προϋποθέσεις, θα ενταχθούν ως πΓΔΜ.<

      Τελικά, το θέμα είναι μπερδεμένο και νεώτερες πληροφορίες λένε ότι, αν δεν αλλάξουν όνομα, δεν μπορούν να ενταχθούν. Το αναφέρω σαν διόρθωση στο παραπάνω.

      Η Ελλάδα, πάντως, δεν θα ερωτηθεί ξανά.

      Σε περίπτωση που η Συμφωνία δεν εγκριθεί από την ελληνική βουλή, ουσιαστικά είναι ως μη υπάρχουσα. Αλλά άπαξ και τα Σκόπια έλαβαν πρόσκληση, τώρα αμφιβάλλω αν μπορεί ν' αλλάξει κάτι. Τουλάχιστον δεν έθεσαν όρο οι δικοί μας, πρώτα να κυρωθεί η Συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο. Απεμπόλησαν το δικαίωμα τού βέτο, διότι ευθύς εξ αρχής δεν είχαν σκοπό να το χρησιμοποιήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν υποστήριζε ότι το γειτονικό μόρφωμα μπορεί να ονομάζεται "Δημοκρατία τής Μακεδονίας". Λοιπόν;

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.