31/7/18

Σκληρή απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ στους πρέσβεις για Φυσικό Αέριο της Κύπρου

Άτοπες χαρακτηρίζει η Άγκυρα τις τοποθετήσεις πρέσβεων σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων που έγιναν στο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων την περασμένη βδομάδα καλώντας μάλιστα τους πρέσβεις των εν λόγω χωρών να μην υπερβαίνουν τα όριά τους. 
Να θυμίσουμε ότι δημοσίευμα στο Sigmalive ανέφερε ότι η ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού NTV  γίνεται αναφορά πως η πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο Mai Taha Mohamed, αναφερόμενη στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε πως  «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εναντίον της Τουρκίας, εάν είναι απαραίτητο».
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι θεωρούν «άτοπες τις διατυπώσεις στήριξης στις μονομερείς δραστηριότητες της Ε/κ διοίκησης που χρησιμοποίησαν κάποιοι πρέσβεις κατά την πρόσφατη διάσκεψη στην Ε/κ διοίκηση».
«Συστήνουμε στους εκπροσώπους των εν λόγω χωρών να μην υπερβαίνουν τα όριά τους. Είναι απαράδεκτο η ε/κ πλευρά να επιμένει να ενεργεί σαν να είναι η μοναδική ιδιοκτήτης του νησιού και να συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων χωρίς υπάρχει ακόμη μόνιμη και δίκαιη λύση στην Κύπρο», αναφέρει στην ανακοίνωση.
Προσθέτει ότι «με αυτές τις δραστηριότητες η ε/κ πλευρά αψηφά τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες στο νησί. Αυτή η συμπεριφορά, που απέχει πολύ από το πνεύμα συμβιβασμού, καταδεικνύει ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμη αντιληφθεί μία πιθανή οικονομική συνεργασία στη βάση του win-win, που θα μπορούσε  να προκύψει στο νησί και στην ανατολική Μεσόγειο, με μια λύση για την οποία τόσο η τ/κ πλευρά όσο και η Τουρκία έχουν καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια για να επιτευχθεί».
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «οι αρχές της ‘τδβκ’ και η Τουρκία έχουν εξαρχής προβεί στις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με τα ανεύθυνα βήματα της ε/κ διοίκησης και έχουν εκφράσει τις δικαιολογημένες ανησυχίες τους καθώς και την αγανάκτησή τους».
«Υπό αυτό το πλαίσιο, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν, η χώρα μας είναι αποφασισμένη  να συνεχίσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ και να στηρίζει την τ/κ πλευρά. Τελικά ο Υπουργός μας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο Ακιντζί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ‘τδβκ’ στις 23-24 Ιουλίου, υπογράμμισε για άλλη μια φορά καθαρά την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα του τ/κ λαού», αναφέρεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.