31/7/18

Κύπρος: Ασκήσεις-απάντηση στις νέες τουρκικές προκλήσεις

Απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας δίνουν Κύπρος και Ελλάδα με μια ακόμη άσκηση Έρευνας και Διάσωσης.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Hellas Journal, την ώρα που η Τουρκία μέσω ναυτικών οδηγιών (Navtex) ανακοινώνει πως προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνες σε οικόπεδα της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης κι έχει απασχολήσει το προηγούμενο διάστημα με προκλητικές κινήσεις, η Κύπρος, που έχει δείξει την πυγμή της ως συγκροτημένο κράτος-δικαίου, στέλνει ένα επιπλέον μήνυμα, κι αυτό είναι πως προχωρά ακάθεκτη στο σχέδιό της να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον μια από τις βασικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Το Hellas Journal είχε αναφερθεί εκτενώς στις προσπάθειες και στο σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας να μετατραπεί σταδιακά σε μια ισχυρή ναυτική –και όχι μόνο– δύναμη στην περιοχή. Σ’ αυτή την προσπάθεια αρωγός έχει σταθεί φυσικά η Ελλάδα, η οποία με την ευκαιρία της παρουσίας της στη Unifil προχωρά σε ασκήσεις-εκπαιδεύσεις με τους Κύπριους συναδέλφους τους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. 
Σ’ αυτό το πλαίσιο υπήρξε ακόμη μια άσκηση πριν από λίγες ώρες. Η ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς πήρε μέρος σε κοινή διμερή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, με την ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ-03/18», η οποία πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά της Κύπρου στην άσκηση πήρε μέρος ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς. 

Το σενάριο που ενοχλεί την Άγκυρα και το ψευδοκράτος
Το σενάριο της άσκησης ανάμεσα στις δύο χώρες αφορούσε «ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα» και μάλιστα αυτό είχε συμβεί σε πλοία-πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Τον συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην άσκηση είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Λάρνακας, σε πλήρη συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.