4/7/18

Συνεργατισμός Κύπρου: Να σταθούν όλοι τους στο ύψος των περιστάσεων

ΚΡΙΣΙΜΕΣ οι μέρες και η περίοδος που διανύουμε. Επανέρχονται – δυστυχώς– εικόνες του 2013, όταν τότε ισοπεδώθηκε το τραπεζικό σύστημα της χώρας και κουρεύτηκαν καταθέσεις. Αυτό το τελευταίο δοκιμάστηκε από τους εταίρους μας για πρώτη φορά στην Κύπρο ως πείραμα. Κοντολογίς, χρησιμοποιήθηκε η χώρα μας ως πειραματόζωο. Σήμερα, το πρόβλημα αφορά τον Συνεργατισμό και το χρονοδιάγραμμα για να ληφθούν αποφάσεις είναι η ερχόμενη Παρασκευή. Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, θα εγκριθεί ή όχι η συμφωνία για τον Συνεργατισμό, που θα απορροφηθεί από την Ελληνική Τράπεζα. Αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με την υιοθέτηση κι άλλων νομοσχεδίων, τα οποία αφορούν συναφή ζητήματα όπως οι εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ που έγιναν την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, που παρέπεμπαν στο ενδεχόμενο νέου κουρέματος καταθέσεων, προκάλεσαν πανικό στους πολίτες. Κι αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι δικαιολογημένο καθώς όταν ακούγονται αυτές οι τοποθετήσεις από αρμόδιους πώς μπορεί διαφορετικά να αντιδράσει ο πολίτης; Αυτό το ενδεχόμενο είναι, θεωρούμε και ελπίζουμε, απομακρυσμένο. Έχει, όμως, προκληθεί ζημιά από τις τοποθετήσεις αυτές. Σχηματίζονται ουρές στα ταμεία των υποκαταστημάτων της Συνεργατικής για ανάληψη από τους καταθέτες χρημάτων από τους λογαριασμούς τους. Αποτέλεσμα τούτου, να επιβληθεί όριο στο ύψος των χρημάτων που δικαιούνται να αποσύρουν.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ και τον δημόσιο λόγο και τις συζητήσεις που διεξάγονται διά των ΜΜΕ. Το πολιτικό σύστημα, ή καλύτερα μερίδα του, δεν έχει ως φαίνεται κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος. Θα πρέπει, κάτω από τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, να εξευρεθεί συναινετικά μια φόρμουλα για να αντιμετωπιστεί η καυτή πατάτα που καίει την οικονομία. Αυτό δεν είναι δύσκολο καθώς και στο παρελθόν διαμορφώθηκε συναίνεση και καθορίστηκε μια κοινή γραμμή πλεύσης.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ευθύνες για την κατάσταση στον Συνεργατισμό; Σαφέστατα. Σε μερικές περιπτώσεις οι ευθύνες είναι ασήκωτες. Διαχρονικά υπάρχουν ευθύνες και σε σχέση με τη διαχείριση που έγινε και αναφορικά με στρεβλώσεις που χαρακτήριζαν τη λειτουργία του οργανισμού. Αυτές οι ευθύνες αναμένεται ότι θα επιβεβαιωθούν και θα αποδοθούν και μέσα από την έρευνα που θα γίνει από την ερευνητική επιτροπή, η οποία διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως επείγει να ληφθούν αποφάσεις. Και πρέπει να ληφθούν το συντομότερο. Η διαιώνιση του ζητήματος επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται και από τη διαχείριση που γίνεται. Δυστυχώς, οι πολίτες βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με ένα… βουνό προβλήματα. Παρακολουθούμε ένα αλαλούμ στη διαχείριση ενός σοβαρού ζητήματος. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά-πυκνά. Μπορούν να αλλάξουν οι στρεβλώσεις; Μπορούν. Μπορεί να υπάρξει ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα του τόπου; Μπορεί. Αυτό όμως χρειάζεται προσπάθεια και σχεδιασμό. Αυτόματα δεν μπορεί να γίνει. Μπορούμε σε αυτή τη χώρα να απαλλαγούμε από διαχρονικές παθογένειες, φτάνει να το θέλουν αυτοί που αποφασίζουν, αυτοί που διαχειρίζονται τα ζητήματα αυτά. Φτάνει να το αποφασίσουν και οι πολίτες και να δράσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.