9/7/18

Η απόπειρα φίμωσης του "Άρδην"

Το επιχειρηματικόν τερπνόν μετά του πολιτικού ωφελίμου 
του Γιώργου Καραμπελιά
Όπως ίσως έχει ήδη πληροφορηθεί ο αναγνώστης, αυτές τις ημέρες, εκτυλίσσεται μία προσπάθεια βίαιης έξωσης και καταστροφής ενός ανεξάρτητου και αυτόνομου χώρου πολιτιστικού και πολιτικού προβληματισμού, του Κέντρου Πολιτικής και Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», στο Σύνταγμα, Ξενοφώντος 4, όπου στεγάζονται το κίνημα ΑΡΔΗΝ, το ομώνυμο περιοδικό, η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού με πρόεδρο τον καθηγητή ζωγράφο Σωτήρη Σόρογκα το περιοδικό νέος Λόγιος Ερμής, η μηνιαία εφημερίδα Ρήξη, και οι Εναλλακτικές Εκδόσεις. Στον συγκεκριμένο χώρο, έχουν οργανωθεί, από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα, εκατοντάδες εκδηλώσεις, με επιφανείς ομιλητές όπως o ακαδημαϊκός Κων/νος Δεσποτόπουλος, ο πρ. πρύτανης, κ. Γιώργος Κοντογιώργης, ο. Β. Καραποστόλης, ο Νάσος Βαγενάς, διεθνολόγοι όπως οι Άγγελος ΣυρίγοςΚωνσταντίνος  ΦίληςΙωάννης Μάζης, κ.ά.· στρατιωτικοί όπως ο Φραγκούλης Φράγκος, o Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σηζόπουλος, πολιτικοί, όπως οι Ανδρέας ΛοβέρδοςΠαναγιώτης ΛαφαζάνηςΝίκος ΚοτζιάςΠέτρος ΕυθυμίουΝίκος Ξυδάκης Νότης Μαριάς ,  Κώστας Χρυσόγονος, συγγραφείς όπως οι Δημήτρης Νόλλας και ο Λαοκράτης Βάσσης · προσωπικότητες όπως ο Λέανδρος Ρακιντζής ή ο πρ. εισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλης Μαρκής, δημοσιογράφοι όπως ο Σταύρος Λυγερός, ο Στάθης Σταυρόπουλος, ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης, ο Θανάσης Μαυρίδης, ο Σάββας Καλεντερίδης, ο Λάμπρος Καλαρρύτης· καλλιτέχνες όπως η Αφροδίτη Μάνου, ή ο Δημήτρης Κοντογιάννης. 

Πώς ξεκίνησε η απόπειρα εκδίωξης

Τον Νοέμβριο του 2012, ενοικιάσαμε τον χώρο, από τον κ. Νικόλαο Παράσχη, κληρονόμο της  εταιρείας «ΣΚΑΠΑΝΕΑΣ», που είχε δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα επί δικτατορίας (και στην οποία φέρεται ότι συμμετείχε και ο πατέρας του Αλ. Τσίπρα). Ο χώρος, που βρίσκεται στον 6ο όροφο της οδού Ξενοφώντος 4  δεν διαθέτει κλιμακοστάσιο.
 Αυτό όμως δεν μπορεί να το αντιληφθεί όποιος εισέρχεται στον χώρο από το ασανσέρ, διότι υπάρχει σκάλα από τον 8ο έως τον 5ο όροφο, αλλά, από τον 5ο και μετά, υπάρχει κλειδωμένο, πολυώροφο γκαράζ χωρίς σκάλα! Μια κατάφωρη παραβίαση και των στοιχειωδέστερων πολεοδομικών κανονισμών και διατάξεων. Και όμως, πριν ενοικιάσουμε εμείς τον 6ο όροφο, στον χώρο στεγαζόταν τμήμα του Πανεπιστημίου και πηγαινοέρχονταν καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές!
Έτσι ζητήσαμε με εξώδικο, στις 06/03/2015, τη μείωση του μισθώματος και ο ιδιοκτήτης, παρότι αρχικώς με δικό του εξώδικο ισχυριζόταν δεν θέλαμε να καταβάλουμε το ενοίκιο, στις 23/09/2015, υποχρεώθηκε να αποδεχτεί μείωση του ενοικίου και συνεχίστηκε η μίσθωση. 
Τότε όμως ανέκυψε ένα νέο, κυριολεκτικά απίστευτο, ζήτημα. Ο Δήμος Αθηναίων έκανε ξαφνικά εμβαδομέτρηση του χώρου, το 2015, και απεδείχθη ότι, με ευθύνη προφανώς του ιδιοκτήτη, για να αποφεύγεται η πληρωμή υψηλών δημοτικών τελών, οι προηγούμενοι χρήστες και μεγαλοενοικιαστές (από τον Σκαπανέα, τη Μότορ Όιλ του Βαρδινογιάννη, μέχρι το ΕΛΙΑΜΕΠ, με τελευταίο το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ) δήλωναν ελάχιστα τετραγωνικά. Μετά από σαράντα χρόνια, με τη δική μας παρουσία, «ξύπνησαν» οι αρμόδιες υπηρεσίες και επέβαλαν αναδρομική καταβολή τελών, και  πρόστιμο –9.000,00 €–. Τελικώς δε, μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε, στα τέλη Μαρτίου του 2017,  η ανάληψη του μισού ποσού, δηλαδή 4.500 €, από τον ιδιοκτήτη.

Η εισβολή των Airbnb
Όμως δεν είχαμε υπολογίσει δύο σοβαρούς παράγοντες. Ο πρώτος αφορά την εισβολή των ενοικιαζόμενων δωματίων για τουρίστες (άλλως airbnb). Έτσι, στον 8ο  όροφο, δημιουργήθηκαν ενοικιαζόμενες κατοικίες αλλάζοντας τη χρήση του κτηρίου και προσφύγαμε στην πολεοδομία και στην αστυνομία. «Παραδόξως» δε, η σχετική διαμάχη έλαβε χώρα στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου του 2017, δηλαδή λίγες ημέρες πριν ο ιδιοκτήτης προβεί αιφνιδιαστικά στην απόπειρα έξωσής μας, χρησιμοποιώντας κατάλληλα ένα νομικό σύστημα που λειτουργεί υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, ιδιαίτερα μετά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν επί των ημερών της «φιλολαϊκής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το 2017 και το 2018.
[ Μια εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει με τη βιομηχανία εξώσεων, με βάση τους πρόσφατους νόμους που έχουν ψηφιστεί προσφέρει το ακόλουθο άρθρο από τη σελίδα Filoxenia:  https://filoxenia.org/πέφτουν-οι-εξώσεις-σαν-το-χαλάζι/]
Χωρίς να γνωρίζουμε τίποτε απολύτως, ΜΕΘΟΔΕΥΤΗΚΕ έξωσή μας από τον χώρο. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης απέκρυψε ποσά που είχαν ήδη καταβληθεί σε αυτόν  και στις 27 Ιουλίου 2017, αντιμετωπίσαμε μέσα στο καλοκαίρι μια διαταγή πληρωμής και έξωσης.
Είναι τέτοια η αθλιότητα του νομικού συστήματος της χώρας, ώστε είναι δυνατή η έξωση ενός ενοικιαστή χωρίς αυτός να το γνωρίζει καν! Και η άθλια δικαιολογία ήταν πως είχαμε λάβει εξώδικο πριν δυόμισι χρόνια. Και αυτό παρότι είχε ήδη τροποποιηθεί η σύμβαση! Αυτή είναι η αθλιότητα του ελληνικού «νομικού πολιτισμού», όπως την κατασκεύασαν οι δοτοί κυβερνήτες μας, ώστε η λεγόμενη «επιτάχυνση» των νομικών διαδικασιών λειτουργεί μόνο υπέρ των ιδιοκτητών και των μεγαλοκαρχαριών, που ξέρουν να τις χρησιμοποιούν προς το συμφέρον τους, μετερχόμενοι όλες τις πιθανές μεθόδους και χρησιμοποιώντας όλες τις εξουσίες.

Το επιχειρηματικόν τερπνόν μετά του πολιτικού ωφελίμου 
Ο δεύτερος λόγος, τον οποίο δεν είχαμε εκτιμήσει με την απαραίτητη σοβαρότητα ήταν πως μια τέτοια καραμπινάτη εξαπάτηση της δικαιοσύνης αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης που προφανώς ενοχλείται ιδιαίτερα από έναν χώρο σαν αυτόν του «Ρήγα Βελεστινλή».  Έναν χώρο από τον οποίο έχουν περάσει εκατοντάδες ομιλητές και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, τα τελευταία πεντέμισι χρόνια και αποτέλεσε βάση στήριξης  για όλες τις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι το Μακεδονικό,. Γι’ αυτό και αποτελεί κάρφο στα μάτια της εξουσίας. 
Έτσι συνδυάζεται το «τερπνόν μετά του ωφελίμου». Τα οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν να μεταβάλουν σε ζούγκλα κερδοσκοπίας το κέντρο της Αθήνας, βαδίζουν χέρι-χέρι με εκείνους που τους έχουν παραδώσει τη χώρα, από τη Μακεδονία μέχρι την Κύπρο και από τις συντάξεις μέχρι τους πλειστηριασμούς. Με βάση αυτό το παράλογο νομικό καθεστώς, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, κ. Χαράλαμπος Κωτουλόπουλος εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 5828/217 Διαταγή Πληρωμής και απόδοσης μισθίου.
Βεβαίως, υποβάλαμε αμέσως αίτημα αναστολής και κάναμε ανακοπή στην απόφαση, η οποία ορίστηκε να εκδικαστεί στις 26 Οκτωβρίου του 2018! Παρότι  η πρόεδρος Πρωτοδικών, κ. Αικατερίνη Διακουμάκου, στις 31/8/17, ικανοποίησε το αίτημά μας για προσωρινή αναστολή η πρωτοδίκης  κ. Αποστολία Παντελίδου, έβγαλε στις 5 Μαρτίου 2018, απόφαση με την οποία απέρριπτε τα Ασφαλιστικά Μέτρα, θεωρώντας «αλυσιτελές» το επιχείρημά μας ότι θα χρειαζόταν νέο εξώδικο που να μας προειδοποιεί. Και έτσι βρεθήκαμε να  έχουμε εξωσθεί χωρίς να το καταλάβουμε  από έναν  χώρο που αποτελεί υπόθεση εκατοντάδων ανθρώπων.
Όμως, έμενε μπροστά μας η κύρια δίκη, της ανακοπής, που θα πραγματοποιηθεί στις  26 Οκτωβρίου 2018. Στην  περίπτωση που κερδίσουμε τη δίκη, ενώ θα έχουμε στο μεταξύ υποστεί έξωση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μας αποζημιώσει με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Πέρα από το τεράστιο κόστος, πάνω από 50.000 ευρώ, για να διαμορφώσουμε έναν χώρο που είχε μεταβάλει σε αχούρι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υποστήκαμε και ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη διότι  συμπεριληφθήκαμε στο σύστημα Τειρεσίας ως μη αξιόχρεοι.  Και ενώ αρχικώς, ο ιδιοκτήτης συμφώνησε να παραμείνουμε στον χώρο μέχρι να εκδικαστεί η κύρια δίκη (ανακοπή), στις 26 Οκτωβρίου 2018, και να πληρώνουμε μέχρι τότε 400 ευρώ περισσότερα τον μήνα, όπως κάναμε για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2018, αιφνιδίως, καταστρατήγησε τη συμφωνία και απαίτησε την άμεση αποχώρησή μας στις 30 Ιουνίου 2018. Η  νέα αίτηση αναστολής μας απορρίφθηκε, στις 3 Ιουλίου, από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών,  κ. Βασίλειο Παπαθανασίου.  Και αυτό παρότι ο δικηγόρος του Παράσχη,  Νικόλαος Σκούφος, παραδέχτηκε, ότι όντως κατατίθενται περισσότερα χρήματα μηνιαίως! Η παράνοια του νομικού συστήματος ολοκληρώθηκε με την εκδίκαση των νέων ασφαλιστικών μέτρων  στις 6 Αυγούστου του 2018! Αλλά εμείς έπρεπε να εκκενώσουμε τον χώρο την επομένη, δηλ. στις 5 Ιουλίου 2018!
Έτσι, με βάση όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, πολιτικές, οικονομικές και νομικές,  που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τον εφιαλτικό κόσμο της Δίκης του Κάφκα, προχώρησε η διαδικασία έξωσης από την Ξενοφώντος 4 του Άρδην, του νέου Λόγιου Ερμή, της Ρήξης και του συνόλου των δραστηριοτήτων μας.

Η αντίσταση
Όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδοθούμε αμαχητί. Διότι, βέβαια, στόχος τους είναι να έχουμε εγκαταλείψει τον χώρο, έτσι ώστε, όταν θα γίνει η οριστική δίκη, να έχουν όλα τελειώσει. Και έτσι, στις 5 Ιουλίου, εμφανίστηκαν οι επιμελητές, με εντολή  των ιδιοκτητών, να μας αποβάλουν από τον χώρο.  
Η άμεση κινητοποίηση δεκάδων μελών του Άρδην και άλλων αλληλέγγυων φίλων,  απέτρεψε  την άμεση έξωση.
Εμείς, στο μεταξύ, πέρα από όποιες νομικές δυνατότητες έχουμε, τις οποίες και θα εξαντλήσουμε, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν όπως νομίζουν. Και θα επιδιώξουμε το μάξιμουμ της δημοσιοποίησης,  και θα καταγγείλουμε όλες τις πολεοδομικές απάτες που έχουν γίνει σε αυτό τον χώρο, και θα μεταβάλουμε το ζήτημα του χώρου «Ρήγας Βελεστινλής» σε πολιτικό ζήτημα, σε ζήτημα αλληλεγγύης και αντίστασης σε ένα άθλιο σύστημα.
Αν νομίζουν ότι τόσο εύκολα θα ακυρώσουν προσπάθειες και αγώνες δεκαετιών, είναι γελασμένοι.

1 σχόλιο:

  1. Δεν αρκεί να δηλώνει κάποιος "αριστερός" για να νομοθετεί δίκαια.
    Απαιτείται ως αναγκαία προϋπόθεση να είναι (λόγω και έργω) δημοκράτης .
    Αρχές τού 21ου αιώνα στην Ευρώπη και να νομοθετούνται μέτρα που αποκλείουν την προηγουμένη ακρόαση τού βλαπτόμενου, πριν την οριστικοποίηση των σε βάρος του μέτρων ;;;
    Ποιός να το φανταζόταν και με αριστερή κυβέρνηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.