13/7/18

Τα αποτελέσματα της "πατριωτικής" συμφωνίας των Πρεσπών - Ντιμιτρόφ: Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα

  • (Φωτ.: EPA / Hayoung Jeon)
Στα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που έκαναν Ελλάδα και πΓΔΜ για να καταλήξουν σε αυτή μίλησε ο Νικολά Ντιμιτρόφ. Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δήλωσε στο European Western Balkans ότι «χρειάζονται δύο για το τανγκό».

«Τα εύσημα για τη συμφωνία πάνε τόσο στην κυβέρνηση της Ελλάδας όσο και στης πΓΔΜ», ανέφερε.
«Η χώρα μας ωρίμασε μέσω από πολιτικές κρίσεις. Προσπαθήσαμε διάφορες προσεγγίσεις στο παρελθόν για να λύσουμε το ζήτημα, αλλά δεν το κάναμε. Κατηγορούσαμε ο ένας τον άλλον για την αποτυχία», πρόσθεσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.
Όσον αφορά στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ έκανε λόγο για «τεχνική διαδικασία που η ολοκλήρωσή της θα μπορούσε να είναι θέμα ημερών», παραπέμποντας παράλληλα στις υποχρεώσεις της χώρας, ήτοι το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα, όπου η Συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί στην κρίση των πολιτών, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. «Θεωρώ ότι οι άνθρωποι θα στηρίξουν τη συμφωνία, γιατί καλύπτει το πιο ευαίσθητο σημείο, αυτό του ποιοι είμαστε και τι γλώσσα μιλάμε. Είμαστε Μακεδόνες και μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα. Καταφέραμε να βρούμε έναν τρόπο να διευκρινίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών και τι εννοούν στην Ελλάδα όταν λένε Μακεδόνας στη Μακεδονία και τι εννοούμε εμείς όταν λέμε Μακεδόνας. Τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουμε πως θα κάνουμε το δημοψήφισμα. Το διακύβευμα είναι υψηλό και πρέπει να προσεγγίσουμε τους πολίτες και να τους πείσουμε να στηρίξουν τη συμφωνία».
Για την ονομασία erga omnes σημείωσε: «Ήταν ένα προαπαιτούμενο της Αθήνας για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Δεν ήταν εύκολο γι' αυτούς. Κάνουν λιγότερα πράγματα βέβαια, καθώς δεν έχουν να αλλάξουν εκείνοι κάτι. Εμείς κάνουμε περισσότερα, αλλά έχουμε και μεγαλύτερα κέρδη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.