31/7/18

Η Β. Κορέα φέρεται να κατασκευάζει νέους πυραύλους

REUTERS/KCNA
Φωτογραφία αρχείου. O ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις όπου πραγματοποιήθηκε η δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) νέου τύπου Hwasong-15.
Η ιστορική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, η πρώτη ανάμεσα σε εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ και ηγέτη της Πιονγιανγκ, δεν φαίνεται να φέρνει απτά αποτελέσματα. Η Βόρεια Κορέα φέρεται να συνεχίζει την κατασκευή πυραύλων, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Αμερικάνους, σε μία εξέλιξη που έρχεται να δικαιώσει όσους υπογράμμιζαν την ασάφεια και την μικρή πρακτική αξία της συμφωνίας, που υπεγράφη στην Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.
Ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, που δεν κατανομάζονται, δορυφόροι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έχουν εντοπίσει συνεχή δραστηριότητα σε εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους υπάρχουν ενδείξεις για την κατασκευή ενός ή και δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας στο ίδιο εργοστάσιο, στο οποίο κατασκευάστηκε και ο πρώτος πύραυλος με ικανότητα να φτάσει στις ΗΠΑ. 
Όπως μεταδίδει το Reuters οι εικόνες των δορυφόρων δείχνουν οχήματα να κινούνται προς και εκτός της εγκατάστασης, αλλά δεν αποκαλύπτουν σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει το έργο της κατασκευής. 
Σημειώνεται ότι δεν είναι οι πρώτες πληροφορίες, που κάνουν λόγο για συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Στα τέλη Ιουνίου είχαν δει το φως στοιχεία για πιθανή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, παραδέχθηκε ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να παράγει καύσιμο που της επιτρέπει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, παρά τη δέσμευσή της να προβεί σε αποπυρηνικοποίηση. 
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Washington Post, Reuters, BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.