24/7/18

Τέλος χρόνου;

Σάββας Καλεντερίδης
Αν παρατηρήσει κανείς την πορεία των εξελίξεων της τελευταίες δεκαετίες, διαπιστώνει ότι η Δύση, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν ως στρατηγικό στόχο να απωθήσουν γεωπολιτικά τη Ρωσία από την Κεντρική, την Ανατολική και τη ΝΑ Ευρώπη και να την περιορίσουν στα όρια της ρωσικής επικράτειας. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου όλες οι Δυτικές δυνάμεις υποσχέθηκαν στον Γκορμπατσόφ και στον Σεβαρντνάτζε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά «ούτε μία ίντσα» εάν η Μόσχα αποσύρει τον Ερυθρό Στρατό από την Ανατολική Γερμανία και της επιτρέψει να επανενωθεί με τη Δυτική. Αυτή ήταν μια τιτάνια παραχώρηση από τον Γκορμπατσόφ. Όμως στη συνέχεια είδαμε ότι το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε σε όλες τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, στις Βαλτικές χώρες, και τείνει να κλείσει τον κύκλο με την ένταξη των Σκοπίων.

Αν γίνει κι αυτό το βήμα, εκτός ΝΑΤΟ θα είναι η Σερβία, το πιο σημαντικό έρεισμα της Ρωσίας στην ΝΑ Ευρώπη, η οποία όμως δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και ο εναέριος χώρος της είναι περίκλειστος από χώρες του ΝΑΤΟ.
Αν τακτοποιηθεί, λοιπόν, η «εκκρεμότητα» που ακούει στο όνομα Σκόπια, που ήδη έχει πάρει το δρόμο της με τις ευγενείς υπηρεσίες των κ.κ. Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένου, τότε μένουν προς διευθέτηση το θέμα της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, για να μείνει η Ρωσία με μόνη σύμμαχο χώρα τη Λευκορωσία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το εάν θα ακολουθήσει κάτι μεγάλο, σε περίπτωση που ολοκληρωθούν και οι ανωτέρω διευθετήσεις, όπως για παράδειγμα ένας αποκλεισμός της Ρωσίας, που μπορεί να οδηγήσει και σε έναν μεγάλο πόλεμο, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει ή να το γνωρίζει, εκτός από εκείνους που σχεδιάζουν κάτι τέτοιο.
Πάντως, η πρεμούρα της Δύσης να εντάξει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μαζί με την Αλβανία, αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει βιασύνη να κλείνουν εκκρεμότητες. Σε ό,τι μας αφορά, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη θέση της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για να επιλύσει θετικά για τα εθνικά μας συμφέροντα ζητήματα που μας απασχολούν με την Αλβανία και τα Σκόπια.
Αντ’ αυτού, η Ελλάδα προχώρησε στην υπογραφή μιας προδοτικής συμφωνίας με τα Σκόπια, εκχωρώντας όνομα, γλώσσα και εθνική ταυτότητα στους νεόκοπους «Μακεδόνες», ενώ σύρεται σε μια συμφωνία με τα Τίρανα, η οποία θα κινηθεί στη γραμμή των παρατηρήσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, που πάγωσε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωών που είχε υπογραφεί επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Δηλαδή, ακόμα και στην περίπτωση αυτή αποδεικνύεται ότι η Αλβανία διαθέτει θεσμούς που οροθετούν το πεδίο στο οποίο μπορούν να κινηθούν οι πολιτικοί για να υπογράψουν μια συμφωνία, ενώ στην Ελλάδα το ζήτημα αυτό αφορά μια ομάδα του Μαξίμου και κάτι παρέες που εκτός από το ότι είναι φίλοι του ΥΠΕΞ, συμμετέχουν και σε άλλα κέντρα όπου γίνονται διάφορες ζυμώσεις, ερήμην των πολιτών και της κοινωνίας.
Ανακεφαλαιώνοντας, η Ελλάδα, μια χώρα γυμνή θεσμικά και με πολιτικό προσωπικό πολλαπλά εκτεθειμένο σε εκβιασμούς των ξένων πρεσβειών, υποτάσσει το εθνικό στο συμμαχικό και αίρει το βέτο για είσοδο της Αλβανίας και των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και αντί να εξασφαλίζει κέρδη, υπογράφει επώδυνες και προδοτικές συμφωνίες, ερήμην των πολιτών, οι οποίοι τις καταγγέλλουν σε ποσοστά που αγγίζουν το 80%.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία ρύθμισης των εκκρεμοτήτων της Δύσης, η Ρωσία προσπαθεί να αντιδράσει.
Από τη μια φροντίζει να δημιουργήσει και να ενισχύσει τα ερείσματα που διαθέτει στις χώρες της περιοχής, και από την άλλη –δεν έχω καμία αμφιβολία– κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει δυσάρεστες γι’ αυτήν εξελίξεις.
Για παράδειγμα, εισαγγελείς του Μαυροβουνίου, το οποίο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017, είχαν κατηγορήσει ανοικτά τη Ρωσία και μυστικούς της πράκτορες, καθώς και Σέρβους εθνικιστές, ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του Τζουκάνοβιτς και την κατάληψη του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, στην Ποντγκόριτσα, το φθινόπωρο του 2016.
Επίσης, ο ίδιος ο Τζουκάνοβιτς, μιλώντας σε συγκέντρωση της νεολαίας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του οποίου ηγείται, είπε ότι η Ρωσία και η φιλορωσική αντιπολίτευση του Μαυροβουνίου είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν «αιματοχυσία και μεθόδους πραξικοπήματος» για να εγκαταστήσουν κυβέρνηση φιλική προς το Κρεμλίνο.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι είναι αλήθεια και τι όχι από τις πιο πάνω καταγγελίες, όμως, από την πρόχειρη έρευνα που έκανα δεν είδα να απελαύνεται Ρώσος διπλωμάτης για όλα αυτά, ενώ το Μαυροβούνιο απέλασε Ρώσο διπλωμάτη για την υπόθεση Σκριπάλ.
Να έλθουμε τώρα στο θέμα των απελάσεων που αποφάσισε των ελληνικό ΥΠΕΞ.
Το ότι η Ρωσία έχει στόχο να αποκτήσει ή και να ενισχύσει τα ερείσματα που έχει στην Ελλάδα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Όμως αυτό είναι στις κλασικές αποστολές της διπλωματικής αποστολής κάθε χώρας. Το θέμα είναι να μάθουμε αν έγιναν ενέργειες που στρέφονται εναντίον της χώρας μας, για να δικαιολογούνται οι απελάσεις. Γιατί αν μιλάμε για το Άγιο Όρος, τα Πατριαρχεία, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις μητροπόλεις κυρίως της βόρειας Ελλάδας, οφείλουμε πρώτον να τα σεβόμαστε και δεύτερον να τα ενισχύουμε, για να μην είναι ευάλωτα σε δυνητικές απόπειρες ελέγχου τους από το Πατριαρχείο της Μόσχας ή από άλλους παράγοντες.
Συμπέρασμα, από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών μάλλον επιβλήθηκαν από εξωτερικό παράγοντα, ο οποίος πιθανόν έβαλε στο τραπέζι και στοιχεία για σχέσεις της κυβέρνησης με τον ρωσικό παράγοντα –θα επανέλθουμε για το θέμα αυτό– και απαίτησε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Γι’ αυτό και ο τίτλος «τέλος χρόνου».

11 σχόλια:

  1. Η Αμερική διεξάγει αυτή την ώρα έναν πόλεμο στον Ειρηνικό, πληρώνοντας και χρεώνοντας την Κίνα μισό τρις.
    Οι Κινέζοι βαρεθηκαν να συναρμολογουν Ipads και iPhones με 17 σεντς το τεμάχιο, και οδηγούν την επανάσταση του 5G, του επωνομαζομενου IoT (internet of things).
    Εκεί είναι το ζουμί, εδώ είναι ζωτικος χώρος για πιο φθηνιαρικες πολιτικές.
    Πάντα ζωτικες αλλά για πιο μικρά βαλαντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ.Καλεντεριδη απολυτα σωστος.Οι Ατλαντες ψευτες εξαπατησαν τον Γκορμπατσοφ..κι ο Πουτιν το ξερει.Θα το επαναλαβουν.Προφανως εχουν στοχο τον στραγγαλισμο της Ρωσιας οτι καθεστως κι αν εχει.Δεν χωνευουν το πυρηνικο δυναμικο της..θελουν ναναι μονοι...να πατανε ανετα τους παντες.Το ιδιο και την Κινα.Και τρελενονται αν βγει κι αλλος...πχ. η Β.Κορεα.Ομως το παιχνιδι δεν ειναι πια μονοτερμα...θαχει σασπενς.....Και στα Βαλκανια.Το χαρτι των Ρωσων ειναι η Τουρκια.Πανω σ αυτην θα παιχτει ολο το κολπο.Δηλ. εδω θα γινουν πολλα.Δυστυχως εδω πευτει ο φακος...με οτι επιπτωσεις ελθουν.Κανεις δεν ξερει τι.....ομως εδω θα γινει κυριως..Εδω θα παιχτει το εργο ισως πολυ κοντα στις προρησεις αγιων....Μαλλον εδω στηνει την σκηνη ο Θεος για την παρασταση.Αρεσει δεν αρεσει αυτο...αδιαφορο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Οι Ατλαντες ψευτες εξαπατησαν τον Γκορμπατσοφ<

      Μεγάλος στην ηλικία είναι πια ο Μιχαλάκης, αλλά και τόσο μεγάλος; Ομολογώ πως δεν το φανταζόμουν!

      Διαγραφή
  3. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και σίγουρα οι Ρωσοι δεν είναι βλακες να το αφήσουν έτσι !!!! Για το θέμα των Ελλήνων πολιτικών, είναι φως φανάρι ότι είναι υποχειρια των Αμερικανών , ΝΑΤΟ. Δεν μου φαίνεται παράξενο διότι η ικανότητα αυτών είναι περιορισμένη! !!! Πάντως και εγώ πιστεύω ότι ο διαιτητής όπου να ναι θα σφυρίξει λήξει του αγώνα και τότε "ποντίκια " τρέξτε να κρυφτειτε !!! Και ο νοών νοειτω !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Καλεντεριδη, για πολλοστή φορά σας συγχαίρω για την ευστοχία του άρθρου.
    Απόλυτα σύμφωνος και με τα σχόλια των φίλων Δημήτρη Κ. και Νίκου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σύγχυση καί Αὐθαιρεσία
    Ὑπάρχει σύγχυση καί αὐθαιρεσία παγκοσμίως, στο τί εἶναι νόμιμη (δικαιολογημένη) ἄμυνα, ἄρα καί στό τί συνιστᾶ ἀπρόκλητη (ἀδικαιολόγητη) ἐπίθεση.
    Κάθε ἐξουσία, τείνει νά τά καθορίζει αὐτά, αὐθαιρέτως.
    "Επιτίθεται" τάχα ὁ ἀμυνόμενος, καί τάχα "ἀμυνεται" ὁ ἐπιτιθέμενος.
    Ὁ χῶρος πού καταλαβάνεται, εἶναι τάχα γιά ἄμυνα, καί ἡ ἀμυντική θωράκιση μέ δυνατότητες ἀπαντήσεως, συνιστᾶ τάχα ἀπειλή.

    Οἱ διαχειριστές τῆς εἰσβολῆς, διορίζονται πρέσβεις, οἱ business leades διεισδύουν
    ὡς στρατηγοί, οἱ τραπεζίτες ἐλέγχουν ὡς Κυβέρνηση, οἱ ὑπουργοί ενεργοῦν ὡς ὑπάλληλοι, τό Κράτος τρέπεται σέ ἐπίσημη Ἀδυναμία, ἡ ἀστυνόμευση μεταπίπτει σέ καταστολή.
    Κατ' ἀποτέλεσμα, πρίν οἱ πολίτες πάρουν τό νόμο στά χέρια τους, τόν παίρνουν οἱ μαφίες.
    Πού φυσικά ἄν δέν λογοδοτήσουν σέ κάποιον Πούτιν, λογοδοτοῦν στόν πρέσβη...

    Στήν κατάπτωσή της ἡ Ρωμαϊκή Αὐτοκρατορία, ἀνεκήρυσε αὐτοκράτορες τούς ἀρχηγούς τῶν πραιτωριανῶν.
    Τοῦτο, ὡς παγκοσμιοποιημένη τότε αὐτοκρατορία, ἐλλείψει Πρέσβεων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ρωσία κάνει κινήσεις να εντάξει το Κόσοβο στη Σερβία ή μέρος αυτού. Από την άλλη πλευρά προσπαθεί να εντάξει Μαυροβούνιο και Βοσνία στη Σερβία.Η αρχή του πολέμου, που σίγουρα θα γίνει, θα είναι στην Υπερεδνεστειρία στη Μολδαβία. Ο ΟΗΕ , όργανο του ΝΑΤΟ, ζήτησε την περιοχή να επιστρέψει πίσω στη Μολδαβία. Τέλος οι Ρώσοι τα έχουν βρει με τους Βούλγαρους Σοσιαλιστές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν ειναι χαζοι οι ρωσοι σιγουρα θαχουν τα δηκατους σχεδεια αμυνας και επεκτασεις αρα με μαθηματικη ακρηβεια παμε για τον 3 παγκωσμιο των προφητειων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η σύγκρουση Δυτικών, στους οποίους εμείς "ανήκομεν" και Ρωσίας μοιάζει βεβαία. Σε κάθε περίπτωση όμως τόσο οι δυτικοί όσο και η Ρωσία θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προφανώς πάνω στο τραπέζι δεν θα είναι η Γαλλία , η Αγγλία ή το Μισούρι με τη Νέα Υόρκη. Πάνω στο τραπέζι θα είναι οι χώρες - περιοχές όπου θα οριστούν οι νέες περιοχές επιρροής των μεγάλων. Αυτές δεν είναι οι χώρες όπου συναντάμε "εστίες αναταραχής" ; Πόσο θα υποχωρήσει η Ρωσία από τα όρια της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης; Και η Αμερική με τους συμμάχους της πόσο θα επιμείνουν; Θα διακινδυνεύσουν ένα πόλεμο με τη Ρωσία για κάποιους "Βαλκάνιους" έναν αχταρμά εθνοτήτων, θρησκευτικών και φυλετικών συνόλων; Αυτοί οι δυτικοί το δικό τους καθαρόαιμο μερτικό το πήρανε Σλοβενία Κροατία Μεγάλη Αλβανία> Γιατί να μη δώσουν στη Ρωσία ένα μέρος αυτού του καυτού προβλήματος που εντωμεταξύ θα φροντίσουν να το "φορτώσουν" με τόνους προσφυγικής εκρηκτικής ύλης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tο διπλό δίπορτο:made in USA.
    Τι σου είναι η ζωή τέλος πάντων.Οι "φίλοι" μας οι Αμερικανοί,πήγαν για μαλλί και βγήκαν φαλακροί.
    Μπρος την ανέλπιστη-απρόβλεπτη και ακαθόριστη.... καταιγίδα που ενέσκηψε στον κόσμο,το κράτος των ΗΠΑ,οι ελίτ της "υπερδύναμης"νόμισαν αρκετό για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του καιρού,να χρησιμοποιήσουν εκ του σύνεγγυς,όλα τους τα βλαστάρια,παλαιάς και νέας τάξης πραγμάτων, και τους μεν και τους δε,και τους Ομπάμα Κλίντον Μπους και τον Τράμπ με όλα τα συμπαρομαρτούντα ,προφανώς για λόγους ασφαλείας οικονομίας δυνάμεων και κλασσικής τακτικής των Αμερικανών,παίζοντας εναλλάξ και "αποσυντονίζοντας",υποτίθεται,τους απέναντι,ήτοι Ρώσους Κινέζους και οτιδήποτε άλλο τους αντιστέκονταν.
    Μια τυπική αμερικανιά, το λεγόμενο δίπορτο κι όποιον πάρει ο χάρος.
    Δίπορτο σ΄όλα και παντού,ΝΑΤΟ και Ε.Ε.,φυσικό αφού κατά καιρούς εκδηλώνονταν πότε σαν Καλιγούλες,πότε σαν Νέρωνες.
    Αυτή η Δυαρχία που τους προέκυψε τόσο έντονα πρόσφατα παρουσίασε και μια επί πλέον ιδιότητα τον ερμαφροδιτισμό...που δεν χαρακτηρίζει στιβαρές και αποφασισμένες ηγεσίες,για ιμπεριαλιστικές πολιτικές,όρα Τίλρεσον-Πομπέο έναντι Κιμ Υονγκ Ουν,
    το ίδιο περίπου ανεδαφικό αποτέλεσμα έχουμε και με τους συμμάχους τους Ευρωπαίους, με πρωταγωνιστές την Μέρκελ τον Μακρόν την Μέϊ κλπ.
    Το σπουδαίο είναι ότι η ασκούμενη πολιτική των ΗΠΑ εν προκειμένω έχει μηδαμινό αντίκτυπο στους εταίρους Ρωσία Κίνα Ιράν κλπ. και παρ΄ όλ΄αυτά ,όντες επιθετικοί,αλαζονικοί το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να κάνουν κουπί στον αέρα, αλλά και να βαράνε μπουνιές στα μαχαίρια.
    Αποτέλεσμα και επιμύθιον:
    Έχουν χρεοκοπήσει παντού παντοιοτρόπως και πανταχού ...Πράγματι η μόνη τους σωτηρία είναι ο Πούτιν. Έχω την διαίσθηση και την εκτίμηση ότι ο Τράμπ στο Ελσίνκι παρέδωσε λευκή επιταγή στον Ρώσο πλανητάρχη,με την θερμή παράκληση να είναι όσο μπορεί πιο επιεικής στους δυνάστες μας...με ό,τι αυτό συνεπάγεται, γιατί είναι και οι ΚΙΝΕΖΟΙ.
    (και οι Κινέζοι δεν ξεχνούν).
    ΄Εξτρα υποπαράγραφος,με μας εδώ τι γίνεται?και με τον μίστερ Πυάτ?Το μόνο που μπορώ να πω,ας τους έκοβε και να μην εξετίθοντο τόσο κραυγαλέα....όντες καταχρεωμένοι σ΄όλα και παντού.
    Τώρα! Ο Θεός και η ψυχή τους,με μια υποσημείωση ο μίστερ Πυάτ είναι παλλαπλά ενοχοποιημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπορούμε να μάθουμε ποίος ήταν ο ρόλος του Κοτζιά στο σχέδιο Αναν????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.