30/7/18

Λαμπρό έθνος, άχρηστο κράτος


Ένας πολύ σημαντικός Ευρωπαίος ηγέτης, που αγαπάει ειλικρινά την Ελλάδα, έχει πει την αλήθεια με έναν μοναδικό τρόπο: «Αυτοί οι Ελληνες! Ενα τόσο μεγάλο έθνος με ένα τόσο άχρηστο κράτος». Εχει δυστυχώς πολύ δίκιο. Ζήσαμε μόλις μια εθνική τραγωδία. Γυρνάμε γύρω γύρω σαν τα κοτόπουλα αναζητώντας ευθύνες και συνωμοσίες. Το κάνουμε κάθε φορά που ζούμε κάτι ανάλογο, αλλά δεν μαθαίνουμε και δεν κάνουμε τίποτα στην πράξη για να μην επαναληφθεί.
Το ελληνικό κράτος λιώνει πραγματικά μόλις έρχεται αντιμέτωπο με κρίσεις. Το ζήσαμε στα Ιμια, στις φωτιές του 2007, στις πρόσφατες φωτιές και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις. Δεν ήταν, για παράδειγμα, αυτή εικόνα πρωθυπουργού στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής. Καθισμένος σε ένα τραπέζι σε μια «χύμα» κατάσταση, με άσχετους γύρω γύρω παρατρεχάμενους να ρωτάνε παλαβά πράγματα τους υπηρεσιακούς. Ηταν βέβαια εικόνα οικεία, γιατί δυστυχώς έχει επαναληφθεί. Σε μια σοβαρή χώρα θα υπήρχε ένας «τυφλοσούρτης» που θα είχε κάποιος ανώτατος κρατικός υπάλληλος στο συρτάρι του. Θα ήξερε ακριβώς πού θα γίνει η ανάλογη σύσκεψη σε ώρα κρίσης, ποιοι θα καθίσουν στο τραπέζι, ποιοι θα κάνουν ενημερώσεις και εισηγήσεις. 

Το επιτελείο του Μαξίμου θα είχε κάνει, εν τω μεταξύ, δέκα ασκήσεις και προσομοιώσεις ώστε να γνωρίζει από πριν πώς δουλεύει το σύστημα και ποιος πρέπει να κάνει τι. Ολα αυτά ακούγονται εξωφρενικά στον τόπο μας. Γιατί οι πολιτικοί μας προτιμούν διαχρονικά τον χαβαλέ, το ρουσφέτι και να διορίζουν σε νευραλγικές θέσεις άχρηστους δικούς τους.
Ολο αυτό το μπάχαλο της κορυφής διαχέεται παντού, έως τον μικρότερο δήμο. Σχέδια και ασκήσεις εκκένωσης σε περίπτωση ανάγκης; Συντονιστικό κέντρο, που δίνει την εντολή να μπουν περιπολικά και άνθρωποι με τηλεβόες για να δώσουν το σήμα της εκκένωσης; Προκαθορισμένες διαδρομές εκκένωσης που επιτηρούνται από αστυνομικούς και δημοτικούς υπαλλήλους ώστε να μη συμβεί το κακό; Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά υπάρχουν σε κάποια εγχειρίδια και σκονισμένους φωριαμούς. Χωρίς συνεχείς ασκήσεις ετοιμότητας και επαγγελματισμό, δεν έχουν καμία αξία. Την ώρα της κρίσης, δεν υπάρχει χρόνος και καθαρό μυαλό για να μπουν σε εφαρμογή.
Η χώρα χρειάζεται πραγματικά επανασύσταση του κράτους, από πάνω μέχρι κάτω. Υπάρχουν κονδύλια, πρόθυμες κυβερνήσεις και τεχνογνωσία για να το πετύχουμε. Οι υπηρεσίες μας έχουν καλό και ικανό προσωπικό το οποίο συνήθως πολεμάει το εκάστοτε κομματικό κράτος των ανίκανων παρασίτων. Εχει τον τρόπο να παίρνει τον άριστο που εκπαιδεύθηκε στον Καναδά στον συντονισμό κατάσβεσης και να τον στέλνει κάπου μακριά, «για σπάσιμο».
Είναι ανάγκη να συνεννοηθούμε άμεσα και να σοβαρευτούμε, γιατί με αυτό το κράτος δεν θα πάμε μακριά. Και κάτι τελευταίο. Το σύνηθες καταφύγιο αποτυχημένων κρατών (των αποκαλούμενων από τους Aγγλοσάξονες failed states) είναι οι θεωρίες συνωμοσίας. Πάντα κάποιος άλλος φταίει. Είναι το άλλοθι των αποτυχημένων κρατών και –προφανώς– των αποτυχημένων πολιτικών που τα έφεραν σε αυτό το χάλι.

4 σχόλια:

  1. Από το Παρατηρητήριο :

    Προς σιριζοτρολς και λοιπά σαπρόφυτα:

    Αν δεν το έχετε καταλάβει, σας μυριζόμαστε πλέον από χιλιόμετρα.

    Αυτό με τους προηγούμενους, τις Μαρέβες, τις Νοβάρτις και τα "αυθαίρετα" των "αστών". Που το αφεντικό σας νομιμοποίησε καλά καλά αλλά τώρα τσαντίστηκε διότι κάηκαν με ανθρώπους μέσα και του χάλασαν τη φιέστα της 20ής Αυγούστου (τι γιορτάζουμε δεν ξέρω αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση) κάπου πρέπει να σταματήσει. Καταντάει γραφικό.

    Πριν γράψετε την επόμενη μαλακία σας (γιατί μαλακίες γράφετε και το ξέρετε) σκεφτείτε: Αξίζει τον κόπο; Όσα και €0,60 και να πάρετε.

    Θα σας πουλήσει. Εδώ πούλησε τους πρώην κολλητούς του και τους δικούς του. Θα σας πουλήσει. Το βλέπετε, το ξέρετε, το νοιώθετε. Σκεφτείτε: Αξίζει για κάποια €0,60 να πουλάτε την υπόληψή σας; Να μαλώνετε με ανθρώπους που δεν τους γνωρίζετε καν; Να χαλάτε φιλίες; Γιατί;

    Ξέρετε, κάποτε κάποιοι άλλοι έλεγαν τη φράση "ζήσε την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σου" εννοώντας να χαθείς σε μια κραιπάλη χωρίς αύριο, για να πουλήσουν τα κλαμπ και τα περιοδικά του που τους τροφοδοτούσαν.

    Και όμως, για τη συντριπτική πλειοψηφία όλων τους (εκτός αν κάποιος είχε στουκάρει σε μια κολόνα στην παραλιακή από το πολύ αλκοόλ εκεί γύρω στα χαράματα Κυριακής), η επόμενη μέρα ερχόταν. Και όλοι θυμόντουσαν. Τις κραιπάλες, την ξεφτίλα ("ρόμπα ξεκούμπωτη" τη λέγανε), την αμηχανία της επόμενης μέρας για τις ηλιθιότητες που ο κάθε κραίπαλος έκανε κάθε βράδυ.

    Και τα χρόνια πέρασαν. Και τώρα που οι περισσότεροι επέζησαν και μεγάλωσαν ξέρουν βαθειά μέσα τους ότι έκαναν βλακείες.

    Έτσι θα νοιώθετε και εσείς μετά από χρόνια, όταν θα περάσει το τριπάκι από τη μαρμίτα που έχετε πέσει. Θα γίνετε και 30 και 40 και 50 χρονών. Και θα αναθεωρήσετε. Και μακάρι οι φίλοι σας, οι συγγενείς σας, οι γνωστοί σας, η Ελλάδα να έχει ανακάμψει ώστε να μπορέσουν να σας δεχτούν.

    Διότι αν το αφεντικούλι σας κάνει καμιά κουτσουκέλα και χάσουμε καταθέσεις, κανένα νησάκι ή κάτι άλλο από την αποδεδειγμένη πλέον ανικανότητα και την στα όρια του μίσους αδιαφορία προς τον"λαό" και την κοινωνία που κυβερνάει, αρκεί να μείνει στην καρέκλα του, ΕΣΕΙΣ θα χάσετε. Αυτός πιθανόν να διαφύγει. Εσάς όμως θα σας πουλήσει. Το νιώθετε, το ξέρετε, το βλέπετε.

    Και θα υπάρξουν συνέπειες. Χαλάνε φιλίες. Στοχοποιούνται άνθρωποι και από τις δυο μεριές. Τόσος διχασμός για να μην ζορίσουμε έναν επιτήδειο πολιτικάντη που πήρε τις (έστω ασφαλείς) ιδέες σας και τις πέταξε στις λάσπες. Και τώρα ετοιμάζεται να κάνει ταμείο και να σπείρει μια τελευταία καταστροφή για να φύγει ανενόχλητος μέσα στο γενικό χαμό.

    Και τον προστατεύετε! Κρίμα είναι.

    ΚΚ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γκολντ πετυχε το πειραμα σου !!!! Το ρευμα ετρεξε στο κυκλωμα...στον καλο αγωγο....Δεν ειναι μονωτης...αγει το ρευμα....

      Διαγραφή
  2. ΝΑ "ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΟΥΜΕ" 

    ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

         Ανήμερα της επετείου της, η δημοκρατία αφήνει μιαν Ελλάδα πυρπολημένη, μία χώρα καμμένη απ΄ άκρο σε άκρο, αμέτρητους νεκρούς κι ερείπια παντού.

         Με αποκορύφωμα τη σημερινή συμβολική θεομηνία, η δημοκρατία που "ενέσκηψε" από το 1974 με τον μητραλοία Καραμανλή και διαιωνίστηκε από τους, εν συνεχεία, αλήτες εκφραστές της μέχρι τον σημερινό Παυλόπουλο και Τσίπρα, αφήνει πίσω της εκατόμβες ανθρωπίνων θυμάτων, πείνα, εξαθλίωση και, κυρίως, συντριβή της εθνικής αξιοπρεπείας των Ελλήνων.

         Σήμερα ρέγχει επιθανάτια ολόκληρη η Ελλάδα.
         Με παραδιδόμενα εθνικά εδάφη σε ξένους, με απώλεια της Κύπρου, της κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Θράκη, με την Μακεδονία εκχωρημένη σε βόρειους άρπαγες, αυτός ο ανόητος λαός που άλλοτε κόμπαζε υπερφίαλα ότι "πέταξε τους Φασίστες στη θάλασσα" σήμερα πέφτει ο ίδιος στη θάλασσα για να σωθεί από την πύρινη λαίλαπα την οποία άναψαν οι ηλίθιες επιλογές του για να κατακάψουν ακόμη και τον Παρθενώνα με τον οποίον ουδεμία σχέση έχει διότι ως ανελλήνιστος δεν είναι "Ελληνικός".
         Αυτός ο ηλίθιος γραικύλικος λαός που αποτεφρώνεται "συν γυναξί και σκύλοις"  είναι αυτός που ανέδειξε μία κυβέρνηση σαλτιμπάγκων η οποία η οποία προσέλαβε 5.500 εποχιακούς πυροσβέστες με ουσιαστικά προσόντα ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΝΩ ΤΟΥ 50% και ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 45 ΕΤΩΝ, με αποτέλεσμα αυτές οι 5.500 χιλιάδες ανημπόρων να μην είναι σε θέση να επιχειρήσουν για την άσκηση των καθηκόντων για τα οποία προσελήφθησαν.
         Όχι, δεν αξίζει κανένα δάκρυ για τους ενόχους του δημοκρατικού ολοκαυτώματός τους. Η φυσική νομοτέλεια της σκληρής αλλά δίκαιης επιλογής ας είναι ευλογημένη που περιορίζει την επί γης ηλιθιότητα με τους τρόπους που η ίδια προκαλεί και της αξίζουν.

         Όμως, όσοι νουνεχείς, είναι καιρός να σκεφθούμε ότι αποτελεί καθήκον μας η "αποτέφρωση" της δημοκρατίας και των ηλιθίων οπαδών της όσο είναι καιρός διότι η "πύρινη λαίλαπα" ζυγώνει, πια, τους πάντες και η "φωτιά" δεν κάνει διακρίσεις.

         Ας πυρπολήσουμε λοιπόν, πριν πυρποληθούμε.


         ΥΓ . εκφράζω την βαθύτατη του για τις απώλειες των ζωών αμέτρητων ζώων τα οποία είναι τα μόνα αθώα θύματα και αμέτοχα της δημοκρατικής θεομηνίας στην οποία επιμένουν ηλίθιοι "άνθρωποι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.