16/7/18

Τουρκική παγίδα στα Διαπόντια νησιά

Τόσο η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών όσο και το πρωθυπουργικό γραφείο αρνούνται να δώσουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων με τα Τίρανα, αποφεύγουν να ενημερώσουν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και δείχνουν σαν να έχουν ξεχάσει τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, όπου θα μπορούσαν να έχουν συζητηθεί οι λεπτομέρειες της τόσο σημαντικής σχεδιαζόμενης συμφωνίας με την κυβέρνηση του Εντι Ράμα.

Η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι στις συζητήσεις με την αλβανική πλευρά «τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων, το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση» προκάλεσε ακόμη περισσότερα ερωτήματα για την ουσία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Τιράνων. 

Για τη συνέχεια ProtoThema

5 σχόλια:

  1. Απλα, ετοιμαζεται νεα εθνικη προδοσια. Να δουμε, ποσο ακομα θα τους ανεχτουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα ακούγοντας το τρίτο πρόγραμμα ο παρουσιαστής-δημοσιογράφος ονόματι Τρίκας, την ώρα που παρουσίαζε κάποιον καθηγητή ονόματι Νητσιάκο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η εκπομπή αναφέρεται σε πολιτιστικά γεγονότα της περιόδου αυτής ανά την Ελλάδα, μιλούσαν με τον καθηγητή του πανεπιστημίου για μια καλοκαιρινή εκδήλωση-εκπαιδευτικού χαρακτήρα και διεθνούς εμβέλειας που γίνεται στην Κόνιτσα, το θέμα τους ήταν τα σύνορα, και ο καθηγητής μεταξύ άλλων είπε : Συχνά παίρνει τους φοιτητές του σε πεζοπορία στα σύνορα όπου περνάν από δω και από κει, από Ελληνικό σε Αλβανικό έδαφος και κανένας δεν καταλαβαίνει ότι αλλάζουν σύνορα, άρα δεν υπάρχουν σύνορα. Το πνεύμα της συζήτησης ήταν αφού δεν υπάρχουν σύνορα, άρα να μην υπάρχουν σύνορα. Κάποια στιγμή ο παρουσιαστής το συνέδεσε με τα επίκαιρα θέματα και δημοσιεύματα και αποκάλεσε όσους αντιδρούν, ΚΑΦΡΟΕΙΔΕΙΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)Διαπόντια νησιά
    Πληθυσμός: 1.217 (απογραφής 2011)
    Εθνικότητες: Έλληνες

    Τα Διαπόντια νησιά (ή Νήσοι Οθωνοί) είναι νησιωτικό σύμπλεγμα 11 νησιών, που αποτελείται από τρία μεγαλύτερα νησιά και μερικές άλλες νησίδες βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας σε απόσταση 9-20 χλμ από αυτήν αποτελούμενα από το νησί Οθωνοί, το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά και το δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας (392 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2011), την Ερεικούσσα, το βορειότερο σημείο των Επτανήσων (496 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2011) και το Μαθράκι (329 κάτοικοι κατά την απογραφή του 2011).: και τις ακατοίκητες νησίδες:Διάκοπο, Διάπλο, Καράβι, Καστρινό, Λειψώ (ή Βάρκα), Όστρακο, Πλάκα (ή Άγκυρα), την Πλατειά και η Τραχειά (ή Τραχιά). Το νησί Σάσων, δυτικά της Αλβανίας, θεωρούταν ως μέρος των Διαποντίων νήσων.

    2)ΕΑΝ η Αθήνα αποδεχτεί ότι τα τρία Διαπόντια νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, "θα οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της έκτασης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. «Η νέα οριοθέτηση των οικοπέδων θα δημιουργήσει προβλήματα», επισημαίνει παράγοντας με γνώση των διεργασιών και απευθύνει την προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που αποδεχτούμε μειωμένη επιρροή των Διαπόντιων νησιών στην οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αλβανίας κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικό τετελεσμένο στο μέλλον, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για συζήτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, αφού η τουρκική πλευρά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το προηγούμενο για να προβάλει την αξίωσή της και στην περίπτωση του Καστελόριζου."

    https://www.protothema.gr/politics/article/805399/tourkiki-pagida-sta-diapodia-nisia/

    3)"Η αξία των Διαπόντιων Νησιών

    22 Φεβρουαρίου 2018

    Το γεγονός ότι δεν έγιναν καλά οι μετρήσεις οριοθέτησης μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας το 2009, δεν αποτελεί δικαιολογία για να μειωθεί η αξία των Διαπόντιων Νησιών που έχουν αξιοποιηθεί στρατηγικά στη συμφωνία υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας το 1977. Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε το κόστος μιας μελλοντικής συμφωνίας οριοθέτησης που θα θεωρούσε ότι τα Διαπόντια Νησιά δεν έχουν επιρροή. Πρώτον η Ελλάδα θα έχανε άμεσα ένα μέρος της κυριαρχίας της. Δεύτερον θα έχανε ένα μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της λόγω των επιπτώσεων πάνω στην ΑΟΖ. Τρίτον η επέκταση αυτής της συμφωνίας θα ήταν αρνητική για το θέμα του Καστελλόριζου και θα επηρέαζε αρνητικά ακόμα και το πλαίσιο της συμφωνίας για το τριπλό σημείο επαφής μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου. Τέταρτον η ίδια η επέκταση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για το θέμα της Γαύδου σε σχέση με μια συμφωνία με τη Λιβύη, ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν σε φάση διαγωνισμού δύο θαλάσσιες περιοχές ΝοτιοΔυτικά Κρήτης και Νότια Κρήτης. Βέβαια το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι μία συμφωνία οριοθέτησης δεν επηρεάζει νομικά μια άλλη, αφού είναι ανεξάρτητες διμερείς συμφωνίες. Όμως σε στρατηγικό επίπεδο υπάρχει μια αληθινή επιρροή, διότι δηλώνει και ένα ύφος αντιμετώπισης του προβλήματος οριοθέτησης από μια χώρα.
    Έτσι ακριβώς γίνεται με τα Διαπόντια Νησιά από το 1977 χάρη στη Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας χάρη στον Κωνσταντίνο Κονοφάγο. Δεν πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε με κανένα τρόπο σε μια συμφωνία που θα μειώνει την αξία των Διαπόντιων Νησιών και εννοούμε το καθένα δηλαδή τους Οθωνούς, την Ερείκουσα και το Μαθράκι όπου κάναμε το Masterclass για την ΑΟΖ το 2013 και το 2015.

    ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ"

    http://enimerosi.com/details.php?id=19209

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "«Ριφιφί» Αλβανίας με τον Τζ. Σόρος στο πετρέλαιο (μας)
    11.10.2015
    Από τον
    Νίκο Σταυρουλάκη

    «Ριφιφί» στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στο ελληνικό υπέδαφος στην περιοχή της Ηπείρου επιχειρεί τώρα ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, με τη βοήθεια μάλιστα του διαβόητου Τζορτζ Σόρος! Μετά το διάβημα για σταμάτημα των ενεργειών εξόρυξης υδρογονανθράκων της Ελλάδας στο Ιόνιο και την αμφισβήτηση των θαλάσσιων συνόρων με τη χώρα μας, ο Ράμα προωθεί το δικό του πετρελαϊκό πρόγραμμα, στήνοντας γεωτρύπανα ακόμα και δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
    ...
    Μετά τις γνωστές πρωτοβουλίες των Τιράνων της ακύρωσης της συμφωνίας του 2009 για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στο Ιόνιο και του πρόσφατου διαβήματος προς την Αθήνα, με το οποίο η αλβανική πλευρά ζητούσε αναστολή των ελληνικών ερευνών στην «αμφισβητούμενη» θαλάσσια περιοχή, η Αλβανία «πλησιάζει» ακόμα πιο κοντά στην ελληνική μεθόριο, ασκώντας μία ιδιότυπη διπλωματική πίεση με μοχλό τα ενεργειακά.
    ...
    Σε αντίθεση με τη χώρα μας, η Αλβανία εφαρμόζει μεθοδική-αναπτυξιακή πετρελαϊκή πολιτική πάνω από τρεις δεκαετίες. Οκτώ πετρελαϊκές μοιράζονται 18 «παραχωρήσεις» της αλβανικής κυβέρνησης στην επικράτεια της γειτονικής χώρας, σε έδαφος και θάλασσα, μεταξύ των οποίων και η San Leon Energy, συμφερόντων του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Ολόκληρη η αλβανική επικράτεια είναι χωρισμένη σε οικόπεδα στο έδαφος, ενώ ακόμη και η αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο (Joni-5) έχει εκχωρηθεί στη Hamilton.

    Από το 1994 η Αλβανία προχώρησε σε παραχώρηση της θαλάσσιας περιοχής βόρεια της Κέρκυρας στην παραπάνω εταιρία, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και τις θέσεις της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ στα νησιά Οθωνοί, Μαθράκι και Ερείκουσα. Δυστυχώς μπροστά σε όλα αυτά η Ελλάδα μένει απλώς θεατής!"

    https://www.dimokratianews.gr/content/54049/rififi-alvanias-me-ton-tz-soros-sto-petrelaio-mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Βόμβα: Η Ελλάδα παραιτήθηκε κυριαρχίας στο Βόρειο Ιόνιο που συμφωνήθηκε το 2009

    Από Newsroom -
    11:39 12/02/2018

    Το αλβανικό Top Channel επικαλούμενο πηγές από την πρεσβεία των Τιράνων στην Αθήνα αναφέρει ότι με τη νέα Συμφωνία για τη Θάλασσα η Ελλάδα παραιτείται του δικαιώματος να θεωρηθεί ως σημείο εκκίνησης των 12 μιλίων η βραχονησίδα Μπακρέτα βόρεια της Κέρκυρας, δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου της περιοχής και πλέον η Αλβανία αποκτά την κυριαρχία στο τμήμα της θάλασσας που είχε συμφωνήσει ότι δεν είχε δικαιώματα με τη συμφωνία του 2009!

    Ετσι η Αλβανία θα επεκτείνει προς τα δυτικά τα τεμάχια «Ιόνιο 1» και «Ιόνιο 2», τα οποία όμως σύμφωνα με τη συμφωνία του 2009, είχαν παραχωρηθεί στην… Ελλάδα!

    Τότε η συμφωνία είχε επικυρωθεί από το αλβανικό κοινοβούλιο, αλλά είχε ακυρωθεί από το Συνταγματικο Δικαστήριο με υπόγεια παρέμβαση της Τουρκίας.

    Με ποιο δικαίωμα ο Ν.Κοτζιάς δέχθηκε την παραπάνω ρύθμιση, είναι απορίας άξιο. Δηλαδή ποιος τον έχει εξουσιοδοτήσει να παραχωρεί εθνικά δικαιώματα.

    Στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που ολοκληρώθηκε στην Κρήτη, αλλά τελικά αναλύθηκε ενδελεχώς στην Κορυτσά, διευκρινίζεται πως θα γίνει ο υπολογισμός των 12 μιλίων, από το τελευταίο κατοικημένο νησί κατά το έτος 1913, θα τεθεί μεταξύ των δύο χωρών μια γραμμή συνόρων κατά προσέγγιση.

    Τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια θα εφαρμοσθούν από τους Οθωνούς και Μαθράκι και όχι από τον τελευταίο βορεινό φάρο, όπως στη συμφωνία του 2009.

    Μεταξύ των δύο χωρών θα επαναπροσδιορισθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

    Αναλυτικά: Η συμφωνία θα βασισθεί στο διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με το ελληνικής ιδιοκτησίας βράχο Μπακρέτα στα στενά του Εξαμιλιου, δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου.

    Με τον νέο τρόπο μέτρησης και των σημείων αναφοράς που τέθηκε από τους Μπουσάτι και Κοτζιά στην Κρήτη, η Αλβανία αποκτά την κυριαρχία στο τμήμα της θάλασσας που δεν ήταν δικό της βάσει της συμφωνίας του 2009, η οποία μάλιστα είχε επικυρωθεί από το αλβανικό κοινοβούλιο!

    Είναι η πρώτη επίσημη ελληνική παραχώρηση-εκχώρηση εθνικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την εδαφική κυριαρχία επί νησιωτικής περιοχής και κάτι μας λέει ότι δεν θα είναι η τελευταία. Το αντίθετο: Η συμφωνία θα αποτελέσει μοντέλο και για την περίπτωση του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζο), αργά ή γρήγορα.

    Στα Στενά μεταξύ των χωρών, που είναι 1,8 μίλια, τα 0,6 μίλια ανήκουν στην Αλβανία, 0,6 μίλια στην Ελλάδα και 0,6 μίλια είναι διεθνή ύδατα.

    Σε άλλες περιπτώσεις, εφαρμόζεται η ‘μεσαία γραμμή’, υπολογίζοντας σε αυτήν και έναν (θαλάσσιο) χώρο για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

    Αυτές οι αποστάσεις (οι οριοθετήσεις) βασίζονται στη διεθνή θαλάσσια σύμβαση.

    Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα γίνει και από τις δύο χώρες ταυτόχρονα.

    Η συμφωνία αυτή αναφέρεται από τα αλβανικά ΜΜΕ, επίσης, σχετίζεται για την έναρξη των εργασιών για τον καθορισμό των χερσαίων συνόρων μεταξύ των δύο κρατών!

    Ελπίζουμε να μην δούμε τους απογόνους των εγκληματιών Τσάμηδων να επιστρέφουν θριαμβευτικά στο τόπο του εγκλήματος…

    Η Ελλάδα και η Αλβανία δεν έχουν ακόμη καθορισμένα σύνορα από το 1914, όταν η υπάρχουσα συνοριογραμμή επιβλήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις και η Βόρεια Ηπειρος εκχωρήθηκε στην Αλβανία.

    από το pronews.gr"

    https://difernews.gr/vomva-ellada-paraitithike-kyriarchias-sto-voreio-ionio-pou-symfonithike-2009/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.