12/7/18

Ο Γιάννης Κορδάτος για ΚΚΕ και Μακεδονία - Πώς η Τρίτη Διεθνής επέβαλε στο ΚΚΕ την ανάγκη "αυτονομίας της Μακεδονίας"

Ο Γιάννης Κορδάτος διετέλεσε 
γενικός γραμματέας του ΚΚΕ (1920–1924) 
και διευθυντής του Ριζοσπάστη (1922–1924). 
Είναι χαρακτηριστικά αυτά που έγραψε ο Γιάννης Κορδάτος σε άρθρο του στη Revolition Proletarienne το 1926, το οποίο αναδημοσιεύτηκε στον «Ριζοσπάστη» το 1927 για να αποδείξει η τότε ηγεσία του Κ.Κ.Ε ότι ο Κορδάτος ήταν αντεπαναστάτης:
«Η Διεθνής εξάσκησε την επιρροήν της και πίεσε στο έκτακτο συνέδριο του Κόμματος του Νοέμβρη 1924 ν’ αντικαταστήση την Κεντρικήν Κορδάτου με την Κεντρικήν Πουλιόπουλου. Από τότε το παν κατέρρευσε σε συντρίμμια. Οι νέοι αρχηγοί πιπιλίζοντες την καραμέλλα της μπολσεβικοποίησης ρίχτηκαν σε τρελλές επιχειρήσεις.
Αντί να ενισχύσουν ολοένα περισσότερο την επιρροή του Κόμματος πάνω στην εργατική τάξη, κατέστησαν απεναντίας το κόμμα αντιπαθητικό στην εργατική μάζα. Με τα εξτρεμιστικά τους συνθήματα δώσανε στο κράτος προσχήματα για μερικές διώξεις. Μα το άκρον άωτον του παραλογισμού ήταν το σύνθημα της αυτονομίας της Μακεδονίας … Το Κ.Κ.Ε. δημιούργησε μετά ταύτα αυτό το ζήτημα.
Η πολιτική αυτή έδωσε στο Κόμμα το τελειωτικό χτύπημα.

Διαλύθηκε … γιατί αποδοκιμάστηκε από τους εργάτες, γιατί ο κομμουνισμός στην Ελλάδα παρουσιάστηκε σαν σύμμαχος του βουλγάρικου σωβινισμού… Το Κ.Κ.Ε. παρασύρθηκε σε συμμαχία με τους Βουλγάρους υπερεθνικιστές, τους κομιτατζήδες, ενώ ξέχασε να μιλήση ποτέ για τα Δωδεκάνησα που ανήκουν στην Ιταλία, αν και το 90% του πληθυσμού τους είναι Έλληνες, και για την Κύπρο που ανήκει στην Αγγλία, αν και ο πληθυσμός της είναι κατά 85% Ελληνικός».

3 σχόλια:

  1. "Το ΚΚΕ παρασύρθηκε, τού επέβαλαν" κλπ.κλπ. Εκφράσεις που προσπαθούν να μειώσουν τις ασύλληπτες ευθύνες του κόμματος, για το οποίο ο Γεώργιος Παπανδρέου είπε: "Το κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α κ ρ ι β ω ς .
      Εαν τα σκοπια ενετασσοντο στο συμφωνο βαρσοβιας δηλ στην Μοσχα, ΟΛΑ θα ηταν μια χαρα για τους Ρωσους.Τωρα την πατησαν.Αλλα ειανι αργα και για αυτους και για την ελλαδα.Αφου τοσα χρονια δεν ξεκαθαριστηκε ποιος ηταν ανθελληνας και ποιο κομΜα προδοσιας ειναι φυσικο επομενο αυτο που γινεται σημερα.
      Οπως δηλ στην Συρια.Ξεκινησε σαν δηθεν εμφυλιος ενω ηταν σχεδον παγκοσμιος.Τελικα μολις οι Κουρδοι ενιωσαν το χνωτο του τουρκαλα στο σβερκο τους ξεχασανε και ανεξαρτησια και αυτονομια και τα παντα και παρακαλανε τον Ασαντ να τους σωσει.Ετσι θα γινει και εδω.Μολις οι σκοπιανοι νιωσουνε χνωτο τουρκαλα και εδοκιμασωνε τι εστι οθωμανικο, μετα την συνδρομη αλβανων (οπως 2001 αρατσινοβο εξω απο τα σκοπια) τοτε τους βλεπω αλα κουρδους να σηκωνουνε ελληνικες σημαιες και να ζητουν ενωση με ελλαδα.Μεχρι τοτε ομως.... οπως ελεγε ο κοσμας ο αιτωλος .....θα πλανταξει ο τοπος.. Ηπειρος δυτ μακεδονια θεσσαλια οσοι εχουνε κορη ανω των πεντε ετων να την κρυβουν διοτι δεν θα γλυτωσει. Δειτε και λιγο ποιοι εγκατασταθησαν στην αλβανια.Ολο το ισις και αυτοι που τους σιχαθηκε το ιδιο το ισισ.Αφηστε την μακεδονια και πιαστε την ηπειρο.Εκει θα γινει χαλασμος αλα σουλι.Αφηστε την μακεδονια.δεν προκειται να αλλαξει τιποτε.

      Διαγραφή
  2. Σαγγάριε,έχεις τον σεβασμό και την εκτίμησή μου μ'αυτό σου το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.