31/7/18

Τουρκικά ΜΜΕ: Είδηση σοκ από τη Συρία! Κοιτάξτε τι πρότεινε ο Άσαντ στους Κούρδους και το ΡΚΚ

Με αυτόν τον τίτλο παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχαν εκπρόσωποι των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, που πρόερχονται από το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας και τις Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (PYD/YPG), που η Τουρκία θεωρεί ως πρέκταση του ΡΚΚ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του internethaber, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Δαμασκό, τις 26-27 Ιουλίου μεταξύ των εκπροσώπων του PYD-YPG, που ελέγχει εκτεταμένες περιοχές της συριακής επικράτειας ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, επικεφαλής της κουρδικής πλευράς ήταν ο Συμπροεδρεύων των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, İlham Ahmed και από την πλευρά της Συρίας ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Δαμασκού πρότεινε στους Κούρδους αυτονομία ή περιορισμένο καθεστώς ομοσπονδίας για τις περιοχές πυο κατέχει το PYD-YPG, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
Στην πρόταση αναφέρεται ότι ανεξάρτητα αν παραχωρηθεί αυτονομία η καθεστώς ομοσπονδίας, στις υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης θα υπάρχει μια σημαία, δηλαδή η σημαία του κράτους της Συρίας και ότι ο υπόγειος πλούτος της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη θα ανήκει θα τελεί υπό την διαχείρηση της κεντρικής κυβέρνησης. Επίσης, στον κατάλογο των προτάσεων προβλέπεται η αναχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από το έδαφος που ελέγχουν οι Κούρδοι, καθώς και η παραχώρηση της Ράκας στον πλήρη έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

ΗΠΑ και Ρωσία στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις
Το ενδιαφέρον είναι ότι τις συνομιλίες αυτές και τις διαπραγματεύσεις Κούρδων - Άσαντ τις στηρίζει η Ρωσία αλλά και οι ΗΠΑ.
Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Προέδρου των ΗΠΑ στην περιοχή για την καταπολέμηση του Ι.Κ., διπλωμάτης Brett McGurk, πριν αναχωρήσει η επιτροπή των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας για τη Δαμασκό, συναντήθηκε μαζί τους και συμφώνησαν στο πλαίσιο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν από τους Κούρδους, ο Αμερικανός διπλωμάτης τους προέτρεψε να δώσουν προτεραιότητα στην επάνοδο των κρατικών υπηρεσιών ανατολικά του Ευφράτη και τους συμβούλεψε να ζητήσουν την συγκρότηση επιτροπών για μια σειρά από θέματα που θα προκύψουν.

Η πρώτη συνεργασία Συρίας-Κούρδων θα γίνει στην επιχείρηση ανακατάληψης του Ιντλίμπ;
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το πρώτο χειροπιαστό αποτέλεσμα των συνομιλιών της Δμασκού, μεταξύ του Άσαντ και των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, είναι η συμφωνία για από κοινού ανάληψη επιχείρησης ανακατάληψης της περιφέρειας Ιντλίμπ, που τώρα ελέγχεται από παρακλάδια της Αλ Κάιντα-Αλ Νούσρα, όπως οι τζιχαντιστικές οργανώσεις El Ahrar, Heyet Tahrir El Şam κ.ά.
Σημειώνεται ότι στην περιφέρεια αυτή η Τουρκία έχει δημιουργήσει 12 Παρατηρητήρια και η Ρωσία με το Ιράν άλλα 17, ως υλοποίηση της συμφωνίας για δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης.
Αυτό σημαίνει ότι αν επιχειρήσουν μαζί ο συριακός στρατός με τους Κούρδους των των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την περιοχή, την οποία σχεδίαζε να την προσαρτήσει, όπως και τις περιοχές Αφρίν και Αλ Μπαμπ, που κατέχει στρατιωιτκά.
Τέλος, να ληφθεί υπ' όψιν ότι μόλις χθες ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην Άγκυρα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία επιχείρηση του Άσαντ στην περιφέρεια Ινλτίμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.