19/7/18

Μορίς Τζάιλς


Ο εικονιζόμενος Μορίς Τζάιλς, με πραγματικό όνομα Μωϋσής Τσιλόφσκι, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1902 στη Ρωσία και πέθανε στις 2 Ιουνίου 1991 στο Σικάγο.
Έγινε μέλος του ΚΚ των ΗΠΑ το 1919 και αναδείχτηκε στην ΚΕ το 1934. Το διάστημα 1929 - 1931 ήταν μέλος του σοβιετικού ΚΚ. Από το 1954 μέχρι την άνοιξη του 1980 ήταν πράκτορας του FBI. Κατά την διάρκεια όλων αυτών των ετών έκανε μαζί με την σύζυγό του Εύα 57 ταξίδια στην ΕΣΣΔ και σε άλλες χώρες του κομμουνιστικού παραπετάσματος μεταφέροντας «στημένες πληροφορίες» του FBI προς τη σοβιετική ηγεσία αλλά και πολύτιμες πληροφορίες γι’ αυτήν στους αμερικανούς. Παρακάθισε σε δείπνο για τα γενέθλια του Φιντέλ Κάστρο στην πρεσβεία της Κούβας στην Μόσχα, μπαίνοβγαινε στο Κρεμλίνο κι είχε επαφές με Μπρέζνιεφ, Σούσλοφ, Ποναμαριόφ, Αντρόποφ. 

Τιμήθηκε από τον Μπρέζνιεφ με το παράσημο της «Κόκκινης Σημαίας» για την συμβολή του στην ανάπτυξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Α, μετέφερε και μερικές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια «βοήθεια» του ΚΚΣΕ προς το ΚΚ ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, βοήθησε τις αμερικανικές αρχές να εξουδετερώσουν δεκάδες πράκτορες των σοβιετικών, ανάμεσά τους πολλά μέλη του ΚΚ ΗΠΑ. Το 1987 ο πρόεδρος Ρίγκαν τον τίμησε με το μετάλλιο της Ελευθερίας.
Τι παράξενες ιστορίες.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

4 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνος πράκτορας από τον αδελφικό σου φίλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολες οι απαντησεις ειναι στο ..μικρο του ονομα.Φτανει αυτο και μονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραίες εποχές, όταν η Αμερική ζούσε... «στα χρόνια εξουσίας του σύντροφου Λεονίντ Μπρέζνιεφ»

    Στην τηλεοπτική εκπομπή The Americans® (Αριθμός σεζόν: 6, Αριθμός επεισοδίου: 10 Θέμα: "START" δλδ την εποχή των «Συμφωνιών Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων» / "STrategic Arms Reduction Treaties"), ο πράκτορας του FBI Dennis Aderholt πιέζει αφόρητα στην ανάκριση τον Ορθόδοξο παπά Andrei, ώστε αυτός να του φανερώσει (βοήθα Άγιε Φανούρη μας!) τους 2 μυστικούς σοβιετικούς κατασκόπους (*) αφού προηγουμένως τους είχε περάσει (καλέ «το καρφί» ο παπά Andrei) από «ιερά εξομολόγηση»... τσ τσ τσ

    (*) δλδ εδώ μιλάμε για τον Philip (aka Mischa) και την Elizabeth (aka Nadezhda) Jennings (σ.σ. καμία απολύτως σχέση με τον Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου και την βασίλισσα Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου... χαχαχα!)

    Doom Taxi, οι Εβραιο-Αμερικανοί ηγέτες πίεζαν επίμονα την τότε Διοίκηση (Administration) του Προέδρου Nixon, για 2 σοβαρά θέματα... το ένα ήταν να τους (U.S. Jewery) καταργηθεί ο υψηλός φόρος που πλήρωναν (σ.σ. τελικά, πέτυχαν το... taxfree για πάρτη τους!) και το άλλο ήταν το πως θα πεισθούν οι τότε (επισκέπτες στις ΗΠΑ για πρώτη φορά το 1973) νέοι Σοβιετικοί ηγέτες (**), που είχαν «ανατρέψει» τον Khrushchev το 1964, στο να επιτρέψουν σε όλους όσους από τους σοβιετικούς πολίτες το επιθυμούσαν, το «δικαίωμα να μεταναστεύσουν» (και στις ΗΠΑ, βλέπε και σχετικές: «Συμφωνίες–Πλαίσιο Πολιτιστικών Ανταλλαγών & Τεχνικής Συνεργασίας»).

    Ο Henry Kissinger γνώριζε πολύ καλά ότι ο σύντροφος Leonid είχε πολύ μεγάλη αδυναμία στις... βυζούμπες, βλέπε σχετικό Play Boy®, τεύχος February 1958 - "The Nude Jayne Mansfield"· μιλάμε εδώ παιδιά για περιφέρεια στήθους κοντά στις 46 ίντσες (μέγεθος 46DD) κάπου δλδ στα... 117 εκατοστά του μέτρου!!!.

    Το FBI (;) φρόντισε να πάνε τον Brezhnev - για καλιφορνέζικη διασκέδαση (party) - στο σπίτι του Nixon στο San Clemente της Δυτικής Ακτής, όπου συμμετείχαν εκεί γνωστοί γλεντζέδες της εποχής, όπως... η Jill St. John (Bond girl Tiffany Case) aka Jill Arlyn Oppenheim, ο Bob Hope, ο κυβερνήτης Ronald Reagan, ο Red Skelton, ο Chuck Connors κ.ά. «ευρύστερνα» λαγουδάκια (που - λένε ότι - «διανυκτέρευσαν» στην έπαυλη, επειδή είχαν πιεί πολύ και δεν έπρεπε να οδηγήσουν γυμνές πίσω στα σπίτια τους)... χαχαχα!

    (**) Leonid Brezhnev και Alexei Kosygin (βλέπε SUMMIT II, June 18–25, 1973 - Washington, D.C. USA, Υπογραφή «Συμφωνίας για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου» σχετικά με τη Δεύτερη «Συνθήκη για τον Περιορισμό των Στρατηγικών Όπλων»). Nixon και Brezhnev επίσης υποσχέθηκαν να αποφύγουν πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνική αντιπαράθεση. Αλλά η επίσκεψη ήταν κυρίως το κερασάκι στην τούρτα. Τότε, όπως και τώρα, οι συνομιλίες που πραγματικά απασχολούσαν σοβαρά τις εν λόγω Κυβερνήσεις ήταν αυτές (οι «εν κρυπτώ») που βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό (και συνεχίστηκαν στη Γενεύη) από ανθρώπους που δεν τους είδαμε ποτέ στα ΜΜΕ.

    https://www.nytimes.com/ [ Αρχεία: 730513 & 870920 ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.