22/7/18

Για να δούμε, θα τολμήσουν οι Τούρκοι να τα βάλουν με τους Αμερικανούς; Κύπρος: Λαμβάνονται μέτρα για τις γεωτρήσεις της Exxon χωρίς απρόοπτα

Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχίσουν χωρίς απρόοπτα οι δύο γεωτρήσεις της Exxon – Mobil, ανέφερε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν θα επηρεάσουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για τις γεωτρήσεις της εταιρείας Exxon – Mobil, ο υπουργός είπε ότι «προχωρούν οι αδειοδοτήσεις της Κοινοπραξίας του τεμαχίου 10  σύμφωνα με τον προγραμματισμό και θα αρχίσουν δύο γεωτρήσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η πρώτη το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και αφού ολοκληρωθεί θα γίνει και μία δεύτερη. Ο προγραμματισμός συνεχίζεται κανονικά και η εταιρεία εξασφαλίζει τις απαραίτητες άδειες και όλες τις απαραίτητες συμβάσεις για να προχωρήσει στις εν λόγω γεωτρήσεις».
Ερωτηθείς κατά πόσον η άδεια θα εκδοθεί στις 30 του μήνα, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι «το σημαντικό εδώ, η ουσία είναι ότι προχωρούμε με βάση τα χρονοδιαγράμματα μας και τον προγραμματισμό. Είχαμε αναφέρει στο παρελθόν για το δεύτερο εξάμηνο (του 2018) τώρα μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι ότι θα είναι το τέταρτο τρίμηνο και σε λίγο καιρό θα γνωρίζουμε την ημερομηνία άφιξης του γεωτρύπανου».
Κληθείς να σχολιάσει άλλο σημείο του δημοσιεύματος για διακριτικές πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών δεδομένου ότι η εταιρεία Exxon – Mobil  είναι ένας αμερικανικός κολοσσός, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι δύο γεωτρήσεις χωρίς οποιαδήποτε απρόοπτα. Γι’αυτό το λόγο μας βλέπετε δραστήριους και διπλωματικά αλλά ακόμα πιο έντονα όσα πλησιάζει ο καιρός των συγκεκριμένων γεωτρήσεων».
Αναφορικά με το κατά πόσον τα ενεργειακά θα επηρεάσουν την εξέλιξη τυχόν νέας προσπάθειας για το Κυπριακό, ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι όπως λέχθηκε το προηγούμενο διάστημα «σε ό,τι αφορά εμάς αυτά τα δύο δεν συνδέονται. Συνεχίζουμε τους προγραμματισμούς μας, αυτοί δεν μπορούν να αλλάξουν γιατί περιλαμβάνονται και συμβατικές υποχρεώσεις και επ’ουδενί λόγο, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν μερικές ημέρες, οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν θα επηρεάσουν το ενεργειακό μας πρόγραμμα».
Σε ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξει νέος γύρος αδειοδοτήσεων, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας είπε πως «πάντοτε υπάρχουν οι σκέψεις ανάλογα με τις εξελίξεις» και υπενθύμισε ότι «ο τρίτος γύρος αδειοδότησης προέκυψε μετά την ανακάλυψη του Αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ και είδαμε το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών για την Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αποκλείεται οτιδήποτε σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΚΥΠΕ 

3 σχόλια:

  1. Not a chance to bother Exxon. They may try to drill somewhere else but not anywhere near Exxon where they may be considered a threat. I bet they have already be given the radius they are not allowed to cross. Erdogan is devious but not stupid and Exxon is not ENI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Για να δούμε, θα τολμήσουν οι Τούρκοι να τα βάλουν με τους Αμερικανούς; Κύπρος: Λαμβάνονται μέτρα για τις γεωτρήσεις της Exxon χωρίς απρόοπτα"


    Τίποτα δεν θα κάνουν. Με Αμερικανικο Ναυτικό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Μόνο οι Ρώσοι και μέχρι ένα όριο(υποβρύχια και συγκεκριμένοι ρωσικοί πύραυλοι κατά πλοίων και αεροπλανοφόρων).

    Πέρα από τυχόν διπλωματικές κινήσεις-διαμαρτυρία, καμιά δήλωση στη κάμερα ή και καμιά φρεγάτα (έξω όμως από τη ζώνη ασφαλείας). Δεν θα κάνουν(δυστυχώς) τίποτα άλλο.

    Τυχόν νεοθωμανικές σκέψεις για μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το πλωτό γεωτρύπανο αμερικανικης εταιρειας θα έχει ως συνέπεια το σβήσιμο των υπολογιστών αποστολής(και όχι μόνο) των μαχητικών αεροσκαφών.

    Εγώ προσωπικά εύχομαι και ελπίζω να μην μείνουν στα λόγια και να τρελαθούν τελείως και να απειλήσουν να βυθίσουν το πλωτό γεωτρύπανο των Αμερικανών. Θέλω το Αμερικάνικο αεροπλανοφόρο να κάνει παρεμβολές σε τουρκικά αεροσκάφη και να πέσουν.
    Μια φιτ (όχι χοντρή/ος σαν κάποιες/ους δικές/δικούς μας που είδα στο Στρατό) νεαρή κοπέλα 25 χρονών χωρίς μαντίλα, με βαμμένο νύχι(να ναι και κόκκινο στα χρώματα του σουλτάνου) και με τη στολή υπηρεσίας να στέκεται μπροστά στην οθόνη και να αναφέρει:

    - "Bandits! Incoming! 2-3-0"

    - " Who?!" (ξαφνιασμένος ο αξιωματικός υπηρεσίας)

    - " Turkish aircrafts sir!"

    - " Ahhh Turks"

    - "Yes sir!"

    - " Send them to Allah. God is great"

    - "'Aye aye, sir!"

    Και η "άπιστη" κοπέλα με τα κόκκινα νύχια να πατήσει το κουμπί που πρέπει και να σβήνουν οι υπολογιστές στα εχθρικά αεροσκάφη και...μπουμ στο νερό. Ξαφνικό "Τεχνικό πρόβλημα" σε τετράδα μαχητικών ενώ πετούσαν σε "εκπαιδευτική πτήση" στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε πύραυλοι και εκρήξεις στον αέρα. Μία έκρηξη μόνο...την ώρα επαφής με το νερό.

    Ότι κάνανε με το Ισραήλ με το πλοίο Mavi Marmara (απλώς αυτή τη φορά σε αεροπορική έκδοση). Δεν ακούσανε τους Ισραηλινούς που τους είπαν να πάνε την ανθρωπιστική βοήθεια σε συγκεκριμένο λιμάνι και νομίζανε έχουν απέναντι τους το βαλκανικό τσίρκο: "Αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια τακτική". Fatma Yeni Camide kendini rezil etti
    Όχι ρε φίλε δεν θέλω κατά πάγια τακτική...40 χρόνια. Φτάνει πια.
    Θέλω ανορθόδοξη "επικίνδυνη" τακτική:

    "Προς άγνωστα ίχνη, απομακρυνθείτε άμεσα από τον Ελληνικό εναέριο χώρο και το FIR Αθηνών αλλιώς δεν εγγυόμαστε την ασφάλεια σας. Αναφέρατε λήψη σήματος"
    2 φορές. Δεν αποχωρούν ή και ακολουθούν επιθετικότερη στάση? Να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει να τελειώνουμε. 40 χρόνια χρήματα ξοδεύουμε. Φτάνει!

    Όποιος δεν σε σέβεται θα σε σε φοβάται. Αυτός διαλέγει τι από τα δύο θέλει. Με κλάψες "Α κύριε αυτός με πείραξε και επιμένει" δεν γίνεται τίποτα. "Σταμάτα να με ενοχλείς αλλιώς θα σου ανοίξω το κεφάλι στα δύο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τίποτα δεν θα κάνει,παρά μόνο στα κατεχόμενα νερά.Τα παλιό μεμέτια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.